843
| CreativeProtagon

Η Κίνα θέλει περισσότερα παιδιά – οι Κινέζες, πάλι, όχι

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2024, 11:55
|CreativeProtagon

Η Κίνα θέλει περισσότερα παιδιά – οι Κινέζες, πάλι, όχι

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2024, 11:55

Η Γου Γιουέ είναι κτηματομεσίτρια και ζει στο Τσενγκντού, μια μεγάλη πόλη στη νοτιοανατολική Κίνα. Ενα απόγευμα δέχτηκε ίσως το πιο περίεργο τηλεφώνημα: «Γεια σας, τηλεφωνούμε από το τοπικό συμβούλιο της περιοχής σας. Μήπως είστε έγκυος αυτή τη στιγμή;»

Αφού συνήλθε από το πρώτο σοκ, η Γιουέ απάντησε απλώς «όχι». Αλλά η φωνή συνέχισε: «Το παιδί σας είναι σχεδόν δύο ετών. Δεν είναι καιρός να αρχίσετε να σκέφτεστε το επόμενο;» Μετά πέρασε στις … προσφορές: δωρεάν φολικό οξύ, ένα συμπλήρωμα διατροφής που συνιστάται στις εγκύους, από τα γραφεία του τοπικού συμβουλίου…

Αυτόν τον τρόπο σκέφτηκε η Κίνα για να πείσει τις Κινέζες να κάνουν κι άλλα παιδιά, έγραψαν πρόσφατα οι Times. Είναι η ίδια χώρα που έπι σαράντα χρόνια είχε επιβάλει την πολιτική του ενός παιδιού. Η πολιτική αυτή καταργήθηκε πριν εννέα χρόνια αλλά ο κινεζικός πληθυσμός συρρικνώνεται καθώς μειώνονται οι γεννήσεις.

Και τώρα, οι Αρχές τηλεφωνούν στις γυναίκες προτρέποντάς τις να κάνουν παιδιά, «για το καλό της πατρίδας»!

Οι ιδέες μοιάζουν ανεξάντλητες σε τοπικό επίπεδο. Οι Times αναφέρουν πως σε κάποιο από αυτά τα τηλεφωνήματα ενας τοπικός αξιωματούχος είπε σε μια γυναίκα ότι θα έπρεπε να «στρατολογήσει τη γιαγιά» όταν εκείνη του είπε ότι ήταν πολύ απασχολημένη με τα δύο της παιδιά, για να αποκτήσει και τρίτο…

Οι λονδρέζικη εφημερίδα σχολιάζει πως το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας αντιμετωπίζει το θέμα λες και τα παιδιά δημιουργούνται σε βιομηχανική γραμμή παραγωγής.

Η πολιτική του ενός παιδιού, με την προώθηση του ελέγχου των γεννήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής άμβλωσης σε ανύπαντρες μητέρες και εγκύους με «παράνομα» μωρά, αποδείχθηκε τόσο επιτυχημένη που ο πληθυσμός της χώρας έφτασε σε ιστορικό υψηλό το 2022, μια δεκαετία νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Και μετά άρχισε να μειώνεται.

Αλλά η επίσημη εγκατάλειψη της πολιτικής, με δύο μωρά να επιτρέπονται από το 2015, δεν ξύπνησε το αναπαραγωγικό ένστικτο των Κινέζων.

Αντιθέτως, οι νεαρές Κινέζες επέλεξαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των δυτικών συνομηλίκων τους, γράφουν οι Times: άρχισαν να παντρεύονται αργότερα και να αποκτούν λιγότερα παιδιά ή και κανένα.

Πέρυσι στην Κίνα κατεγράφησαν εννέα εκατομμύρια γεννήσεις, ο χαμηλότερος αριθμός από τότε που τηρούνται αρχεία και λίγο περισσότερο από το ήμισυ του 2016. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2022 σε κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας αντιστοιχούσαν 1,09 παιδιά ενώ ο δείκτης έπεσε κάτω από το 1 πέρυσι.

Στη Βρετανία ο ίδιος δείκτης είναι 1,44 παιδιά ανά γυναίκα, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ παγκοσμίως κάθε γυναίκα γεννά κατά μέσο όρο 2,3 παιδιά.

Μια μελέτη των Ηνωμένων Εθνών την οποία επικαλούντα οι Times προέβλεψε ότι η Κίνα πρόκειται να «χάσει» 620 εκατομμύρια από τα 1,4 δισ. πληθυσμού της μέχρι το τέλος του αιώνα, γεγονός που θα έχει τεράστιες οικονομικές και στρατηγικές επιπτώσεις.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε ότι είναι ώρα να παρέμβει. Ενα έγγραφο του Κρατικού Συμβουλίου προτείνει μεθόδους που ισχύουν σε άλλες χώρες, όπως η επέκταση της ασφάλισης μητρότητας σε εργαζόμενες με μερική απασχόληση και βελτιώσεις στην άδεια μητρότητας και πατρότητας.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα ενθαρρύνει τις τοπικές κυβερνήσεις να βελτιώσουν τις επιδοτήσεις που αφορούν τη φροντίδα των παιδιών.

Ωστόσο, η τοπική αυτοδιοίκηση στην Κίνα λειτουργεί παραδοσιακά με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Οι τοπικοί αξιωματούχοι προάγονται σε εθνικές θέσεις ανάλογα με τους στόχους που «πιάνουν».

Ετσι, όταν ίσχυε η πολτική του ενός παιδιού και προκειμένου οι τοπικές κοινότητες να μην εμφανίσουν αυξημένα ποσοστά γεννήσεων, περιφερειακοί αξιωματούχοι τριγυρνούσαν στην ύπαιθρο αναζητώντας εγκύους και αναγκάζοντάς τες σε αμβλώσεις.

Η απάντηση στην τρέχουσα, αντίθετη κυβερνητική απαίτηση, για αύξηση των γεννήσεων, είναι λιγότερο σκληρή, αλλά εξίσου παράλογη και σουρεαλιστική. Δεν είναι σαφές, γράφουν οι Times, ποιος ενέκρινε την ιδέα με τα τηλεφωνήματα, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχουν σχετικές αναφορές από όλη τη χώρα.

Μια γυναίκα από το Γιανγκτζού, παράκτια επαρχία βόρεια της Σαγκάης, παραπονέθηκε στα κινεζικά κοινωνικά δίκτυα, ότι οδηγούσε όταν έλαβε την κλήση. «Μου τηλεφώνησαν από το κοινοτικό γραφείο και με ρώτησαν γιατί δεν είχα πάει να πάρω φολικό οξύ», έγραψε. «Τους είπα ότι δεν είχα χρόνο. Μετά με ρώτησαν πότε ήταν η τελευταία μου περίοδος. Πραγματικά ένιωσα προσβεβλημένη με τις τόσο προσωπικές ερωτήσεις. Επιπλέον, είχα συναδέλφους στο αυτοκίνητο και η κλήση ήταν σε ανοιχτή ακρόαση»…

Προσπάθησε να κλείσει, λέγοντας ότι ήταν απασχολημένη, αλλά επέμειναν. «Μήπως δεν είχατε περίοδο αυτόν τον μήνα; Είστε έγκυος;».

Πέρα από όλα τα άλλα, οι κλήσεις αυτές δείχνουν πόσο «φακελωμένοι» είναι οι Κινέζοι στα αρχεία του δήμου τους, τα οποία περιλαμβάνουν λεπτομέρειες ακόμη και για τις εγκυμοσύνες τους.

Μια υπάλληλος δημοτικού συμβουλίου, που σχολίασε την παραπάνω ανάρτηση, είπε ότι είναι άδικο να κατηγορείται ο αγγελιοφόρος. «Οι ανώτεροί μάς επικρίνουν κάθε μήνα σε συναντήσεις επειδή δεν παρακολουθούμε σωστά τις εγκυμοσύνες», έγραψε…

Μεγάλο μέρος του διαδικτυακού σχολιασμού δείχνει ότι οι μέθοδοι της κυβέρνησης δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την πιο ατομικιστική εποχή στην οποία ζούμε.

Η Γου, η κτηματομεσίτρια από το Σετσουάν, είπε στους Times ότι, ενώ δεν την αφήνει αδιάφορη η «πατριωτική απαίτηση» να κάνει παιδιά, οι ειδικές συνθήκες κάθε οικογένειας είναι πιο σημαντικές. «Δεν νομίζω ότι αυτή η προτροπή θα λειτουργήσει», είπε. «Αν δεν θέλει κάποιος να κάνει παιδιά, αυτές οι εξωτερικές πιέσεις δεν θα κάνουν τη διαφορά.

»Η ζωή είναι δική μας. Η απόφαση αν θα κάνουμε περισσότερα παιδιά θα πρέπει πρωτίστως να εξαρτάται από τη δική μας οικονομική κατάσταση και τον προσωπικό μας χρόνο και ενέργεια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...