782
| CreativeProtagon

«Πράσινο φως» στην Ουκρανία για χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2024, 15:45
|CreativeProtagon

«Πράσινο φως» στην Ουκρανία για χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2024, 15:45

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται, έπειτα από δυόμισι χρόνια, σε ακόμη μια κρίσιμη καμπή, ενώ όλο και περισσότεροι διεθνείς «παίκτες» εμπλέκονται σε αυτόν. Η Ρωσία υποδέχθηκε πρόσφατα ένα φορτίο 200 βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν, κάτι που οδηγεί τους δυτικούς συμμάχους στην απόφαση να επιτρέψουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της. Ταυτόχρονα, μεγάλο ερώτημα, αλλά και ανησυχία για τη Δύση, αποτελεί η στάση που θα τηρήσει μέχρι τέλους η Κίνα.

Ο Ντέιβιντ Λάμι και ο Αντονι Μπλίνκεν, υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και των ΗΠΑ αντίστοιχα, βρίσκονται στο Κίεβο, όπου πραγματοποίησαν συνάντηση με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σε μια σπάνια κοινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσαν ότι επιστρέφοντας στις χώρες τους, θα ενημερώσουν τους ηγέτες τους για τις «επιχειρησιακές λεπτομέρειες» σχετικά με τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι πύραυλοι Storm Shadow, από την Ουκρανία.

Ο Μπλίνκεν υποσχέθηκε να επεξεργαστεί ταχύτατα το αίτημα της Ουκρανίας για χαλάρωση των σχετικών περιορισμών, λέγοντας ότι θα μεταφέρει όσα έμαθε «στον πρόερο Τζο Μπάιντεν».

Βρετανοί αξιωματούχοι πιστεύουν, σύμφωνα με πηγές των Times, ότι μέρος της αμερικανικής κυβέρνησης έχει αλλάξει πρόσφατα άποψη για το θέμα, αλλά απομένει να πειστεί και ο ίδιος ο Μπάιντεν, ο οποίος εξακολουθεί να ανησυχεί για ενδεχόμενη κλιμάκωση.

Πριν από τη συνέντευξη Τύπου, ο Λάμι και ο Μπλίνκεν συναντήθηκαν με τον Ζελένσκι, ο οποίος έχει ζητήσει να ληφθούν «ισχυρές αποφάσεις», αυξάνοντας την πίεση στις ΗΠΑ να δώσουν στην Ουκρανία το ελεύθερο να χτυπήσει στόχους πέρα από τα σύνορα.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών κατηγόρησαν τον Πούτιν για την κλιμάκωση του πολέμου, καθώς την περασμένη εβδομάδα τού παραδόθηκαν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς Fath-360 από το Ιράν. Ο Μπλίνκεν σχολίασε ότι «αν κάποιος κλιμακώνει τη σύγκρουση, αυτός είναι ο Πούτιν και η Ρωσία».

Οι Times αποκάλυψαν πριν από μια εβδομάδα ότι περισσότεροι από 200 ιρανικοί πύραυλοι έφτασαν με ρωσικό πλοίο σε λιμάνι στην Κασπία Θάλασσα, στις 4 Σεπτεμβρίου. Ο Λάμι περιέγραψε την κίνηση του Ιράν να παράσχει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία ως «σημαντική και επικίνδυνη κλιμάκωση».

Προέτρεψε δε την Κίνα να μην ενταχθεί σε έναν «νέο άξονα αναταραχής», εν μέσω φόβων ότι το Πεκίνο θα μπορούσε βοηθήσει (περισσότερο) τον Πούτιν στον πόλεμο με την Ουκρανία.

«Βλέπουμε αυτόν τον νέο άξονα, Ρωσίας, Ιράν και Βόρειας Κορέας. Προτρέπουμε την Κίνα να μην ενταχθεί με αυτήν την ομάδα αποστατών», είπε.

Η παράδοση των ιρανικών πυραύλων φαίνεται να έχει αλλάξει την άποψη των ΗΠΑ σχετικά με το αν θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας προκειμένου να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος. Οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα μπλοκάρουν τη χρήση δυτικών όπλων εντός ρωσικού εδάφους, εν μέσω φόβων κλιμάκωσης.

Η Βρετανία προμηθεύει την Ουκρανία με πυραύλους Storm Shadow, οι οποίοι έχουν βεληνεκές περίπου 250 χλμ., και οι ΗΠΑ παρείχαν στην Ουκρανία τη μεγαλύτερης εμβέλειας έκδοση του βαλλιστικού πυραύλου ATACMS, που μπορεί να χτυπήσει στόχους στα 305 χλμ.

Όπως αναφέρουν οι Times, σε επιστολή τους προς τους Μπλίνκεν και Λάμι, πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο τους προέτρεψαν να άρουν τους περιορισμούς, λέγοντας ότι ο «αυθαίρετος περιορισμός» του τρόπου με τον οποίο το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα, κάνει την παροχή τους από τη Δύση να έχει «μικρότερο αντίκτυπο».

Οι υπογράφοντες, όπως ο στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ, πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ και ο υποστράτηγος Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, προειδοποίησαν ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι ο «χειρότερος όλων» για τους Ουκρανούς, καθώς οι εντεινόμενοι βομβαρδισμοί της Μόσχας καταστρέφουν το ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο και θα τους «παγώσουν στα σπίτια τους».

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης, έχει εντοπίσει περισσότερους από 200 ρωσικούς στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς στόχους που θα βρίσκονται στην εμβέλεια των ουκρανικών ATACMS. «Είναι πολύ πιο οικονομικό να καταστρέψεις τον τοξότη παρά το βέλος», είπαν, προσθέτοντας: «Αφήστε την Ουκρανία να αμυνθεί».

Η κοινή επίσκεψη των δύο υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε καθώς ο ρωσικός στρατός σφυροκοπά το Ντόνετσκ με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκαλώντας πολλές απώλειες αμάχων.

Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, ο Αλί Ματινφάρ, ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να απαντήσει στις κατηγορίες ότι η Τεχεράνη προμήθευσε βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη και οποιαδήποτε μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία θα θεωρηθεί «επικίνδυνη κλιμάκωση και θα αντιμετωπίσει σημαντική απάντηση».

Οι αρχηγοί των ΕΔ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προειδοποιήσει ότι ένας «άξονας αναταραχής» που αποτελείται από τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και την Κίνα θα μπορούσε να συνεργαστεί για να βοηθήσει τη Μόσχα να επανεξοπλιστεί και να αντιμετωπίσει τη Δύση.

Την Τρίτη, ο Κερτ Κάμπελ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το Πεκίνο παρέχει «πολύ ουσιαστική» βοήθεια στη Μόσχα για να ενισχύσει την πολεμική μηχανή της, με τη Ρωσία να παρέχει στην Κίνα τη στρατιωτική τεχνολογία της σε υποβρύχια και πυραύλους ως αντάλλαγμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...