592
Ο υπουργός Παιδείας σε φωτογραφία από παλαιότερη συνεδριαση του υπουργικού συμβουλιόυ | Aris Oikonomou / SOOC

Πιερρακάκης: Τέλος χρόνου για τους αιώνιους φοιτητές – Πάνω από 6.000 αποβολές για κινητά στο σχολείο

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2024, 14:35
Ο υπουργός Παιδείας σε φωτογραφία από παλαιότερη συνεδριαση του υπουργικού συμβουλιόυ
| Aris Oikonomou / SOOC

Πιερρακάκης: Τέλος χρόνου για τους αιώνιους φοιτητές – Πάνω από 6.000 αποβολές για κινητά στο σχολείο

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2024, 14:35

Η ώρα της κρίσης για τους λεγόμενους αιώνιους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρυματα της χώρας έφθασε και παρά τις ενστάσεις που εκφράζονται από καθηγητές και άλλους που διακρίνουν «τιμωρητικό χαρακτήρα» στην εφαρμογή του νόμου 4957/2022, τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων οφείλουν μέσα στο επόμενο έτος να προχωρήσουν στην εκκαθάριση των μητρώων φοιτητών τους και στη διαγραφή όσων έχουν συμπληρώσει την ανώτατη διάρκεια φοίτησης.

Ο νόμος προβλέπει διαγραφή για όσους φοιτητές δεν έχουν περατώσει επιτυχώς τις σπουδές τους μέσα σε χρονικό διάστημα «ν+2» ετών, όπου ο «ν» είναι ο αριθμός των ετών σπουδών.

Και ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, ξεκαθάρισε εκ νέου, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ότι ο νόμος που έχει ψηφιστεί από το 2022 (και δη η σχετική διάταξη την οποία και χαρακτήρισε «πολύ πλήρη») θα εφαρμοστεί ως έχει, χωρίς παρεκκλίσεις και περαιτέρω παρατάσεις.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», κάποια ΑΕΙ έχουν αρχίσει ήδη να ειδοποιούν τους εν λόγω  φοιτητές τους, αν και υπάρχουν πρυτάνεις που εκφράζουν επιφυλάξεις ή/και ανησυχία για την εφαρμογή του μέτρου (ψηφισμένου νόμου, επαναλαμβάνεται), ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι δέχονται πιέσεις να μη βιαστούν!

Σύμφωνα με τον νόμο 4957/2022, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης στα ΑΕΙ ορίζεται ως εξής:

Αν το πρόγραμμα έχει ελάχιστη διάρκεια 8 ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, τότε η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο χρόνος αυτός (8 εξάμηνα), προσαυξημένος κατά 4 ακαδημαϊκά εξάμηνα

Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 8 ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά 6 ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Μετά τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος εκδίδει πράξη διαγραφής του φοιτητή.

Η νομοθεσία έχει προβλέψει και την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης, μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας του φοιτητή ή συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Επίσης, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα μερικής φοίτησης για φοιτητές – εργαζόμενους, φοιτητές με αναπηρία, φοιτητές – αθλητές.

Επιπλέον έχει προβλεφθεί και το δικαίωμα διακοπής φοίτησης, από ένα εξάμηνο μέχρι 2 έτη, για φοιτητές που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης.

Τα ανωτέρω ισχύουν για τους φοιτητές που εισάγονται στα Α.Ε.Ι. από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εξής.

Για τους φοιτητές που ήταν ήδη εγγεγραμμένοι τον Ιούλιο 2022 (όταν δηλ. δημοσιεύθηκε ο ν. 4957) και δεν είχαν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης κατά τη δημοσίευση του ν. 4777/2021 (Φεβρουάριος 2021): εφαρμόζεται ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας φοίτησης από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και έπειτα.

Οι φοιτητές που ήταν εγγεγραμμένοι κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4777/2021 και είχαν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών, διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και εξής, χωρίς δικαίωμα προσαύξησης του χρόνου φοίτησης.

Αντίστοιχα, και την ασφάλεια των ΑΕΙ της χώρας, ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε πως η πολιτική βούληση υπάρχει και η κατάσταση είναι διαφορετική από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Είναι «βελτιωμένη η εικόνα της ασφάλειας», υποστήριξε.

Επιπλέον,  ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει  δρομολογήσει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα οικοδόμησης φοιτητικών εστιών, με στόχο τον διπλασιασμό τους και τις 20.000 κλίνες συνολικά, ενώ παράλληλα «τρέχει» και η προσπάθεια να βελτιωθούν οι υφιστάμενες.

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο  υπουργός επιβεβαίωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον, εκτιμώντας πως  θα υπάρχουν αρκετές αιτήσεις από την πρώτη χρονιά και  θα ανακοινωθούν με το που αυτές θα κατατεθούν στην αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή.

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας μίλησε για θεαματικά καλή απόδοση του μέτρου απαγόρευσης της εμφανούς χρήσης και κατοχής κίνητών τηλεφώνων από τους μαθητές στο σχολείο, με πάνω από 6.000 αποβολές μέχρι σήμερα (συγκεκριμένα 6.043) .

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...