612
Από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη τον περασμένο Σεπτέμβριο | Αris Oikonomou / SOOC

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη λίγο πριν τον Λευκό Οίκο – Συνάντηση στην Αθήνα την Πέμπτη

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2024, 13:34
Από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη τον περασμένο Σεπτέμβριο
|Αris Oikonomou / SOOC

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη λίγο πριν τον Λευκό Οίκο – Συνάντηση στην Αθήνα την Πέμπτη

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2024, 13:34

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρωί της Τρίτης – μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο (κατόπιν πρόσκλησης του αμερικανού προέδρου).

Ο συντονισμός Κύπρου-Ελλάδος παραμένει διαρκής και στενός, τόνισε στη σχετική του ανάρτηση (δείτε τη κάτω), ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, και μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, επόμενος σταθμός του κ .Χριστοδουλίδη μετά την Ουάσινγκτον θα είναι η Αθήνα,  την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Σε δηλώσεις του στο Sigmalive, o κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να σημειώσει ότι σε αντίθεση με τους προηγούμενους προέδρους, η επίσκεψη Χριστοδουλίδη την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο γίνεται κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του αμερικανού προέδρου – με την τελευταία, όπως υπενθύμισε, τον Ιούνιο του 1996, όταν ο πρόεδρος Κληρίδης είχε γίνει δεκτός από τον Μπιλ Κλίντον.

«Αυτό που πετύχαμε τους τελευταίους 20 μήνες είναι να διανύουμε τις καλύτερες σχέσεις με την Αμερική. Ξεκίνησε μέσω της συνεργασίας με το FBI για επιβολή κυρώσεων, αναβαθμίστηκε και εντατικοποιήθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό για την καθοριστική συμβολή των ΗΠΑ για υλοποίηση του σχεδίου Αμάλθεια και του Σχεδίου Εστία που οδήγησε στο ιστορικό ορόσημο του θεσμοθετημένου στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Κυπριακή Δημοκρατίας και ΗΠΑ», επεσήμανε ο κ. Λετυμπιώτης.

Εκ των πραγμάτων, είπε, η συνάντηση γίνεται μετά από επιθυμία και των δυο πλευρών και στο πλαίσιο αυτό «μία συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ δεν μπορεί να θεωρηθεί υποβαθμισμένη ή ετεροχρονισμένη. Είναι σταθερά επιδίωξη κάθε κυβέρνησης»

Και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, υπογράμμισε ότι το Κυπριακό είναι θέμα ύψιστης πολιτικής σημασίας και θα είναι στο τραπέζι της συνάντησης.

Ερωτηθείς αν η συνάντηση με Μπάιντεν δημιουργήσει προβλήματα μελλοντικά, σε ενδεχόμενη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε λέγοντας:

«Oι διμερής σχέσεις διανύουν μια από τις καλύτερες περιόδους. Ανεξαρτήτως Προέδρου στις ΗΠΑ έχει θεσμοθετηθεί ο στρατηγικό διάλογος με την ΚΔ. Νομίζω θα πρέπει να δούμε την σημασία της συνάντηση. Δεν πιστεύω πως κάποιος θεωρεί θα έπρεπε να απορρίψουμε την πρόκληση και δεν νομίζω ότι μια τέτοια συνάντηση μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών».

Η πρόσκληση Μπάιντεν στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όπως ήταν επόμενο δεν άρεσε στην Αγκυρα -κάτι που αποτυπώθηκε και στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου:

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε στο Λευκό Οίκο τον ηγέτη της ελληνοκυπριακής διοίκησης [όπως επιμένουν να αποκαλούν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας-μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ] Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος άνοιξε τις στρατιωτικές του βάσεις και τα λιμάνια στον αμερικανικό στρατό», γράφει η Hurriyet.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από την υπογραφή σειράς στρατιωτικών συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ του Πενταγώνου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνει η τουρκική εφημερίδα που δεν παραλείπει να επισημάνει το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης γίνεται ο πρώτος κύπριος ηγέτης που προσκαλείται στον Λευκό Οίκο μετά από 28 χρόνια, από το 1996, όταν ο τότε πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης είχε συναντηθεί με τον Μπιλ Κλίντον.

Η ιστοσελίδα T24 αναδεικνύει επίσης ότι η πρόσκληση Μπάιντεν έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς μόλις ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Κύπρου στη Λευκωσία και λίγους μήνες μετά την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας μεταξύ του Πενταγώνου και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπογραμμίζει δε την ιστορική διάσταση της επίσκεψης, συνδέοντάς την με τις ενδείξεις αναβάθμισης των διμερών σχέσεων και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν παρουσιάζεται από τα τουρκικά μέσα ως μία εξέλιξη που δημιουργεί νέες προκλήσεις γύρω από τις διπλωματικές και στρατιωτικές προθέσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...