645
| INTIMENEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πρόστιμο 40.000 ευρώ στη ΝΔ για την υπόθεση με τα emails της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2024, 15:09
|INTIMENEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πρόστιμο 40.000 ευρώ στη ΝΔ για την υπόθεση με τα emails της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2024, 15:09

Στην επιβολή προστίμου ύψους 40.000 ευρώ στη Νέα Δημοκρατία προχώρησε, την Τρίτη, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), μετά την ολοκλήρωση της έρευνάς της για την περιβόητη υπόθεση που αφορά τη διαρροή e-mail αποδήμων προς την πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Αν και η ΑΠΔΠΧ κατέληξε στο συμπέρασμα πως στη διαρροή δεν εμπλέκεται η ΝΔ, της επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν λάμβανε επαρκή μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Στο κυβερνών κόμμα επιβλήθηκε πρόστιμο ακόμα 10.000 ευρώ επειδή από δικό του υπάλληλο, τον πρώην γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, Νίκο Θεοδωρόπουλο, διέρρευσε η επίμαχη λίστα.

Στον αντίποδα, η Αρχή κατέληξε στην πλήρη απαλλαγή του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, κρίνοντας πως η διαρροή από το υπουργείο έγινε από πρόσωπο που «δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί».

Η πλειοψηφία (5-2) των μελών της Αρχής συμπέρανε πως το αρχείο στον κ. Θεοδωρόπουλο εστάλη από τον οργανωτικό γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της ΝΔ Μένιο Κορομηλά, καθώς το παραδέχτηκε και ο ίδιος υποστηρίζοντας ότι σε εκείνον το είχε στείλει ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου.

Επειδή όμως δεν υπάρχει άλλο στοιχείο πλην της μαρτυρίας του κ. Κορομηλά, απαλλάχτηκε ο κ. Σταυριανουδάκης. Το παράδοξο είναι ότι μολονότι απαλλάχθηκε ο κ. Σταυριανουδάκης, ο οποίος έχει απομακρυνθεί από τη θέση του στην σκιά της υπόθεσης, στο υπουργείο Εσωτερικών, του οποίου υπήρξε γενικός γραμματέας, έχει επιβληθεί πρόστιμο 400.000 ευρώ. Πρόστιμο 40.000 ευρώ έχει επιβληθεί και στην κυρία Ασημακοπούλου. Η πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ, είχε αποσύρει την υποψηφιότητά της στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιούνιου, εξαιτίας της υπόθεσης.

Οσον αφορά στη νέα απόφαση η ΑΠΔΠΧ απεφάνθη ότι ο κ. Κορομηλάς έστειλε το αρχείο στον κ. Θεοδωρόπουλο ως ιδιώτης και όχι ως στέλεχος της ΝΔ, επιβάλλοντάς του πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος χρησιμοποίησε το αρχείο για στατιστικούς λόγους σχετικά με τις εκλογές του Μαΐου του 2023, με την πλειοψηφία της Αρχής να κρίνει πως η επεξεργασία των στατιστικών ήταν για λογαριασμό του κόμματος, δηλαδή ότι κ. Θεοδωρόπουλος ενήργησε ως υπάλληλος της Νέας Δημοκρατίας. Με αυτό το σκεπτικό επέβαλε πρόστιμο στη Νέα Δημοκρατία ύψους 10.000 ευρώ, αφού ο υπάλληλός της επεξεργάστηκε το αρχείο.

Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωρόπουλος κράτησε το αρχείο έξι μήνες, αν και έπρεπε να το είχε διαγράψει, και το έστειλε στην κυρία Ασημακοπούλου, ευρωβουλευτη και εκ νέου υποψήφια εκείνο το διάστημα, ως ιδιώτης. Κατά συνέπεια του επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ για ενέργειά του ως ιδιώτη, αλλά απαλλάχθηκε η Νέα Δημοκρατία, για την οποία η Αρχή δέχεται ότι χρησιμοποίησε τα στοιχεία για στατιστικούς λόγους και δεν έκανε αυτή τη διαρροή.

Στο ΣτΕ προσφεύγει η Πειραιώς

«Το πρόστιμο που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στη Νέα Δημοκρατία δεν αφορά την υπόθεση της διαρροής των email, αλλά την παράλληλη έρευνα που έγινε με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση και παραλείψεις που υποστηρίζει η Αρχή ότι υπάρχουν στις διαδικασίες τήρησης από πλευράς του κόμματος της νομοθεσίας για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα», ανέφεραν πηγές της ΝΔ, για την απόφαση σχετικά με την υπόθεση Ασημακοπούλου.

«Η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί με το συμπέρασμα της Αρχής θεωρώντας ότι αυτά που προτείνονται ως βελτιώσεις, είναι είτε πράγματα που η ΝΔ ήδη αποδεικνύει ότι τηρεί επιμελώς είτε προδήλως ανεφάρμοστα, ακόμη και παράνομα, όπως για παράδειγμα η άποψη της Αρχής ότι η ΝΔ θα όφειλε να ελέγξει τις προσωπικές συσκευές των στελεχών της. Για τους λόγους αυτούς προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης», τόνισαν οι ίδιες πηγές του κυβερνώντος κόμματος.

Και προσέθεσαν: «Τονίζεται ότι με βάση το πόρισμα δεν αποδεικνύεται καμία εμπλοκή της Νέας Δημοκρατίας με την υπόθεση της διαρροής των email, καμία υπαιτιότητα για τη διαρροή του αρχείου ή την αποστολή των email, ενώ αναφέρεται ρητώς ότι τίποτε από αυτά δεν έγινε κατ’ εντολή ή για λογαριασμό της, αλλά αυτοτελώς από τα ελεγχόμενα πρόσωπα.

Ενδεικτικό είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι η εν λόγω απόφαση της Αρχής, σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζεται, δεν είναι ομόφωνη, αλλά διατυπώνονται και οι απόψεις των μελών που μειοψήφησαν, προτείνοντας απαλλαγή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...