1236
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο briefing της Πέμπτης | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Ρίχνουν τους τόνους στην κυβέρνηση για Σαμαρά: Πάγια αρχή μας να μην σχολιάζουμε κύκλους…

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2024, 13:53
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο briefing της Πέμπτης
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Ρίχνουν τους τόνους στην κυβέρνηση για Σαμαρά: Πάγια αρχή μας να μην σχολιάζουμε κύκλους…

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2024, 13:53

Την πάγια -όπως είπε- θέση της κυβέρνησης να μη σχολιάζει δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών, πόσο μάλλον κύκλων τους, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, σε μία διατύπωση με προφανή στόχο να πέσουν οι τόνοι στον άτυπο αυτόν «διάλογο αιχμών» με τον Αντώνη Σαμαρά μετά το περίφημο πια «δεν χαριεντίζομαι» του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή (με αφορμή τις φωτογραφίες με τα… γελάκια του πρώην προέδρου της ΝΔ με τον Νίκο Παππά του ΣΥΡΙΖΑ).

Κληθείς να τοποθετηθεί για το ηχηρό «καρφί» του κ. Μητσοτάκη σε βάρος του Αντώνη Σαμαρά από το βήμα μάλιστα της Βουλής, ο Παύλος Μαρινάκης εξήγησε πως «αυτό που έκανε ο Πρωθυπουργός ήταν να επαναλάβει τις δικές του αλλά και τις κόκκινες γραμμές της παράταξης». «Και να να επαναλάβω -συμπλήρωσε- ότι είναι πάγια θέση να μην σχολιάζουμε δηλώσεις πρωθυπουργών ή πόσο μάλλον να σχολιάζουμε κύκλους πρώην πρωθυπουργών η προέδρων της ΝΔ».

Σε νέο ερώτημα σχετικά με την πρόταση του Νικήτα Κακλαμάνη (ο οποίος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για κακή χημεία στις διαπροσωπικές σχέσεις)  να πάρει στο τηλέφωνο ο Πρωθυπουργός τον κ. Σαμαρά για να λήξει το θέμα, ο εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει πως δεν υπάρχει κανένα διαπροσωπικό πρόβλημα.

Και ερωτηθείς στη συνέχεια αν υφίστανται πολιτικές διαφωνίες εντός ΝΔ σε εθνικά ζητήματα, απάντησε λέγοντας:

«Εγώ θα σας πω την δική μας θέση ότι η Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ποτέ τόσο ισχυρή όσο επί την ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν θα βάλουμε ποτέ στην συζήτηση ζητήματα κυριαρχίας και θα συνεχίσει να μεγαλώνει την χώρα».

Οσον για την επιδεικτική αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αίθουσα της Ολομέλειας και τις δύο φορές που ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και την αιτιολόγησή της – και σε ερώτημα αν μπορεί με έναν τέτοιο τρόπο να επιλέγει ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός  αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης (όχι ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει μία τέτοια ο ιδιότητα ο διορισθείς από τον Στέφανο Κασσελάκη στη θέση του αρχηγού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, με μόλις 17 ψήφους) , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:

«Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να επιλέξει κανέναν αρχηγό αλλά με ποιους θα συνομιλεί. Στη ζωή δεν είναι όλα ίδια. 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας δεν θυμάμαι έστω και υπηρεσιακό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ένα από τα πιο ειδεχθή αδικήματα κατά των θεσμών. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε χθες τις κόκκινες γραμμές της παράταξής μας. Προχωράμε μπροστά. Με έναν λόγο ο οποίος πρέπει να είναι όλο και πιο ενωτικός με παραδοχή λαθών με μόνο στόχο την υλοποίηση του προγράμματος μας. Δεν θα ξεχάσουμε όσα ζήσαμε από τα άκρα και τι ζήσαμε τις μαύρες μέρες με μια κυβέρνηση που πήγε να κάνει παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και τα Μέσα, επιβεβαιώνοντας τους φόβους μας».

Ο Πρωθυπουργός, θέλησε να επισημάνει ο κ. Μαρινάκης, δεν έκανε πρόταση μομφής στον κ. Παππά αλλά είπε κάτι το οποίο εκφράζει εκατομμύρια πολιτών. Το είπε ξεκάθαρα περιμένει τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ για να συνομιλήσει. Δεν αρνήθηκε καμία συζήτηση παρά τους τόνους λάσπης εναντίον του ιδίου ή της οικογένειάς του, κατέληξε στην απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οπως εξάλλου ενημέρωσε στο briefing  ο Παύλος Μαρινάκης, απόψε στις 19:00 ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί και θα απευθύνει ομιλία στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Για τους εορτασμούς της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο Κυριιάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται  στα Χανιά.

Ακολουθεί ολόκληρη η εισαγωγική tοποθέτηση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου στο pressroom:

Ψηφίστηκε από την Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Με το νομοσχέδιο αυτό για πρώτη φορά το Δημόσιο θα αποκτήσει ένα πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

Θα συντμηθούν οι προθεσμίες για όλα τα στάδια της διαδικασίας προσλήψεων, αφού κάποια από τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα από το ΑΣΕΠ, μέσω διαλειτουργικότητας όλων των σχετικών μητρώων.

Ορεινές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές ενισχύονται, μέσω αυξημένης μοριοδότησης με το κριτήριο της εντοπιότητας και με απαραίτητη προϋπόθεση ότι ο διορισθείς θα παραμείνει για 10 χρόνια στη θέση διορισμού, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η παραμονή στην ίδια περιφερειακή ενότητα, για επιπλέον 5 έτη.

Λαμβάνεται ειδική μέριμνα στην προτεραιοποίηση των ατόμων με πιστοποιημένη επ’ αόριστον αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 50%.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στο σύστημα κινήτρων:

· Δημιουργείται ένα ενιαίο πλαίσιο συναφές με το υφιστάμενο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης.

· Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής ώστε οι περισσότεροι υπάλληλοι να μπορούν να λάβουν την ανταμοιβή επίτευξης στόχων.

· Η ανταμοιβή των υπαλλήλων μπορεί να φτάσει και το 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους.

Οι νέες ρυθμίσεις αυτές διευκολύνουν τις προσλήψεις του Δημοσίου Τομέα, μειώνουν την αναμονή των επιτυχόντων, στοχεύουν στη στελέχωση υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές, λύνουν το ζήτημα της εντοπιότητας και δίνουν κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους για την βελτίωση της δουλειάς τους και την ανταποδοτικότητα σε όσους επιτυγχάνουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

—-

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιβεβαιώνει την δυναμική της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια δείχνοντας σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 2,1% για τα επόμενα χρόνια και συνεχή μείωση του δημοσίου χρέους.

Ειδικά για το δημόσιο χρέος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει περαιτέρω μείωσή του από το 168,9% του ΑΕΠ το 2023 στο 159% φέτος και σταδιακά στο 139,4% το 2029, δηλαδή περαιτέρω μείωση κατά σχεδόν 30 ποσοστιαίες μονάδες. Υπενθυμίζεται, παράλληλα, πως η Ελλάδα είναι δευτεραθλήτρια στην απομείωση του δημοσίου χρέους σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Και από αυτό το βήμα η Ελληνική Κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση που έγινε στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην Άγκυρα. Όπως τόνισε στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών η αδιάκριτη βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία.

Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας στην οικογένειες των θυμάτων και την ελπίδα μας για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Αιτήσεις για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ» μπορούν να υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών που βρίσκονται στα διοικητικά όρια των Δήμων Λεβαδέων, καθώς και Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Παύλου Μελά, Πυλαίας – Χορτιάτη και Ωραιοκάστρου, μετά τη σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Το Πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ», συνολικού προϋπολογισμού 21,5 εκ. ευρώ, αφορά ακίνητα τα οποία διατίθενται σε δικαιούχους ηλικίας 25 έως 39 ετών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τον ΟΠΕΚΑ και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Υλοποιείται σε 44 Δήμους της χώρας.

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνει την κάλυψη του μισθώματος για τρία χρόνια και, επιπλέον, το κόστος μετακόμισης και μεταφοράς των λογαριασμών ΔΕΚΟ.

Η εξασφάλιση στέγης για τις ευάλωτες ομάδες και τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε σχετική επισφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

Με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από συνεννόηση με όλους τους συναρμόδιους φορείς, αναβαθμίζονται τα μέτρα ασφαλείας κατά τις ευλογιάς των προβάτων. Απαγορεύεται λοιπόν, η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και την εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.

Παράλληλα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.

Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

—-

Σήμερα στις 19:00 ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί και θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στα Χανιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...