302
Αυξημένη παρουσία αστυνομικών στην περιοχή της πρεσβείας του Ισραήλ στο Βερολίνο την Κυριακή | REUTERS/Lisi Niesner

Σύλληψη Λίβυου που σχεδίαζε επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2024, 15:57
Αυξημένη παρουσία αστυνομικών στην περιοχή της πρεσβείας του Ισραήλ στο Βερολίνο την Κυριακή
|REUTERS/Lisi Niesner

Σύλληψη Λίβυου που σχεδίαζε επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2024, 15:57

Οι γερμανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν ένα σχέδιο επίθεσης εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ στο Βερολίνο. Ο ύποπτος, ένας Λίβυος με φερόμενες διασυνδέσεις με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS), παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστή την Κυριακή.

Ο ύποπτος, που κατονομάζεται από τις Αρχές ως Ομάρ Α., κατηγορείται ότι σχεδίαζε «επίθεση με ισχυρό μιντιακό αντίκτυπο» χρησιμοποιώντας πυροβόλα όπλα, εναντίον της ισραηλινής πρεσβείας στη γερμανική πρωτεύουσα, όπως ανακοινώθηκε από την ομοσπονδιακή εισαγγελία σε δελτίο Τύπου. Η σύλληψη του υπόπτου έγινε γνωστή το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Λίβυος, 28 ετών σύμφωνα με τον Τύπο, συνελήφθη στην κατοικία του στο Μπερνάου, μια κοινότητα κοντά στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας μας έδρασαν εγκαίρως για να αποτρέψουν ενδεχόμενα σχέδια επίθεσης εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ στο Βερολίνο» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φαίζερ.

Ο Ομάρ Α. φέρεται να υποστηρίζει την ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με την εισαγγελία, ενώ «είχε και επαφές με ένα μέλος του Ισλαμικού Κράτους σε μία υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων» προκειμένου να σχεδιάσει την επίθεσή του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, οι γερμανικές Αρχές κινητοποιήθηκαν χάρη σε πληροφορίες από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, διεξήγαγαν μάλιστα έρευνα και σε ένα δεύτερο διαμέρισμα, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αυτή τη φορά, όπως ανέφερε η εισαγγελία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, πρόκειται για την οικία του θείου του υπόπτου, όπου ο 28χρονος σκόπευε να κρυφτεί μετά την επίθεση, πριν εγκαταλείψει τη γερμανική επικράτεια.

Σύμφωνα με την Bild, ο Λίβυος έφτασε στη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2022 και κατέθεσε αίτημα ασύλου, το οποίο απορρίφθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 2023.

Η υπουργός Εσωτερικών επισήμανε την Κυριακή την «αυξημένη απειλή της ισλαμιστικής, αντισημιτικής και αντι-ισραηλινής βίας».

Ο πρέσβης του Ισραήλ στο Βερολίνο, Ρον Πρόσορ, ευχαρίστησε τις γερμανικές Αρχές για την εξασφάλιση της ασφάλειας της πρεσβείας, σε μήνυμά του που αναρτήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο κοινωνικό δίκτυο Χ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...