377
Συνωστισμός στα στρατολογικά γραφεία της Βόρειας Κορέας: οι νέοι υπογράφουν «οικειοθελή» ένταξη στον στρατό ώστε να «εξολοθρεύσουν τη Νότια Κορέα» | KCNA via REUTERS

Κιμ: «Ο απόλυτος εχθρός μας είναι η Νότια Κορέα»

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2024, 10:18
Συνωστισμός στα στρατολογικά γραφεία της Βόρειας Κορέας: οι νέοι υπογράφουν «οικειοθελή» ένταξη στον στρατό ώστε να «εξολοθρεύσουν τη Νότια Κορέα»
|KCNA via REUTERS

Κιμ: «Ο απόλυτος εχθρός μας είναι η Νότια Κορέα»

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2024, 10:18

«Η Νότια Κορέα είναι εχθρικό κράτος, ο απόλυτος εχθρός». Η απόφαση για επίσημη απόρριψη, βάσει του συνταγματικού νόμου, οποιασδήποτε υπόθεσης περί ειρηνικής επανένωσης των δύο Κορεών κοινοποιήθηκε στον πληθυσμό από τον Τύπο της Πιονγκγιάνγκ στις 17 Οκτωβρίου. Χωρίς ιδιαίτερη έμφαση πάντως. Η ανακοίνωση εμφανίστηκε σε είδηση ​​περί καταστροφής των συνοριακών τμημάτων δρόμων και σιδηροδρόμων που διέσχιζαν τον 38ο Παράλληλο. Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου οι Βορειοκορεάτες ανατίναξαν τις σχετικές υποδομές και εγκαταστάσεις.

Η απόφαση για αλλαγή του Συντάγματος ελήφθη τον περασμένο Ιανουάριο από τον Κιμ Γιόνγκ-ουν: «Οι εκφράσεις ‘‘βόρειο μισό’’, ‘‘ειρηνική ενοποίηση και μεγάλη εθνική ενότητα’’ πρέπει να διαγραφούν από το Σύνταγμά μας» είπε ο επικεφαλής του κράτους ενώπιον της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης. Ο Κιμ είχε επίσης διατάξει να απαλειφθούν από όλα τα δημόσια κείμενα οι «παραπλανητικές φράσεις» όπως «3.000 μίλια χρυσά νερά, ποτάμια και βουνά στη χερσόνησο» και «80 εκατομμύρια Κορεάτες», που αναφέρονται αθροιστικά στην επικράτεια και στον πληθυσμό των δύο Κορεών.

Ο θεμελιώδης στόχος της συνταγματικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με το όραμα του Κιμ, είναι «να διευκρινιστεί ότι η εθνική εκπαίδευση και ο εθνικός πολιτισμός πρέπει να επιβεβαιώνουν σταθερά ότι ο Νότος είναι εχθρική χώρα και θα είναι πάντα εχθρός, ο Νο 1 εχθρός της Βόρειας Κορέας». Από τον Ιανουάριο ο Κιμ έχει εντείνει τις επιθεωρήσεις των εκτοξευτών πυραύλων, διέταξε την επιτάχυνση της παραγωγής πυρηνικών όπλων και ανέθεσε στην αδερφή του Κιμ Γιο-τζονγκ το καθήκον να εξαπολύει μηνύματα περιφρόνησης και απειλές προς τον Νότο.

Αυτή την εβδομάδα η αδελφή Κιμ ορκίστηκε να καταστρέψει τη νότια πρωτεύουσα «στην επόμενη πρόκληση». Αμέσως μετά οι Βορειοκορεάτες ανατίναξαν δρόμους και σιδηροδρόμους στα σύνορα. Την Πέμπτη 17 του μήνα ο Τύπος του καθεστώτος εξήγησε το γιατί. Η συνταγματική αναθεώρηση που δηλώνει αιώνια εχθρότητα για τον Νότο αποκηρύσσει επίσημα τη συμφιλίωση και την επανένωση, ίσως με μια φόρμουλα ομοσπονδιακής συνεργασίας (όπως μεταδόθηκε ξανά το 2018, όταν ο Κιμ δέχθηκε τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο στην Πιονγκγιάνγκ). Είναι αξιοσημείωτη καμπή.

Παράλληλα με τις πολιτικές διακηρύξεις σημασία δόθηκε και σε μια άλλη πρωτοβουλία: την έναρξη μιας εκστρατείας στρατολόγησης για τις ένοπλες δυνάμεις. «Ενα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες Βορειοκορεάτες έχουν υπογράψει, οπλισμένοι με σιδερένια θέληση, να εξολοθρεύσουν τα αποβράσματα του Νότου» έγραψαν τα ντόπια έντυπα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Κιμ έχει ως κύριο στόχο να διατηρήσει ισχυρή συνοχή μεταξύ του πληθυσμού και του καθεστώτος μέσω της μόνιμης κινητοποίησης ενάντια στον εξωτερικό εχθρό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...