312
Νυχτοπερπατήματα στην Αβάνα. Το μόνο φως προέρχεται από τα αυτοκίνητα | REUTERS/Norlys Perez

Η Κούβα βυθίστηκε στο σκοτάδι – Τι προκάλεσε το μπλακάουτ

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2024, 11:20
Νυχτοπερπατήματα στην Αβάνα. Το μόνο φως προέρχεται από τα αυτοκίνητα
|REUTERS/Norlys Perez

Η Κούβα βυθίστηκε στο σκοτάδι – Τι προκάλεσε το μπλακάουτ

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2024, 11:20

Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην Κούβα από την Παρασκευή.

Οι δρόμοι στην Αβάνα και στις άλλες πόλεις του νησιού σκοτείνιασαν αφού ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος παρουσίασε βλάβη, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και Ορυχείων.

Νωρίτερα, την Παρασκευή η κυβέρνηση της Κούβας έκλεισε τα σχολεία και όσες βιομηχανίες δεν θεωρούνται απολύτως αναγκαίες, ενώ έστειλε στο σπίτι τους περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει ενέργεια.

Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό και στις 11 το πρωί της Παρασκευής, το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο Antonio Guiteras, το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, βγήκε εκτός λειτουργίας προκαλώντας διακοπή του δικτύου.

Οι διακοπές ρεύματος είναι ένα χρόνιο πρόβλημα στην χώρα και έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες.

Η παλιά και ετοιμόρροπη υποδομή της κομμουνιστικής χώρας έχει συχνές διακοπές λόγω δυσκολιών στη συντήρηση και έλλειψης καυσίμων.

Σε ορισμένες επαρχίες έξω από την Αβάνα, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος που διαρκούν έως και 20 ώρες κάθε φορά.

«Αυτό είναι» είπε στο AFP ο Ελόι Φον, ένας 80χρονος συνταξιούχος που ζει στο κέντρο της Αβάνας. «Δείχνει την ευθραυστότητα του ηλεκτρικού μας συστήματος. Δεν έχουμε αποθέματα, δεν υπάρχει τίποτα που να συντηρεί την χώρα. Ζούμε ημέρα με την ημέρα».

Ο πρωθυπουργός της Κούβας, Μανουέλ Μαρέρο, την Πέμπτη κατηγόρησε για τις συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος τις υποβαθμισμένες υποδομές, την έλλειψη καυσίμων και την αυξανόμενη ζήτηση του λαού της.

Ενώ η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια έχει αυξηθεί, η προσφορά πετρελαίου έχει περιοριστεί σημαντικά. Ο σύμμαχος και κύριος προμηθευτής πετρελαίου της Κούβας, η Βενεζουέλα, έχει μειώσει την ποσότητα των φορτίων που στέλνει στο νησί.

Οι αποστολές πετρελαίου από άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και το Μεξικό, έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά. Οι αρχές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση ολόκληρου του νησιού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...