975
| CreativeProtagon

Ο Πόλεμος του Μεγάλου Αδελφού στον Λίβανο

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2024, 09:30
|CreativeProtagon

Ο Πόλεμος του Μεγάλου Αδελφού στον Λίβανο

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2024, 09:30

Η λέξη «πόλεμος» δεν αποδίδει, πλέον, το νόημα και για αυτό θα πρέπει να βρούμε ένα άλλο όνομα. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο Αντρέα Νικάστρο, απεσταλμένος της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera στη Βηρυτό. Εως πρόσφατα γνωρίζαμε ότι ο πόλεμος κατά βάση διεξάγεται μεταξύ δύο στρατών, όπως στην Ουκρανία. Πέρα από στρατιωτικούς στόχους, βάλλονται επίσης πόλεις, πέρα από στρατιώτες σκοτώνονται επίσης άμαχοι, όμως αυτό συνέβαινε ανέκαθεν στην Ιστορία.

Αντιθέτως, ο πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα και στον Λίβανο είναι κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό: «Πόλεμος, φυσικά, αλλά πρωτόγνωρος, γιατί αυτός ο πόλεμος μπαινοβγαίνει σε κινητά τηλέφωνα, αλλάζει την απόσταση μεταξύ πραγματικού και εικονικού, εξαλείφει την έννοια των συνόρων, μετατρέπει τα πάντα σε πεδίο μάχης μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα – ένα αυτοκίνητο, ένα διαμέρισμα, ένα αρτοποιείο (…) μόνο και μόνο επειδή υπάρχει εκεί κάποιος που πρέπει να εξοντωθεί, καθίστανται στόχος πυραύλων», γράφει ο ιταλός δημοσιογράφος.

Στην Ουκρανία ορισμένοι ρώσοι στρατιώτες βομβαρδίστηκαν στους στρατώνες τους, αφού εντοπίστηκαν εύκολα από τους Ουκρανούς, καθώς είχαν συνδεθεί σε λογαριασμούς ντόπιων γυναικών στο Tinder. «Ηθελαν να βγουν με μια γυναίκα και διαμελίστηκαν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντρέα Νικάστρο, σημειώνοντας ότι αυτό συνέβη μια-δυο φορές.

Ερευνες για επιζώντες μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό κοντά στο νοσοκομείο «Ραφίκ Χαρίρι» στη Βηρυτό – REUTERS/Yara Nardi

Ομως στη Μέση Ανατολή το Ισραήλ φαίνεται ότι έχει τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων όλων των πολιτών των εχθρικών χωρών. Στέλνει εκατομμύρια ειδοποιήσεις για να τους ενημερώσει ότι σε 10 λεπτά, σε είκοσι στην καλύτερη, πρέπει να απομακρυνθούν από έναν στόχο που θα πληγεί. Εάν όχι με γραπτά μηνύματα, η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση προειδοποιεί μέσω του X. «Και εάν το τηλέφωνο κάποιου είναι απενεργοποιημένο ή δεν το κοιτάζει, κρίμα για εκείνον. Το Ισραήλ ξέρει ποιος ταξιδεύει με ποιο αυτοκίνητο, από διακόσια έως 2.000 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά του»

Τα drones του Ισραήλ εντοπίζουν τα σήματα των κινητών τηλεφώνων και τα συνδέουν με τους κατόχους τους, φωτογραφίζουν από αέρος πρόσωπα ανθρώπων και τα εισάγουν σε μια βάση δεδομένων, ώστε να μάθουν ποιοι είναι. Στη συνέχεια, συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) διασταυρώνουν τα διαθέσιμα στοιχεία και δίνουν το πράσινο φως για την επίθεση.

Ο απεσταλμένος της Corriere della Sera αναφέρει ενδεικτικά ότι το απόγευμα της Κυριακής 20 Oκτωβρίου ο ισραηλινός στρατός ανάρτησε στον λογαριασμό του (στα αραβικά) μια σειρά από μηνύματα για περίπου τριάντα «επείγουσες εκκενώσεις», προειδοποιώντας πως «όποιος ζει σε απόσταση 500 μέτρων από ένα υποκατάστημα Αλ-Καρντ αλ-Χασάν, πρέπει να φύγει αμέσως. Η ζωή του κινδυνεύει».

Το τελευταίο χτύπημα του Ισραήλ στο πάρκινγκ του νοσοκομείου «Ραφίκ Χαρίρι» σημειώθηκε αφότου ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή. Ωστόσο κάποιοι δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν – REUTERS/Yara Nardi

Ο Νικάστρο αναφέρει ότι επίσημα η Αλ-Καρντ αλ-Χασάν είναι μια ΜΚΟ που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ και λειτουργεί ως φορέας πρόνοιας για τα μέλη του κόμματος της οργάνωσης. Χορηγεί δάνεια, συντάξεις και καλύπτει ιατρικά έξοδα άπορων ανθρώπων. Σύμφωνα, όμως, με το Ισραήλ είναι νόμιμος στόχος επειδή συμβάλλει στη χρηματοδότηση μαχητών και των οικογενειών τους και δεν είναι καθόλου απίθανο τα χρήματα που διαθέτει να χρησιμοποιούνται και για την αγορά όπλων. «Το Ισραήλ θα μπορούσε να επιτεθεί χωρίς προειδοποίηση», γράφει ο ιταλός δημοσιογράφος, όπως και έγινε, τελικά, το βράδυ της Κυριακής.

Σημειώνει επίσης ότι ο Λίβανος δεν διαθέτει αεράμυνα. Επιπλέον, σε αντίθεση με την Ουκρανία, όπου τα ραντάρ φτάνουν από τη Δύση, στον Λίβανο έχει επιβληθεί διεθνής απαγόρευση απόκτησης συγκεκριμένων συστημάτων. «Πρώτα καταρρέει το κτίριο και μετά γίνεται αντιληπτός ο βομβαρδισμός. Οπότε, το Ισραήλ προβαίνει σε μια πράξη ευγενείας, ανθρωπιάς, προειδοποιώντας για τις επιδρομές», γράφει επικριτικά, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, πως τουλάχιστον, έτσι, περιορίζεται ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των αμάχων.

«Οποιος είχε ανοιχτό το κινητό του και διάβασε τις αναρτήσεις στο X, έφυγε, τρέχοντας, με μια βαλίτσα», σημειώνει. Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει ότι αυτές οι προειδοποιήσεις δεν απαλλάσσουν το εβραϊκό κράτος από το καθήκον του, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, να μη στοχεύει αμάχους. Και εν όψει του σχεδιασμού της επιδρομής κατά των υποκαταστημάτων της αποκαλούμενης «τράπεζας» της Χεζμπολάχ, μάλλον «δόθηκε περισσότερη προσοχή στους στόχους των πυραύλων παρά στις προειδοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Πάντως, χιλιάδες άνθρωποι εκκένωσαν τα σπίτια τους μέσα στη νύχτα, εγκαταλείποντας τη Βηρυτό με προορισμό την κοιλάδα Μπεκάα, στον ανατολικό Λίβανο, με τον ιταλό απεσταλμένο στην πρωτεύουσα του Λιβάνου να κάνει λόγο για «οικογένειες που δεν γνώριζαν τι θα απέμενε από τα σπίτια τους», δεδομένου ότι πολλά από τα υποκαταστήματα της Αλ-Καρντ αλ Χασάν βρίσκονται ή μάλλον βρίσκονταν στο ισόγειο πολυκατοικιών και για να τα καταστρέψει, το Ισραήλ έπληξε ολόκληρα κτίρια.

«Τι πόλεμος είναι αυτός;», διερωτάται ο Νικάστρο. «Στον ουρανό και στο ηλεκτρονικό πεδίο υπάρχει μόνο ένας μαχητής. Το Ισραήλ δεν έχει αντιπάλους, επειδή η αεροπορία του χρησιμοποιεί τον ουρανό της Γάζας και του Λιβάνου κατά βούληση. Ο βόμβος των drones υπενθυμίζει 24 ώρες το 24ωρο ότι το Ισραήλ παρατηρεί, ακούει, φωτογραφίζει και μπορεί να αποφασίσει, ανά πάσα στιγμή, να σκοτώσει κάποιον στη χώρα του, στο σπίτι του, ενώ βρίσκεται στο αυτοκίνητό του ή σε ένα κατάστημα. (Αυτός είναι) ένας πόλεμος στο πλαίσιο του οποίου οι πολίτες ειδοποιούνται και τα σπίτια τους καταστρέφονται και εκατομμύρια από αυτούς αποχωρούν με μια προειδοποίηση στα κινητά τους τηλέφωνα, ένας πόλεμος στο πλαίσιο του οποίου ο ένας (το Ισραήλ) γνωρίζει πού βρίσκονται οι στόχοι, οι εχθροί, τα όπλα, ουσιαστικά γνωρίζει τα πάντα, και ο άλλος (Λιβανέζοι ή Παλαιστίνιοι) εξαπολύει τους πυραύλους του εναντίον του πιο εξελιγμένου συστήματος αεράμυνας στον κόσμο και μπορεί μόνο να είναι συγκεντρωμένος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να φύγει, εάν θέλει να επιβιώσει», απαντάει.

«Είναι ο πόλεμος του Μεγάλου Αδελφού, αυτός που επινοήθηκε από ταινίες επιστημονικής φαντασίας στις οποίες drones μπαίνουν σε ένα σπίτι, κατασκοπεύουν τον πρωταγωνιστή, τον πυροβολούν, τον συλλαμβάνουν. Μόνο που είναι αληθινός. Και συγγνώμη που δεν φέρω περισσότερα παραδείγματα, αλλά δεν έχω ελέγξει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εδώ και 10 λεπτά και θα μπορούσαν να μου απομένουν μόνο δέκα λεπτά για να ξεφύγω», προσθέτει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...