443
Οι βρετανοί επιστήμονες θεωρούν ότι η χειμερινή ώρα είναι πιο... υγιεινή | Shutterstock/SERSOLL

Θέλεις καλό ύπνο; Μείνε στη χειμερινή ώρα!

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2024, 14:33
Οι βρετανοί επιστήμονες θεωρούν ότι η χειμερινή ώρα είναι πιο... υγιεινή
|Shutterstock/SERSOLL

Θέλεις καλό ύπνο; Μείνε στη χειμερινή ώρα!

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2024, 14:33

Οι Ευρωπαίοι γυρίζουν τα ρολόγια τους μία ώρα πίσω τα ξημερώματα της Κυριακής, προς ικανοποίηση των επιστημόνων οι οποίοι επιμένουν ότι η χειμερινή ώρα είναι η καλύτερη για τον ύπνο μας.

Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, εδώ και καιρό συζητείται στη Βρετανία η επίπτωση που μπορεί να έχει στην υγεία και ευεξία των ανθρώπων η αλλαγή της ώρας.

Η Βρετανική Εταιρεία Υπνου (British Sleep Society – BSS ) δημοσίευσε πρόσφατα ένα σχετικό άρθρο στο περιοδικό Journal of Sleep Research στο οποίο αναφέρει ότι ο κιρκάδιος ρυθμός και η ποιότητα του ύπνου επηρεάζονται αρνητικά από τις επιβεβλημένες αλλαγές της ώρας (ιδίως προς τα εμπρός). Συνεπώς, οι ειδικοί στον ύπνο προτείνει το Ηνωμένο Βασίλειο να καταργήσει την αλλαγή του ρολογιού δύο φορές το χρόνο και να επαναφέρει την κανονική ώρα (Greenwitch Mean Time – GMT, δηλαδή τη χειμερινή ώρα) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οπως αναφέρουν οι Times, οι επιστήμονες της BSS υποστηρίζουν ότι οι κιρκάδιοι ρυθμοί –οι σωματικές, διανοητικές και συμπεριφορικές αλλαγές που βιώνουμε όλο το 24ωρο– επηρεάζονται περισσότερο όταν τα ρολόγια πηγαίνουν μπροστά, καθώς το φως τα πρωινά γίνεται λιγότερο.

Προσυπογράφουν ακαδημαϊκοί από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, με επικεφαλής τη Δρα Μέγκαν Κρόφορντ του Πανεπιστημίου Strathclyde, τη Δρα Εύα Γουίνεμπεκ του Πανεπιστημίου του Surrey και τον καθηγητή Μάλκολμ φον Σάντζ του Πανεπιστημίου Northumbria.

Ο Φον Σαντζ επισημαίνει στους Times ότι η χειμερινή ώρα «ευθυγραμμίζεται με τους φυσικούς κύκλους φωτός-σκότους της ημέρας και της νύχτας», ενώ «το φυσικό φως της ημέρας το πρωί είναι ζωτικής σημασίας για τον βέλτιστο ύπνο και τη γενική υγεία».

Σημειώνει ότι η καθιέρωση της χειμερινής ώρας προσφέρει πρόσθετα οφέλη για την υγεία, αφού όπως υποστηρίζει η διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και μπορεί επίσης να προκαλέσει αϋπνία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον οργανισμό.

Η Γουίνμπεκ δήλωσε στη λονδρέζικη εφημερίδα: «Η θερινή ώρα αλλάζει τα προγράμματά μας, μετακινώντας τα κατά μία ώρα προς τα εμπρός, ενώ το φως της ημέρας παραμένει το ίδιο. Μας αναγκάζει όλους να σηκωθούμε και να πάμε στη δουλειά ή στο σχολείο μια ώρα νωρίτερα». Και η Κρόφορντ συμπλήρωσε ότι «τα πρωινά είναι η ώρα που τα ρολόγια του σώματός μας έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για φως ώστε να παραμείνουν συγχρονισμένα».

Οι επιστήμονες, να σημειωθεί, μιλούν για τα δεδομένα της Βρετανίας σε ό,τι αφορά το φως τις πρωινές ώρες.

Η βρετανική κυβέρνηση πάντως δεν σκοπεύει να καταργήσει τη θερινή ώρα, γράφουν οι Times. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δώσει την δυνατότητα στις χώρες – μέλη να υιοθετήσουν είτε τη χειμερινή, είτε τη θερινή ώρα – μέσω κυβερνητικής απόφασης, ή μέσω δημοψηφισμάτων. Οι συζητήσεις δεν προχώρησαν ποτέ διότι στο μεταξύ ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, αλλάζοντας τις προτεραιότητες.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...