842
Με επίθεση κατά της κυβέρνησης η πρώτη εμφάνιση του Νίκου Ανδρολάκη μετά τη νίκη του στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ | Nick Paleologos / SOOC

Oλομέτωπη επίθεση Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση – τι απάντησε για την καταψήφιση του νομοσχεδίου γαι το ΑΣΕΠ

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2024, 14:01
Με επίθεση κατά της κυβέρνησης η πρώτη εμφάνιση του Νίκου Ανδρολάκη μετά τη νίκη του στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ
|Nick Paleologos / SOOC

Oλομέτωπη επίθεση Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση – τι απάντησε για την καταψήφιση του νομοσχεδίου γαι το ΑΣΕΠ

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2024, 14:01

Εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση, για τις «συνεχείς αποτυχίες της τα τελευταία 5,5 χρόνια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο (επανεκλεγείς) πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ανοίγοντας τη «βεντάλια» της κριτικής του σε μία σειρά από θέματα, από την αντιπυρική περίποδο, μέχρι τα Τέμπη και την ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων εν γένει.

Η μεσαία τάξη αισθάνεται απροστάτευτη, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης στην ομιλία του και ακολούθως αναφέρθηκε στο  κλίμα  ανασφάλειας που επικρατεί στην κοινωνία, για το οποίο όπως είπε απεθυνόμενος στον Πρωθυπουργό (που εν τω μεταξύ είχε επιστρέψει στην αίθουσα της Ολομέλειας/ φωτογραφία κάτω), «είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι εσείς».

Nick Paleologos / SOOC

«Οι συνεχιζόμενες αποτυχίες δημιουργούν ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες. Νιώθουν ότι το κράτος δεν παίζει τον ρόλο του», παρατήρησε, κατηγορώντας την  κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι αποτυγχάνει να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Κυβερνάτε σχεδόν έξι χρόνια, αλλά τα πεπραγμένα σας είναι χαμένος χρόνος, χαμένες ευκαιρίες και χαμένοι πόροι για την ελληνική κοινωνία», ήταν μία ακόμη  χαρακτηριστική αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο ζήτημα της ασφάλειας των μέσων σταθερής τροχιάς, ο κ. Ανδρουλάκης διερωτήθηκε με αφορμή το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις που ακολούθησαν:

«Πότε θα γίνει πράξη το “Ποτέ Ξανά” όταν από πέρσι μέχρι σήμερα έχουμε μετρήσει εννέα παρ’ ολίγον τραγωδίες;»

Αντίστοιχα και για τις πυρκαγιές, σημείωσε ότι «μέσα σε οκτώ χρόνια έχει καεί συνολικά το 37% των δασικών εκτάσεων της Αττικής».

«Στην Αττική μια φωτιά ξεκίνησε από μια δασική περιοχή και παρ’ όλα αυτά ξέφυγε στον αστικό ιστό και δημιούργησε εκ νέου γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες. Η φωτιά από τον Βαρνάββα έσβησε στο Χαλάνδρι. Τι συνέβη; Με αυτήν την πυρκαγιά έχει καεί συνολικά το 37% των δασικών εκτάσεων όλης της Αττικής. Θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στον αέρα που αναπνέουμε. Τι θα κάνετε για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος; Αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει να γίνει», παρατήρησε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη φωτιά στο Ξυλόκαστρο, η οποία όπως υπογράμμισε, ήταν η «πιο καταστροφική στην Ελλάδα για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, κάτι  που δείχνει απαράδεκτη ανετοιμότητα».

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και κανείς δεν αντιλέγει. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει, συνολική αντιμετώπιση, εθνική στρατηγική επεξεργασμένη και αποτελεσματική», απάντησε στη σχετική αναφορά (εδώ) του Πρωθυπουργού στο κλείσιμο της πρωτολογίας του και αντιπρότεινε τη εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης με συγκεκριμένα εργαλεία.

«Να μην παίρνουν οι εγκληματίες ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του ελληνικού λαού»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άρχισε την ομιλία του από την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τη χρηματοδότηση των Σπαρτιατών, που απερρίφθη από την κυβέρνηση,  σημειώνοντας με νόημα πως δεν ακούστηκε ούτε μία συγγνώμη από τα χείλη του Πρωθυπουργού.

«Δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό μια συγγνώμη για το ότι δώσατε τα χρήματα του ελληνικού λαού σε ένα κόμμα που η πραγματική του ηγεσία είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας, σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου. Σε ένα κόμμα κέλυφος εγκληματικής οργάνωσης Όχι μία, όχι δύο αλλά 4 φορές. Ακόμη και στις ευρωεκλογές ενώ είχαν αποκλεισεί από τη Δικαιοσύνη. Δώστε μας έναν λόγο, μία καθαρή απάντηση. Γιατί δεν κάνατε αποδεκτή την τροπολογία που καταθέσαμε;», προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ -υπογράμμισε- στάθηκε εξαρχής αξιακά απέναντι στους δολοφόνους της “Χρυσής Αυγής” χωρίς ναι μεν αλλά και χωρίς αστερίσκους. Εσείς λοιπόν τορπιλίζετε την συναίνεση. Εμείς ζητάμε συναίνεση να μην παίρνουν οι εγκληματίες ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του ελληνικού λαού. Γιατί λοιπόν αρνείστε την συναίνεση σε αυτό το τεράστιο  ηθικό και πολιτικό ζήτημα;» διερωτήθηκε με το βλέμμα του στραμμένο στα κυβερνηιτκά έδρανα της Βουλής.

«Δεν ψηφίσαμε επί της αρχής, αλλά συγκεκριμένα άρθρα»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επεφύλαξε και μία απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο που εγκάλεσε το ΠΑΣΟΚ για την επιλογή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Οπως θέλησε να διευκρινίσει, το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο,  αλλά συγκεκριμένα άρθρα που βελτιώνουν τη σημερινή κατάσταση.

«Ο λαλίστατος κ. Μαρινάκης μας εγκαλεί γιατί δεν ψηφίσαμε τον νόμο για το ΑΣΕΠ. Δεν είπε, βέβαια, ότι στηρίξαμε άρθρα σημαντικά που βελτιώνουν την κατάσταση. Μιλάτε εσείς για το ΑΣΕΠ; Τα έδρανά σας έχουν μνήμη και θυμούνται τι λέγατε τότε όταν καταγγέλλατε το ΠΑΣΟΚ για το ΑΣΕΠ ότι είναι πολιτικό κακούργημα ο νόμος αυτός. Το 2021 φέρατε τον νόμο 4765 που καταψηφίσαμε και πάλι λέγατε ότι είστε αντιμεταρρυθμιστές. Τελικά ποιος είχε δίκιο; Εσείς που τον ψηφίσατε ή εμείς που το καταψηφίσαμε; Αν είχατε δίκιο γιατί έχετε φέρει 30 τροποποιήσεις, νομοθετικές παρεμβάσεις του νόμου που λέγατε ότι ήταν λύση. Μάλλον τότε κάνατε λάθος και καλώς δεν ψηφίσαμε και τώρα με συνεχιζόμενα λάθη και εκ νέου λάθη προσπαθείτε να μας κουνήσετε το δάχτυλο. Η ουσία είναι ότι προσπαθείτε να μεταβιβάσετε τις ευθύνες σας στο ΑΣΕΠ», παρατήρησε στη σχετική αναφορά του από το βήμα της Βουλής, ο κ. Ανδρουλάκης και κατέληξε λέγοντας:

«Το ερώτημα που προκύπτει, είναι αυτοί οι 10.000 που βρίσκονται υπό ομηρία με το νομοθέτημά σας βρίσκουν λύση; Καμία λύση. [Οπότε] Καλώς καταψηφίσαμε επί της αρχής και ψηφίσαμε τα άρθρα που έπρεπε για να βελτιωθεί η όποια κατάσταση υπάρχει σήμερα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...