417
Ηθοποιοί, μουσικοί και συγγραφείς ανησυχούν για τη χρήση μη αδειοδοτημένου περιεχομένου από προγράμματα ΤΝ | Shutterstock/pexelsstock

Χιλιάδες επώνυμοι καλλιτέχνες κατά της παράνομης χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2024, 15:33
Ηθοποιοί, μουσικοί και συγγραφείς ανησυχούν για τη χρήση μη αδειοδοτημένου περιεχομένου από προγράμματα ΤΝ
|Shutterstock/pexelsstock

Χιλιάδες επώνυμοι καλλιτέχνες κατά της παράνομης χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2024, 15:33

Οι συγγραφείς Καζούο Ισιγκούρο, Ιαν Ράνκιν, ο συνθέτης των ABBA, Μπγιορν Ουλβάιους, και η ηθοποιός Τζουλιάν Μουρ είναι ανάμεσα στους 11.500 υπογράφοντες μια κοινή δήλωση των καλλιτεχνικών κοινοτήτων από όλο τον κόσμο που προειδοποιούν για την «άδικη απειλή» που συνιστά για τη δουλειά τους η χρήση της ΤΝ χωρίς εξουσιοδότηση.

Σε μόλις 30 λέξεις, οι καλλιτέχνες επισημαίνουν ξεκάθαρα το επίπεδο ανησυχίας τους για την άνοδο υπηρεσιών όπως το ChatGPT, όταν εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας περιεχόμενο για το οποίο δεν τους έχει χορηγηθεί άδεια. «Η χρήση δημιουργικών έργων χωρίς άδεια, για εκπαίδευση σε προγράμματα  γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης, είναι μια σημαντική, άδικη απειλή για την ευημερία των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτά τα έργα, και δεν πρέπει να επιτρέπεται», αναφέρει η δήλωση.

Μουσικοί, συγγραφείς και ηθοποιοί από όλο τον κόσμο συνυπογράφουν αυτό το μήνυμα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times του Λονδίνου. Περιλαμβάνουν τον τραγουδιστή των Radiohead, Τομ Γιορκ, τον τραγουδιστή και συνθέτη των Cure, Ρόμπερτ Σμιθ, τους συγγραφείς Τρέισι Σεβαλιέ και Μάλορι Μπλάκμαν, και βραβευμένους ηθοποιούς όπως ο Κέβιν Μπέικον, ο Φ. Μάρεϊ Εϊμπρααμ και η Ροζάριο Ντόσον.

Μεταξύ των υπογραφόντων είναι και η Ενωση Εκδοτών Τύπου, που εκπροσωπεί το σύνολο των βρετανικών μέσων ενημέρωσης. Η κοινή πρωτοβουλία των καλλιτεχνών οργανώθηκε από τον Εντ Νιούτον-Ρεξ, πρώην στέλεχος της βρετανικής νεοφυούς επιχείρησης Stability, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την υιοθέτηση από την εταιρεία της εκπαίδευσης μοντέλων γενετικής ΤΝ σε έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

«Εταιρείες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων εκπαιδεύουν, χωρίς άδειες, μοντέλα γενετικής ΤΝ σε έργα δημιουργών, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία νέου περιεχομένου, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ανταγωνιστεί τα πρωτότυπα έργα», δήλωσε μετά την παραίτησή του.

Και συμπλήρωσε: «Δεν καταλαβαίνω πώς αυτό μπορεί να γίνεται αποδεκτό σε μια κοινωνία όπου τα εισοδήματα των καλλιτεχνών βασίζονται στα πνευματικά δικαιώματα. Ελπίζω ότι θα αντιδράσουν και άλλοι, έτσι ώστε οι εταιρείες να συνειδητοποιήσουν ότι η εκμετάλλευση των δημιουργών δεν μπορεί να είναι η μακροπρόθεσμη λύση στη γενετική ΤΝ».

Η δήλωση ακολουθεί πολλές εν εξελίξει αγωγές κατά εταιρειών ΤΝ, όπως μια μήνυση εναντίον της OpenAI, μητρικής εταιρείας του ChatGPT, για «συστηματική κλοπή σε μαζική κλίμακα» από 17 αμερικανούς συγγραφείς – ανάμεσά τους και οι δημοφιλείς Τζον Γκρίσαμ, Τζόντι Πικούλτ και Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο εκδότης της Wall Street Journal και η εφημερίδα New York Post –που και οι δύο ανήκουν στην ομπρέλα της εκδοτικής εταιρείας News Corp, της οικογένειας Μέρντοκ– κατέθεσαν αγωγή κατά της Perplexity, μιας νεοφυούς εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης, για «ξεδιάντροπη αντιγραφή» του δημοσιογραφικού τους περιεχομένου και της μηχανής αναζήτησής τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...