Η Σέρστι Φλάα είναι μια νορβηγίδα δημοσιογράφος που ζει και εργάζεται στο Λος Αντζελες και έγινε διάσημη από μερικές «περίεργες» συνεντεύξεις με διασημότητες.
Μια από αυτές έλαβε χώρα το 2016, με την Μπλέικ Λάιβλι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ταινίας «Café Society» του Γούντι Αλεν. Για να καταλάβει κανείς πώς πήγε αυτή η συνέντευξη τότε, η Φλάα ανέβασε στο YouTube ένα απόσπασμά της -μόλις 17 δευτερολέπτων- το οποίο τιτλοφόρησε: «Η συνέντευξη με την Μπλέικ Λάιβλι που με έκανε να θέλω να εγκαταλείψω τη δουλειά μου»…
Το βίντεο αναρτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο και έως σήμερα έχει προβληθεί περισσότερες από 5,5 εκατ. φορές, γράφουν οι New York Times.
Η άσημη νορβηγίδα δημοσιογράφος εμφανίζεται να συγχαίρει τη διάσημη αμερικανίδα ηθοποιό, η οποία μόλις είχε ανακοινώσει πως ήταν έγκυος, για τη «μικρή κοιλίτσα» της. Εμφανώς ενοχλημένη η Μπλέικ Λάιβλι απαντάει «Συγχαρητήρια για τη δική σου κοιλίτσα», ωστόσο η Φλάα δεν ήταν έγκυος…
Δυστυχώς για την ηθοποιό, το βίντεο αναρτήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η ίδια δεχόταν επικρίσεις για τη στάση και τον τόνο της σε διάφορες συνεντεύξεις που έδινε για την προώθηση της ταινίας «It Ends With Us». Ετσι προκλήθηκε ένα νέο κύμα κριτικής κατά της ηθοποιού ενώ η νορβηγίδα δημοσιογράφος κατέστη ξαφνικά διάσημη.
«Τότε, όταν πήρα αυτή τη συνέντευξη, δε σκέφτηκα ποτέ να τη δημοσιεύσω στο YouTube, γιατί ήξερα ότι εάν το έκανα, πρώτον, πιθανότατα δεν θα με προσκαλούσαν ξανά οι δημοσιοσχετίστες της, οι σπόνσορές της ή το στούντιο, και δεύτερον, νομίζω ότι το πολιτιστικό τοπίο ήταν διαφορετικό πριν από οκτώ χρόνια, και θα είχαν επιτεθεί σε μένα αντί σε εκείνη, σωστά; […] πάντα θα έφταιγε ο δημοσιογράφος. Τώρα οι καιροί είναι λίγο διαφορετικοί», είπε στους New York Times.
«Ισως όχι τόσο διαφορετικοί», σχολιάζει η νεοϋορκέζικη εφημερίδα, αναφέροντας σχετικά πως στις αρχές του μήνα η Σέρστι Φλάα ανάρτησε στιγμιότυπο μιας άλλης αμήχανης συνομιλίας της, με την Αν Χάθαγουεϊ αυτή τη φορά, ωστόσο το Διαδίκτυο στράφηκε περισσότερο κατά της δημοσιογράφου, κατηγορώντας την ότι επιδιώκει να επωφεληθεί μέσω της «ακύρωσης» διασημοτήτων.
Στο βίντεο η δημοσιογράφος ζητάει από την ηθοποιό να απαντήσει τραγουδιστά σε μία ερώτηση (η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την παρουσίαση του μιούζικαλ «Les Miserables»). «Λοιπόν, δεν θα το κάνω αυτό, αλλά μπορείτε κάλλιστα να τραγουδήσετε εσείς», απαντά ψύχραιμα η Χάθαγουεϊ.
Μετά την ανάρτηση του βίντεο και τον ντόρο που έγινε, η βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός επικοινώνησε απευθείας μαζί της για να της ζητήσει συγγνώμη. «Μου έστειλε ένα μακροσκελές email, εξηγώντας μου τι περνούσε εκείνη την περίοδο […] και μου ζήτησε συγγνώμη γιατί, βασικά, μου έδωσε μια απαίσια συνέντευξη», αποκάλυψε η Φλάα μέσω βίντεο που ανάρτησε στη συνέχεια. «Ηταν τόσο συγκινητικό για μένα. Απλώς το να μιλάω για αυτό με κάνει σχεδόν να δακρύζω γιατί ήμουν τόσο ευγνώμων που το έκανε».
«Ονομάστε το ματαιοδοξία, ή, ενδεχομένως, ένστικτο επαγγελματικής αυτοσυντήρησης, αλλά οι περισσότεροι δημοσιογράφοι θέλουν να μοιράζονται συνεντεύξεις μόνο όταν εμφανίζονται ισορροπημένοι, ικανοί και ψύχραιμοι υπό πίεση. Και ενώ η Φλάα έχει αναρτήσει δεκάδες άλλα βίντεο που δεν περιλαμβάνουν αμήχανες στιγμές, τα βίντεο που έχουν τραβήξει τη μεγαλύτερη προσοχή – και για τα οποία γίνεται γνωστή – είναι τα πιο άβολα», σχολιάζουν οι New York Times, ενώ διατυπώνουν το ερώτημα «τι ακριβώς περιμένει να κερδίσει – και τι φοβάται ότι θα χάσει» η νορβηγίδα δημοσιογράφος.
Υπάρχει λόγος που «δεν μπορείτε να βρείτε πολλά παρόμοια βίντεο στο Διαδίκτυο», απάντησε η Φλάα. «Επειδή οι δημοσιογράφοι ανησυχούν ότι εάν δημοσιεύσουν οτιδήποτε που χαλάει την εικόνα μιας διασημότητας θα τιμωρηθούν για αυτό», συνέχισε, σημειώνοντας πως εάν πάψουν να την προσκαλούν σε αυτές τις τυπικές παρουσιάσεις νέων ταινιών, «δεν πειράζει».
«Εχω και άλλες συνεντεύξεις κατά τις οποίες άνθρωποι ήταν αγενείς. Θα δούμε εάν θα τις αναρτήσω ή όχι. Δεν θέλω να προκαλέσω αντιδράσεις. Δεν θέλω να είμαι ένας άνθρωπος που πληγώνει ανθρώπους – αυτό είναι τρομερό», πρόσθεσε, δηλώνοντας, όμως, πως είναι χαρούμενη που κατάφερε να αρχίσει έναν δημόσιο διάλογο όσον αφορά τον σεβασμό. «Νομίζω ότι αυτό είναι το κύριο μήνυμά μου εδώ: Να σέβεσαι τους άλλους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους και το ποιοι είναι», είπε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News