856
Οι «σεξοεκβιασμοί» εφήβων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια ολοένα πιο ανησυχητική παραβατική τακτική | Shutterstock/bangoland

Οι «σεξοεκβιασμοί» στο στόχαστρο του Instagram

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2024, 14:39
Οι «σεξοεκβιασμοί» εφήβων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια ολοένα πιο ανησυχητική παραβατική τακτική
|Shutterstock/bangoland

Οι «σεξοεκβιασμοί» στο στόχαστρο του Instagram

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2024, 14:39

Το Instagram ανακοίνωσε ότι λανσάρει μια σειρά νέων ρυθμίσεων για την καταπολέμηση των «σεξοεκβιασμών» – όπου επιτήδειοι υποκλέπτουν και χρησιμοποιούν σεξουαλικά ακατάλληλες εικόνες ή συνομιλίες για να πιέσουν τα θύματά τους να πληρώσουν χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Instagram, Meta, στην οποία ανήκει και το Facebook, παρατηρεί ότι τα εν λόγω εγκλήματα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα – με συγκεκριμένες οργανωμένες ομάδες να συνεργάζονται για να πιέσουν εφήβους να μοιραστούν γυμνές φωτογραφίες.

Η Meta εξέδωσε ανακοίνωση την Πέμπτη, αναφέροντας ότι οι ρυθμίσεις –όπως η απόκρυψη της λίστας των ακολούθων ενός εφήβου από πιθανούς εκβιαστές– καθιστούν πιο δύσκολη για τους εγκληματίες την επικοινωνία με νέους στην εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών, και δίνουν στους εφήβους περισσότερες επιλογές για να αντιληφθούν τα σημάδια μιας πιθανής σεξουαλικής απάτης.

Το Instagram θα προβάλει επίσης στις ροές εφήβων χρηστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία ένα βίντεο που θα τους ενημερώνει πώς να εντοπίζουν μια σεξουαλική απάτη. Η λειτουργία της εφαρμογής «προστασία από το γυμνό», η οποία θολώνει τις δυνητικά γυμνές εικόνες και ωθεί τους εφήβους να προσέξουν προτού τις αποστείλουν, θα ενεργοποιηθεί αυτόματα στους λογαριασμούς των εφήβων παγκοσμίως.

Οι χρήστες δεν θα μπορούν πλέον να τραβούν φωτογραφίες οθόνης με εφήμερα μηνύματα από τις συνομιλίες της εφαρμογής – ένας τρόπος με τον οποίο οι απατεώνες αποκτούν ευαίσθητες φωτογραφίες, όπως δήλωσε σε συνέντευξή της η επικεφαλής διεθνούς ασφάλειας της Meta, Αντιγόνη Ντέιβις. Η ενημέρωση της εφαρμογής έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου η Meta κυκλοφόρησε τους νέους «λογαριασμούς εφήβων», με επιπλέον προστασίες και μεγαλύτερο έλεγχο από τους γονείς.

Αντιμετωπίζοντας την κατακραυγή γονέων και νομοθετών σχετικά με την ασφάλεια των εφήβων στο διαδίκτυο, η εταιρεία αναφέρει ότι συνεργάζεται με ειδικούς σε θέματα ασφάλειας των παιδιών για να αναπτύσσει διαρκώς τα χαρακτηριστικά της. Οι επικριτές της, όμως, ισχυρίζονται ότι η Meta χρησιμοποιεί τις σταδιακές βελτιώσεις ασφάλειας για να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από μεγαλύτερα ζητήματα, όπως οι αρνητικές επιπτώσεις του Instagram στην υγεία των εφήβων.

Η Ντέιβις θεωρεί ότι οι «σεξοεκβιασμοί» είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στο Instagram. Οι εκβιαστές γίνονται φίλοι με το θύμα, συχνά ισχυριζόμενοι ότι ζουν στην ίδια χώρα και έχουν την ίδια ηλικία, και στη συνέχεια ζητούν ακατάλληλες φωτογραφίες τους. Ακολούθως, τους ζητούν χρήματα για να μην τις διαρρεύσουν στο διαδίκτυο.

Η Ντέιβις ισχυρίζεται ότι το Instagram αλλάζει τα χαρακτηριστικά του για να αντιμετωπίσει τις εξελισσόμενες απειλές. Μέρος αυτής της προσπάθειας γίνεται παρασκηνιακά – η Meta αναφέρει ότι έχει καταργήσει 63.000 λογαριασμούς που σχετίζονται με κυκλώματα «σεξοεκβιασμών», συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων λογαριασμών από μια συγκεκριμένη ομάδα με έδρα τη Νιγηρία.

Το Instagram βελτιώνει σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια αυτό που αποκαλεί «χαρακτηριστικά ασφάλειας για εφήβους», αλλά η πίεση στην εταιρεία για αντιμετώπιση των διαδικτυακών απειλών –όπως η σεξουαλική κακοποίηση και ο εκφοβισμός– εξακολουθεί να αυξάνεται. Πέρυσι, 41 αμερικανικές Πολιτείες και η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον μήνυσαν τη Meta για εθιστικά χαρακτηριστικά στις εφαρμογές της.

Ορισμένες πολιτείες, όπως η Φλόριντα και το Οχάιο, έχουν ψηφίσει νόμους που περιορίζουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε εφήβους. Ακτιβιστές και νομοθέτες υποστηρίζουν ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Meta θα πρέπει να κοινοποιούν δημοσίως τις εσωτερικές τους έρευνες για την ασφάλεια των εφήβων και να αναλαμβάνουν τη νομική ευθύνη για το περιεχόμενο που εμφανίζεται στις εφαρμογές τους.

Οι «σεξοεκβιασμοί» γίνονται ευκολότεροι, καθώς οι εκβιαστές χρησιμοποιούν μηχανισμούς αυτοματοποίησης για να επικοινωνήσουν με πολλά πιθανά θύματα ταυτόχρονα. Φέτος, το FBI προειδοποίησε ότι νέοι άνδρες ηλικίας 14 έως 17 ετών γίνονται όλο και συχνότερα στόχοι σεξοεκβιαστών, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ.

Τα περιστατικά «σεξοεκβιασμών» με οικονομικά κίνητρα που αφορούν ανηλίκους αυξήθηκαν κατά 20% μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Μαρτίου 2023, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με το FBI. Από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2023, ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι εντόπισαν τουλάχιστον 12.600 θύματα. Είκοσι από τις περιπτώσεις αφορούσαν αυτοκτονίες.

Φετινά δημοσιεύματα των New York Times και της Wall Street Journal κατέγραψαν πώς διάφοροι άνδρες πληρώνουν για να δουν ακατάλληλες φωτογραφίες κοριτσιών –που συχνά είναι πολύ νεαρά για να έχουν δικούς τους λογαριασμούς– μέσω λογαριασμών που διαχειρίζονται οι γονείς τους.

Το 2023, το Παρατηρητήριο Διαδικτύου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι μεγάλα δίκτυα λογαριασμών στο X και στο Instagram, που έδειχναν να ανήκουν σε ανηλίκους, διαφήμιζαν ανοιχτά προς πώληση υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, δικής τους παραγωγής.

Οι «λογαριασμοί εφήβων» που μόλις λάνσαρε η Meta για το Instagram έχουν δεχτεί κριτική από ακτιβιστές και ρυθμιστικές αρχές. Ισχυρίζονται ότι δεν αλλάζουν τις θεμελιώδεις πτυχές της εφαρμογής κοινής χρήσης φωτογραφιών, οι οποίες ενθαρρύνουν τους νεαρότερους χρήστες να συνεχίσουν να παρακολουθούν το Instagram – όπως οι μετρήσεις των likes στις αναρτήσεις τους, και μια ατελείωτη ροή περιεχομένου στους λογαριασμούς τους.

Παρότι η Meta ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιεί εργαλεία επαλήθευσης για να εντοπίζει προληπτικά νεαρούς χρήστες που ψεύδονται για την ηλικία τους, οι επικριτές της ισχυρίζονται ότι οι εν λόγω «έφηβοι» θα βρουν εναλλακτικούς τρόπους να παρακάμψουν τους νέους κανόνες του Instagram.

Το 2023 η Meta χρηματοδότησε το «Take It Down», ένα νέο πρόγραμμα που εκτελείται από το Εθνικό Κέντρο των Εξαφανισμένων και υπό Εκμετάλλευση Παιδιών. Επιτρέπει στους νέους να σαρώνουν προληπτικά μια επιλεγμένη ομάδα ιστοτόπων για τις εικόνες τους και να τις αφαιρούν. Το Instagram προσπαθεί παράλληλα να περιορίσει τις αλληλεπιδράσεις των εφήβων με ενήλικες που παρουσιάζουν ύποπτη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...