487
O Μισέλ Μπαρνιέ, σκεπτικός σε πρόσφατη συνεδρίαση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης. Στόχος του οι δημόσιοι υπάλληλοι | REUTERS/Stephanie Lecocq

Γαλλία: Στο στόχαστρο οι αναρρωτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2024, 12:53
O Μισέλ Μπαρνιέ, σκεπτικός σε πρόσφατη συνεδρίαση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης. Στόχος του οι δημόσιοι υπάλληλοι
|REUTERS/Stephanie Lecocq

Γαλλία: Στο στόχαστρο οι αναρρωτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2024, 12:53

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, και ο κεντροδεξιός συνασπισμός του επιδιώκουν να «συνετίσουν» τους δημοσίους υπαλλήλους και κυρίως να τους κόψουν την κακή συνήθεια να παίρνουν συχνές –αμειβόμενες– αναρρωτικές άδειες.

Το νέο κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο καταγγέλλεται ως «άδικο και σκληρό» από τα συνδικάτα, προβλέπει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εξισωθούν με τους ιδιωτικούς και θα πληρώνονται για την απουσία τους «λόγω ασθένειας» μόνο μετά την τέταρτη ημέρα. Εως τώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας, που αποτελούν το 23% του εργατικού δυναμικού, λάμβαναν κανονικά τις αποδοχές τους έπειτα από μία ημέρα απουσίας, σύμφωνα με τους λονδρέζικους Times.

Ο Μπαρνιέ υπολόγισε ότι τα νέα μέτρα θα εξοικονομήσουν στο γαλλικό Δημόσιο περίπου 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Η σχετική ρήτρα παρουσιάστηκε στο γαλλικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα (28/10) και προβλέπει επίσης ότι σε περίπτωση ασθένειας οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν το 90% της κανονικής αμοιβής τους, αντί του 100% που λάμβαναν έως τώρα.

Ο υπουργός Δημοσίων Υπηρεσιών, Γκιγιόμ Κασπαριάν, παρουσίασε την αλλαγή ως μέρος μιας μακροχρόνιας προσπάθειας της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να περιορίσει τις ολοένα αυξανόμενες απουσίες στον δημόσιο τομέα. Μεταξύ 2014 και 2022, σημειώθηκε αύξηση κατά 79% στους δημοσίους υπαλλήλους που έπαιρναν αναρρωτική άδεια, οι οποίοι απουσίαζαν από τις δουλειές τους κατά 25% περισσότερο από τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Με ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη επίπεδα απουσίας από την εργασία, η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να εντοπίσει γιατρούς που είναι πολύ «γενναιόδωροι» με την έκδοση πιστοποιητικών ασθενείας.

Τα συνδικάτα αντέδρασαν με οργή, σύμφωνα με τους Times, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να «τιμωρήσει» τους δημοσίους υπαλλήλους και να «διαλύσει» την υγεία τους, αποθαρρύνοντάς τους από το να μένουν στο σπίτι όταν είναι άρρωστοι. Η επιπλέον αναμονή των δύο ημερών πριν από την πληρωμή είναι ένα κυνικό τέχνασμα για να συμβάλει στο κλείσιμο του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, ισχυρίζονται.

Το κύριο σωματείο των εκπαιδευτικών, το FSU, είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «ευθυγραμμίσει τον δημόσιο τομέα με το χειρότερο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα».

Τα μέτρα θα επιβάλουν «τρομερή φτώχεια» στους εργαζομένους, είπε ο Μπενουά Τεστ, γενικός γραμματέας της FSU. «Είναι ένας τρόπος να πληρώνουν οι άρρωστοι, κάτι που είναι απαράδεκτο και άδικο», συμπλήρωσε.

Ενώ η κυβέρνηση Μακρόν ανακοίνωσε το 2020 ότι έως και το 20% όλων των αδειών ασθενείας ήταν ψεύτικες, γιατροί και ειδικοί στην εργασία αποδίδουν τις απουσίες στο αυξανόμενο άγχος, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τον αντίκτυπο της ηλικίας σε ένα εργατικό δυναμικό που πρέπει τώρα να περιμένει μέχρι τα 64 για να συνταξιοδοτηθεί. Τα ψυχικά και όχι τα σωματικά ζητήματα ευθύνονται για το 30% των απουσιών και στους δύο τομείς.

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, οι δημόσιοι υπάλληλοι δίνουν μια σταθερή μάχη, πραγματοποιώντας απεργίες και διαδηλώσεις, για να αποτρέψουν τις κυβερνήσεις από το να μειώσουν τα προνόμια που τους παραχωρήθηκαν τον 20ό αιώνα, όταν ο μισθός τους ήταν χαμηλότερος από εκείνους στον ιδιωτικό τομέα. Εξακολουθούν να απολαμβάνουν εργασιακή ασφάλεια, έχουν περισσότερες άδειες και συνταξιοδοτούνται νωρίτερα, παίρνοντας σημαντικά υψηλότερες συντάξεις από όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...