Οξεία αντιπαράθεση με επίκεντρο τις Ανεξάρτητες Αρχές σημειώθηκε στη Βουλή την Πέμπτη μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ από την Ολομέλεια.
Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε όταν ο κ. Βορίδης πήρε τον λόγο προκειμένου να απαντήσει στις αιχμές που άφησε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση για τον διορισμό του νέου Συνηγόρου του Πολίτη, χαρακτηρίζοντας αναίτια και αδικαιολόγητη την αντίρρηση που εξέφρασε η Χαρ. Τρικούπη στο πρόσωπο του καθηγητή Δημήτρη Σωτηρόπουλου (περισσότερα εδώ).
Το επιχείρημα του κ. Ανδρουλάκη, όπως το έθεσε ο ίδιος κατά την κύρια ομιλία του στην Ολομέλεια, ήταν ότι «εδώ υπάρχει μια υπόθεση, η οποία ελέγχεται». Πρέπει επομένως «να έρθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Συνήγορος του Πολίτη, να μας πει πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση, να ολοκληρώσει σε ένα εύλογο διάστημα την έρευνα και να γίνει κανονικά η αλλαγή. Δυόμισι χρόνια δεν βιαζόσασταν και βιάζεστε τώρα;» ζήτησε να μάθει.
Ο υπουργός Επικρατείας έδωσε την ακόλουθη απάντηση: «Ο Πρόεδρος της Βουλής κάνει τη πρόταση για έναν διακεκριμένο καθηγητή, ο οποίος βρίσκεται μάλιστα πολύ κοντά στον πολιτικό χώρο τον δικό σας, και πάντως της αντιπολίτευσης, και εσείς τι αποφασίσατε, στα πλαίσια της υπεύθυνης και ώριμης στάσης που κρατάτε, του διαλόγου, του σεβασμού των θεσμών, να πείτε; “Θέλουμε να έρθει ο κ. Ανδρέας Ποττάκης (σ.σ. ο νυν Συνήγορος του Πολίτη) να μας ενημερώσει για το τι γίνεται με την υπόθεση της Πύλου”, η οποία έχει ξεκινήσει να εξετάζεται και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Γιατί πρέπει να συνδέσετε την επιλογή του προσώπου με μία συγκεκριμένη υπόθεση, όποια και αν είναι αυτή;
»Το έχετε ξανακάνει. Η στάση σας αυτή υπονοεί ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, βρήκε τον κ. Σωτηρόπουλο και συνεννοηθήκανε να συγκαλύψουν την υπόθεση της Πύλου. Εμαθα ότι υπήρξαν ισχυρισμοί στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι υπήρξε κατασκευή του Προέδρου της Βουλής με τον ανεξάρτητο βουλευτή Χουρδάκη, για να φτιάξει πλειοψηφία συγκαλυπτική. Η στάση σας είναι ότι αυτός ο άνθρωπος χειραγωγείται για να συγκαλύψει την Πύλο».
«Εγώ έχω μια βασική αρχή για τις Ανεξάρτητες Αρχές. Δεν επιλέγω τις υποθέσεις που μου αρέσουν, ούτε την έκβαση τους. Οι Ανεξάρτητες Αρχές έχουν να κάνουν με τη δουλειά τους, θα κάνουν τη δουλειά τους έτσι όπως νομίζουν και όπως πρέπει, και πρέπει να τις σεβόμαστε. Δεν μου αρέσουν οι Ανεξάρτητες Αρχές ανάλογα με το πόρισμά τους, αν με βολεύει πολιτικά ή όχι, ούτε τοποθετούμαι ανάλογα με την έκβαση του πορίσματος σε σχέση με τις Ανεξάρτητες Αρχές. Αυτό είναι βαθειά αντιθεσμικό και προσβλητικό για τον ρόλο των Ανεξαρτήτων Αρχών και φανερώνει το είδος της αντιπολίτευσης που κάνετε. Φανερώνει ότι όχι μόνο υπευθυνότητα δεν επιδεικνύετε, διάλογο, συναίνεση και συνεννόηση, αντίθετα, βαδίζετε ολοταχώς στο να γίνετε –και γίνεστε– ο πράσινος ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.
Αμεσα αντέδρασε ο κ. Ανδρουλάκης που πήρε εκ νέου τον λόγο και αντέτεινε ότι «ο κ. Βορίδης οφείλει να ζητήσει μία συγνώμη από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ γιατί τίποτα από αυτά που ισχυρίστηκε για τη Διάσκεψη των Προέδρων δεν είπαν και δεν τους αφορούν».
«Εμείς είμαστε κυβέρνηση; Πρόεδρος Βουλής είναι ο κ. Μάντζος; Ποιος φταίει για την καθυστέρηση (στον διορισμό νέου Συνηγόρου του Πολίτη); Εμείς ή εσείς που επί δύο χρόνια δεν κάνατε τίποτα; Εμείς έχουμε μία συνετή στάση γιατί είπαμε, και στο θέμα της ΑΔΑΕ και του Συνηγόρου του Πολίτη, όταν υπάρχει εν εξελίξει μία σοβαρή υπόθεση, να τον καλέσουμε στην Επιτροπή Θεσμών, να μας ενημερώσει που βρίσκεται η υπόθεση αυτή και μετά να συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων και να αποφασίσουμε για την αλλαγή. Αυτό δεν είναι θεσμική συμπεριφορά;» σχολίασε επίσης ο κ. Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε:
«Σας άκουσα να ανεβάζετε τον τόνο. Εγώ δεν ξέρω κανέναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ –του ΠΑΣΟΚ, το υπογραμμίζω– να έχει επιτεθεί σε Ανεξάρτητη Αρχή και να προσπαθεί να αποδομήσει ηθικά και πολιτικά τα μέλη της. Ξεχνάτε τι έλεγαν ο κ. Γεωργιάδης και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας; Ξεχνάτε τις επιθέσεις στον κ. Ράμμο; Και μας κάνετε μαθήματα σεβασμού των θεσμών και των Ανεξάρτητων Αρχών –που και τις θεσπίσαμε και τις σεβόμαστε–, ενώ εσείς τις πολεμήσατε και δεν τις σέβεστε; Πάει πολύ, κ. Βορίδη» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.
Επέμεινε ο Μάκης Βορίδης
«Η έννοια του σεβασμού των Ανεξάρτητων Αρχών έχει να κάνει με το ότι εσείς, κ. πρόεδρε, δεν μπορεί να αποφασίζετε ποιο είναι το πόρισμα που θέλετε. Το κάνατε και στην ΑΔΑΕ. Γιατί θεωρείτε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη θα υπονομεύσει την έρευνα; Γιατί είστε καχύποπτος απέναντι του;» ανταπάντησε ο κ. Βορίδης, ενώ επανέλαβε ότι «έχει λήξει η θητεία του κ. Ποττάκη εδώ και καιρό».
«Δεν έχετε εκφράσει την παραμικρή επιφύλαξη για το πρόσωπο του κ. Σωτηρόπουλου, όπως και για κανένα πρόσωπο. Αλλά τι εννοείτε; Οτι αν παραλάβει μία υπόθεση ο νέος Συνήγορος αυτός δεν θα κάνει καλά τη δουλειά του; Πού το ξέρετε; Πώς σέβεστε τις Αρχές όταν χωρίς να εκφράσετε καμία αντίρρηση για τα πρόσωπα, όταν το αποτέλεσμα της εργασίας των Αρχών δεν σας αρέσει, τότε είναι συγκάλυψη; Αρα υπάρχει μία δυνατότητα για τις Αρχές. Να βγάζουν το αποτέλεσμα που σας ταιριάζει. Και αυτό είναι και η ταμπακιέρα της συζήτησης. Γιατί, από τη στιγμή που δεν έχετε αντίρρηση στο πρόσωπο, που δεν λέτε είναι ακατάλληλος τότε γιατί δεν τον ψηφίζετε;» επέμεινε ο κ. Βορίδης.
Κλείνοντας την παρέμβασή του ο υπουργός κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη να απευθυνθεί στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές για να απαντηθούν τα όποια ερωτήματα έχει. «Η απάντηση για έναν άνθρωπο ο οποίος είναι χρόνια στην ποινική δικηγορία είναι μία και είναι απλή. Οταν έχω οποιαδήποτε απορία και μάλιστα όταν δεν ξέρω το περιεχόμενο της δικογραφίας όταν δεν ξέρω το είδος της έρευνας, δεν ξέρω τα στοιχεία που περιέχονται, εγώ έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Αυτό κάνω όταν έχω και προσωπικές υποθέσεις. Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα σας θα πρέπει να δοθεί από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.
»Πάντως η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τις επιλογές που κάνουν οι δικαστές σε οποιαδήποτε υπόθεση. Και αυτό κάνουν αυτοί που σέβονται τη Δικαιοσύνη. Οι άλλοι είναι αυτοί που θέλουν να παραγγέλνουν ανακριτικές ενέργειες περιεχόμενο βουλευμάτων αποτέλεσμα της δικαστικής διενέργειας για να είναι εκ των προτέρων σίγουροι ότι θα πάει αυτό σε μια ορισμένη κατεύθυνση. Αν εσείς έχετε απορίες μπορείτε κάλλιστα ως εμπλεκόμενος να καταθέσετε προς απάντηση τις απορίες σας στην αρμόδια δικαστική αρχή, αλλά μην τις απευθύνεται στην κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Βορίδης.
Σε «απομόνωση» ο Νίκος Παππάς
Σημειώνεται πως παρότι επιστρατεύτηκε να απαντήσει στις αιτιάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ το «βαρύ πυροβολικό» της κυβέρνησης στη Βουλή, ο Μάκης Βορίδης, ο ίδιος επέλεξε να μην απευθυνθεί καν στον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, παρότι είχε προηγηθεί στο βήμα της Βουλής και είχε εκφωνήσει ομιλία.
Το ΠΑΣΟΚ για το αδιέξοδο στον ΣτΠ
Πηγές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αιτιολόγησαν, νωρίτερα, τη στάση του κόμματος στην επίμαχη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής σημειώνοντας τα ακόλουθα:
«Η κυβέρνηση, εδώ και δυόμισι χρόνια κωλυσιεργεί στο θέμα της αντικατάστασης του Συνηγόρου του Πολίτη, οδηγώντας σε παράταση τη θητεία του κ. Ποττάκη.
Το ΠΑΣΟΚ συνεπές στη στήριξη και την υπεράσπιση των ανεξάρτητων αρχών ζήτησε να κληθεί σε ακρόαση ο κ. Ποττάκης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να μας ενημερώσει για τις εκκρεμότητες της Αρχής και ειδικότερα για σημαντικές υποθέσεις που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, όπως το ναυάγιο της Πύλου.
Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα μας και για τον λόγο αυτό δεν μπορούσαμε να υπερψηφίσουμε την πρόταση, την οποία κατέθεσε».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News