499
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην ομιλία του στην εκδήλωση του ελληνοϊσπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετοιμο σε λίγες ημέρες το consent για την αλλαγή παρόχων ενέργειας μέσω Gov.gr

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2024, 12:56
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην ομιλία του στην εκδήλωση του ελληνοϊσπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετοιμο σε λίγες ημέρες το consent για την αλλαγή παρόχων ενέργειας μέσω Gov.gr

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2024, 12:56

Διαθέσιμη στους πολίτες θα είναι σε λίγες ημέρες η δυνατότητα αλλαγής παρόχων ενέργειας με συγκατάθεση (consent), μέσω του Gov.gr Wallet, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το ελληνοϊσπανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

«Το consent είναι έτοιμο, θα το παρουσιάσουμε σύντομα, ο πάροχος απλά θα στέλνει στον πολίτη ένα μήνυμα», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Παπαστεργίου κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση  όπου συζήτησε και απάντησε σε ερωτήσεις φορέων, στελεχών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και Ισπανία στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού αλλά και τον τραπεζικό κλάδο.

«Το 2025 -εκτίμησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης-  θα είναι μια εξαιρετική χρονιά, γιατί πολλά από τα προγράμματα του υπουργείου έχουν μπει σε μια πορεία, αλλά δίνονται και καινούργιες ευκαιρίες και στη Γη και στο Διάστημα».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των μικροδορυφόρων, σημείωσε την πολύ ισχυρή ισπανική συμμετοχή και γενικότερα, τόνισε, υπάρχει τεράστιο πεδίο συνεργασίας των δύο χώρων «στο πώς μπορούμε να “πρασινίσουμε τον πλανήτη μας”, αλλά να φτιάξουμε τόσα data centers και υποδομές τεχνητής νοημοσύνης όσες μπορούν να εξυπηρετηθούν από καθαρούς τρόπους παραγωγής ενέργειας».

Ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε ακόμη ότι «η Ελλάδα έρχεται τον επόμενο μήνα να ενσωματώσει τον ευρωπαϊκό Κανονισμό που αφορά τη διακυβέρνηση των δεδομένων» γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα επιχειρηματικές, ερευνητικές ευκαιρίες και προγράμματα, ενώ «και άλλη μια ευκαιρία συνεργασίας είναι τα ΑΙ Factories (εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης), μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία όπου οι χώρες θα καταθέσουν πώς σκέφτονται να δουλέψουν πάνω στη δημιουργία νέων προϊόντων ή υπηρεσιών», όπως είναι η Υγεία, αλλά και το ζήτημα της γλώσσας. «Είναι πολύ ενδιαφέρον -είπε- πώς θα κάνουμε μια εθνική στρατηγική προσπάθεια ο καθένας για την χώρα του, την παράδοση και την γλώσσα του, να χτίσουμε γλωσσικά μοντέλα σε συνεργασία».

Όσον αφορά το Περιβάλλον, ο υπουργός μίλησε για «πολιτικές του Διαστήματος», για «νέα προσέγγιση σε μια εξαιρετική ευκαιρία που είναι το new space. Πώς μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις από ισπανικά, ελληνικά και άλλα ευρωπαϊκά συστήματα μικροδορυφόρων, ώστε να έχουμε πυκνή πληροφορία, ακρίβεια για να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή, τις χώρες μας και τον πλανήτη. Οι χώρες μας έχουν πολλά κοινά, όπως η παράδοση, η γλώσσα, η μουσική. Οι προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα είναι κοινές».

Ομοίως και στην αντιμετώπισης της απάτης, επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας στο πλαίσιο της Οδηγίας NIS2 για την κυβερνοασφάλεια, ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια εκκαθάρισης όλων των μητρώων, ώστε να ενοποιηθούν και να διαλειτουργούν. Αυτό συνεπάγεται την δυνατότητα να παρέχονται πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες για τον πολίτη για «να διαγράψουμε στρώσεις γραφειοκρατίας ακόμη και ψηφιακής».

Στο τομέα του Τουρισμού,  ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο mAI Greece, τον ψηφιακό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης που φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στους επισκέπτες της, αλλά και στο myCoast. «Μας ενδιαφέρει η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Μας ενδιαφέρει να ελέγξουμε την παραπληροφόρηση, τα fake news. Είναι πολύ σημαντικό εκτός από το ίδιο το προϊόν (οι παραλίες, ο ήλιος μας) το να μπορέσουμε να προφυλάξουμε την εικόνα της χώρας προς τα έξω. Πάμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο μιας ορθής ενημέρωσης ή μιας δυνατότητας να αποκρούσουμε τέτοιου είδους απειλές ή ψευδείς ειδήσεις», σημείωσε σχετικά.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...