375
Ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ κατά την ομιλία του | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σταϊνμάγερ από Κάνδανο: «Ζητώ συγχώρεση στο όνομα της Γερμανίας»

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2024, 17:08
Ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ κατά την ομιλία του
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σταϊνμάγερ από Κάνδανο: «Ζητώ συγχώρεση στο όνομα της Γερμανίας»

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2024, 17:08

Μιλώντας στα ελληνικά, ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ζήτησε το μεσημέρι της Πέμπτης συγχώρηση για τα εγκλήματα των ναζί από την μαρτυρική Κάνδανο της Κρήτης. Λίγο νωρίτερα, ο Σταϊνμάγερ συνομίλησε για ώρα με τους συγγενείς των θυμάτων της θηριωδίας στην Κάνδανο οι οποίοι σήκωσαν και πανό ζητώντας δικαιοσύνη.

Ο γερμανός πρόεδρος ξεναγήθηκε στο Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος της περιοχής και ακολούθησε η ομιλία του στο αμφιθέατρο του πρώην δημαρχείου.

Από εκεί, ευχήθηκε η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει τέτοιες στιγμές, τονίζοντας ότι το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Φιλίας εργάζεται για να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη αυτών των γεγονότων ως μία διδαχή για το μέλλον. Παράλληλα, απέφυγε κάθε αναφορά ακόμα και στη λέξη «αποζημίωση», δήλωσε όμως στα ελληνικά ότι ζητάει συγχώρεση.

«Αισθάνομαι φρίκη και με κυριεύει ντροπή γιατί οι επιγραφές της Κανδάνου τεκμηριώνουν πόσο αδίστακτος υπήρξε ο κατακτητικός πόλεμος της Γερμανίας. Επισκέφτομαι σήμερα αυτό το μέρος της γερμανικής ντροπής. Η Κάνδανος είναι από τα πρώτα χωριά που ισοπέδωσαν οι Γερμανοί στρατιώτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκαψαν σπίτια, σκότωσαν κατοίκους. Μια μέρα νωρίτερα είχαν ήδη σπείρει τον όλεθρο στο Κοντομαρί και τον Αλικιανό, ακολούθησαν η Βιάννος και άλλα χωριά. Εκτοπίστηκαν και όλοι οι Εβραίοι της Κρήτης. Σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν τέτοια μέρη. Κάποια είναι πιο γνωστά, κάποια ξεχάστηκαν. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να βρίσκομαι σήμερα εδώ. Οι Γερμανοί αντέδρασαν στην αντίσταση με ανελέητη σκληρότητα. Ο αντιστράτηγος Κουρτ Στούντεντ (σ.σ. διοικητής των Γερμανικών στρατευμάτων) καταδικάστηκε μεν, αλλά όχι για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά του άμαχου ελληνικού πληθυσμού» είπε αρχικά ο γερμανός πρόεδρος.

«Θα ήθελα σήμερα να ζητήσω συγχώρεση στο όνομα της Γερμανίας, για το γεγονός ότι καθυστέρησε για χρόνια να καταδικάσει τα εγκλήματα αυτά και μετά τον πόλεμο απέστρεψε το βλέμμα της, μένοντας σιωπηρή», είπε στη συνέχεια, στα ελληνικά, ο Σταϊνμάγερ.

«Χωρίς μνήμη δεν υπάρχει μέλλον. Εύχομαι να βρούμε τη δύναμη να αναλάβουμε την ευθύνη από κοινού. Έχουμε διαφορετικές θέσεις για κάποια ζητήματα. Να κατασκευάσουμε με σοβαρότητα και εμπιστοσύνη γέφυρες. Το Ελληνογερμανικό Ταμείο εργάζεται πάνω στην κοινή ιστορική μνήμη. Πού αλλού, αν όχι στην Ελλαδα, είναι το κατάλληλο μέρος για να μνημονεύσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες. Η δημοκρατία σε χώρες της ΕΕ αμφισβητείται, ακόμα και στην ίδια μου τη χώρα. Και κοινό μέλλον θα έχουμε αν υπερασπιζόμαστε τις δημοκρατικές αξίες» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...