331
Εργάτης της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας JAC Motors στο πόστο του στη γραμμή παραγωγής | REUTERS/Stringer

Η κινεζική οικονομία «ιαπωνοποιείται»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2024, 09:00
Εργάτης της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας JAC Motors στο πόστο του στη γραμμή παραγωγής
|REUTERS/Stringer

Η κινεζική οικονομία «ιαπωνοποιείται»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2024, 09:00

Οι οικονομολόγοι ονόμασαν «ιαπωνοποίηση» της κινεζικής οικονομίας τη μη αναστρέψιμη και αργόσυρτη πορεία προς τη στασιμότητα. Ωστόσο οι δείκτες ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη εξακολουθούν να φαντάζουν δελεαστικοί ή και άπιαστο όνειρο για δεκάδες άλλες χώρες, ιδίως στη Γηραιά Ηπειρο. Τα πάντα είναι σχετικά βέβαια, και ζήτημα αναλογιών.

Το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,6% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2024, όπως λένε τα επίσημα στοιχεία από το Πεκίνο. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Η ίδια η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, που επεξεργάστηκε τα στοιχεία, αναφέρθηκε σε «σύνθετο και δύσκολο εξωτερικό πλαίσιο», εντοπίζοντας παράλληλα και «νέα προβλήματα στην εσωτερική ανάπτυξη».

Αν μεταφράσουμε τα παραπάνω σε εύληπτους από τον καθένα όρους, έγραψε η Corriere della Sera, ο κόσμος (η Δύση) έχει παρατηρήσει τις προσπάθειες της Κίνας να πλημμυρίσει τις διεθνείς αγορές με προϊόντα χαμηλού κόστους και έχει αρχίσει να λαμβάνει αντίμετρα, δηλαδή να επιβάλει δασμούς στα made in China εισαγόμενα προϊόντα.

Κατόπιν αυτών η βιομηχανική υπερπαραγωγή που επιθυμεί ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ για να μεταφέρει τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας του στο εξωτερικό δεν βρίσκει διέξοδο και συνεπώς οι δείκτες δεινοπαθούν. Φυσικά, ανάπτυξη 4,6% σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος (οι ΗΠΑ εξαιρούνται) θα ήταν υπέροχο επίτευγμα. Αλλά τα μεγέθη είναι διαφορετικά.

Η κινεζική κυβέρνηση, για να διατηρήσει τις εσωτερικές δαπάνες σε αποδεκτά επίπεδα και να διασφαλίσει τη σταθερότητα των επιχειρήσεων, απαιτεί ελάχιστη ανάπτυξη ίση με 5% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι στην Κίνα του 1,4 δισ. κατοίκων εισέρχονται στην αγορά εργασίας ως εργατικό δυναμικό περί τα 20 εκατ. άτομα κάθε χρόνο. Και αυτών η εισοδηματική ικανότητα πρέπει να αυξηθεί ώστε να αυξηθεί το ΑΕΠ.

Πριν από έναν μήνα η κυβέρνηση ξεκίνησε την εφαρμογή μέτρων υπέρ της τόνωσης των δαπανών και των επενδύσεων, καθιέρωσε μείωση επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια και έριξε ρευστό στην αγορά. Ετσι ευνοήθηκαν τα χρηματιστήρια, ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη και επιβραδύνθηκε η πτώση. Ωστόσο ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ σε 5% για το 2024 παραμένει αβέβαιος, ακριβώς επειδή η κινεζική οικονομία, αν και γιγάντια, είναι εξαρτημένη από τις επισφαλείς εξαγωγές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...