816
| INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μεταναστευτικό: Χώροι προσωρινής φύλαξης σε Ρόδο και Κρήτη

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2024, 16:02

Μεταναστευτικό: Χώροι προσωρινής φύλαξης σε Ρόδο και Κρήτη

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2024, 16:02

Απορρίπτει η κυβέρνηση τα σενάρια δημιουργίας νέων μόνιμων χώρων παραμονής μεταναστών, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να δηλώνει ότι η χώρα «δεν θα ξαναδεί εικόνες Ειδομένης», αλλά να αφήνει ανοιχτό ενδεχόμενο δημιουργίας προσωρινών χώρων σε Ρόδο και Κρήτη.

Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος παραδέχεται ότι το 2024 οι μεταναστευτικές ροές ήταν αυξημένες σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και εκτιμά ότι μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι οι δομές της χώρας αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν πληρότητα που οριακά ξεπερνά το 50%.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ροές στο 9μηνο του 2024 είναι 25% μεγαλύτερες από το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. «Το σύστημα αντέχει, ωστόσο πάντα εξαρτάται από το πλήθος των ροών. Αν προκύψει πρόσθετη μεταναστευτική – προσφυγική κρίση, το ερώτημα είναι αν θα γίνει με οργανωμένο τρόπο, στη βάση ενός σχεδίου εκκένωσης με την εποπτεία και την οργάνωση της Ευρώπης, ή θα γίνει με τρόπο ανεξέλεγκτο. Έχω δηλώσει ξανά ότι στην Ελλάδα δεν θα δούμε ξανά εικόνες Ειδομένης. Τότε η Ελλάδα δεν είχε καμία υποδομή για να υποδεχθεί πρόσφυγες και μετανάστες, παράνομους ή μη. Σήμερα έχει», αναφέρει ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Ο ίδιος δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν σχεδιάζεται η δημιουργία νέων μόνιμων δομών.

Αντίθετα, «εξετάζονται σενάρια δημιουργίας χώρων προσωρινής φύλαξης στη Ρόδο και στην Κρήτη όπου θα λειτουργούν αποκλειστικά σε 48ωρη βάση. Αυτή η μονάδα θα εξυπηρετεί τη γρήγορη και ασφαλή διαχείριση των ροών, διασφαλίζοντας την ασφάλεια τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα μας. Η διαδικασία αυτή θα διαρκεί μόνο λίγες μέρες, και δεν θα υπάρξει καμία μόνιμη εγκατάσταση. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τις αφίξεις, αποφεύγοντας την παρατεταμένη παραμονή των ατόμων αυτών στις περιοχές. Βρισκόμαστε σε διαρκή διάλογο με τις τοπικές κοινότητες για να διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις μας λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες των κατοίκων. Οι λύσεις που προκρίνουμε είναι προσωρινές, ελεγχόμενες, και δεν θα επιβαρύνουν την καθημερινότητα των περιοχών, με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια και τη συνεργασία με τους πολίτες».

Η συζήτηση για τις επιστροφές έχει ανοίξει για τα καλά

Σχετικά με την διαχείριση του Μεταναστευτικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο υπουργός αναφέρει:

«Οι επιστροφές είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και βρίσκεται εδώ και καιρό στο τραπέζι της γενικότερης συζήτησης των κρατών μελών της ΕΕ για το μεταναστευτικό. Όπως βλέπουμε και με την πρόσφατη επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται να αυστηροποιήσει την πολιτική για το μεταναστευτικό βλέποντας τις πιέσεις που δέχονται πάρα πολλές χώρες, τις αντιδράσεις των κυβερνήσεων αυτών των χωρών που προέρχονται και από τις πιέσεις που έρχονται και από την κοινωνία, η οποία δυσανασχετεί.

Ο τρόπος και η κατεύθυνση είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης. Εκτιμώ ότι αρχικά θα τεθεί το ζήτημα της εφαρμογής της συμφωνίας Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι σε ισχύ από το 2016 και περιλαμβάνει επιστροφές, με την Τουρκία να μην τις πραγματοποιεί από το 2019. Είναι όμως και οι τρίτες χώρες και οι χώρες προέλευσης. Εκεί υπάρχουν διάφορα ζητήματα. Το κυριότερο από όλα είναι η συμμόρφωση των χωρών προέλευσης, να δέχονται πίσω αυτούς που θέλει να επιστρέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή δεν πληρούν τα κριτήρια απονομής ασύλου. Η ουσία είναι ότι η συζήτηση για τις επιστροφές έχει ανοίξει για τα καλά».

Ο ίδιος τονίζει ότι η συνέργεια μεταξύ διπλωματίας και μεταναστευτικής πολιτικής είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αντιμετωπίζουμε ένα διεθνές φαινόμενο που απαιτεί συνεργασία και συντονισμό σε πολλαπλά επίπεδα. «Μέσω της διπλωματίας, επιδιώκουμε την ανάπτυξη ισχυρών σχέσεων με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών, για να διασφαλίσουμε πιο αποτελεσματική διαχείριση των ροών και σίγουρα το θέμα των επιστροφών».

Ο κ.Παναγιωτόπουλος επισημαίνει ότι η θέση της χώρας εξακολουθεί να επικεντρώνεται στο ότι απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις και συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών. «Πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες. Αν δεν καταλάβουμε ότι αυτό το πρόβλημα θέλει ευρωπαϊκή συνεννόηση, δεν θα συνεννοηθούμε – και εκεί η χώρα μας κινδυνεύει να αναλάβει ξανά μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί».

Το ρυθμό εισόδου τον επιβάλλουν οι διακινητές

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τονίζει επίσης πως από εδώ και πέρα, θα δοθεί περισσότερη έμφαση στην καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

«Μιλάμε για εγκληματικές οργανώσεις που κερδοσκοπούν διακινώντας ανθρώπους παρανόμως. Η προσφυγιά είναι ένα θέμα υπαρκτό και διακριτό. Η ρίζα της είναι ο πόλεμος, αλλά η παράνομη διακίνηση ανθρώπων και η παράτυπη μετανάστευση είναι επίσης διακριτή. Δεν είναι όλοι πρόσφυγες όσοι διακινούνται μέσω αυτών των εγκληματικών οργανώσεων κι αυτό προβληματίζει. Όπως προβληματίζει ότι τον ρυθμό εισόδου ροών στην Ευρώπη τον επιβάλλουν διακινητές στο πλαίσιο της εγκληματικής δράσης τους και όχι τα κυρίαρχα κράτη μέλη στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής με σημείο αναφοράς τη νόμιμη μετανάστευση εργατικού δυναμικού. Στη χώρα μας, είναι δεδομένη η πίεση που δεχόμαστε εμείς στα νησιά κυρίως του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, περί τα Δωδεκάνησα, από την Τουρκία, όπου εκεί λειτουργούν οργανωμένα κυκλώματα διακινητών, τα οποία για μένα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα. Αυτό προϋποθέτει αφενός συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας. Ήδη υπάρχει μια συνεργασία, αλλά θα πρέπει να βελτιωθούν οι βάσεις ακόμα περισσότερο για να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα των διακινητών». 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...