933
| Reuters/ CreativeProtagon

Τέλος και ο Σινουάρ: τον σκότωσαν οι Ισραηλινοί

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2024, 16:10
|Reuters/ CreativeProtagon

Τέλος και ο Σινουάρ: τον σκότωσαν οι Ισραηλινοί

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2024, 16:10

Την εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο θάνατος του οποίου συνιστά σκληρό πλήγμα για την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση, ανακοίνωσε το Ισραήλ την Πέμπτη, έπειτα από έναν χρόνο πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την εξέλιξη λέγοντας πως δημιουργεί «ελπίδες για ειρήνη στη Μέση Ανατολή», ωστόσο προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν έχει τελειώσει.

«Σήμερα πήραμε το αίμα μας πίσω. Σήμερα το Κακό υπέστη πλήγμα, αλλά το έργο μας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Προς τις αγαπητές οικογένειες των ομήρων λέω αυτό: αυτή είναι μια σημαντική στιγμή του πολέμου. Θα συνεχίσουμε δυναμικά μέχρι όλοι οι αγαπημένοι σας, οι αγαπημένοι μας, να γυρίσουν στο σπίτι» τόνισε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση των πληροφοριών για τον θάνατο του τρομοκράτη, που κυκλοφορούσαν από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ήρθε λίγο νωρίτερα, από τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ.

«Ο δολοφόνος Γιαχία Σινουάρ, υπεύθυνος για τη σφαγή και τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκε από στρατιώτες του ισραηλινού στρατού» δήλωσε ο υπουργός σε μήνυμά του προς τη διεθνή κοινότητα. Η εξόντωση του Σινουάρ αποτελεί «μεγάλο στρατιωτικό και ηθικό επίτευγμα για το Ισραήλ» προσέθεσε, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως νίκη για τον ελεύθερο κόσμο απέναντι στον «Αξονα του Κακού» του ριζοσπαστικού Ισλάμ, με επικεφαλής το Ιράν.

Ο Κατζ εκτίμησε επιπλέον ότι η εξόντωση του Σινουάρ ανοίγει τον δρόμο για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων και για τη δημιουργία μιας Γάζας απαλλαγμένης από τον έλεγχο της Χαμάς και της επιρροής του Ιράν. «Το Ισραήλ χρειάζεται τη στήριξή σας τώρα περισσότερο από ποτέ για την επίτευξη αυτών των σημαντικών στόχων» κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ εστίασε και εκείνος στην υπόθεση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, απευθύνοντας έκκληση για την επιστροφή τους στη δική του δήλωση με αφορμή τον θάνατο του Σινουάρ.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να δράσουμε με όλα τα δυνατά μέσα για να φέρουμε πίσω τους 101 ομήρους που κρατούνται ακόμη, σε φρικτές συνθήκες, από τους τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα» ανέφερε στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ.

Νεκρός σε επιδρομή ρουτίνας

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε ότι ο Σινουάρ εξουδετερώθηκε με μια λιτή ανάρτηση στο X –«ο Σινουάρ εξαλείφθηκε»–, αμέσως μετά την επιβεβαίωση Κατζ. Ακολούθησε εκτενέστερη ανακοίνωση από τον IDF και τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, με την οποία επιβεβαιώθηκε «ότι έπειτα από ανθρωποκυνηγητό ενός χρόνου χθες (Τετάρτη), 16 Οκτωβρίου 2024, στρατιώτες του ισραηλινού στρατού εξόντωσαν τον Γιαχία Σινουάρ, τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, σε επιχείρηση στη νότια Λωρίδα της Γάζας».

Είχε προηγηθεί μια μεσημβρινή ενημέρωση από τον IDF που προκάλεσε σειρά εικασιών, καθώς ανέφερε ότι σε επιχείρηση του στρατού στη Ράφα, στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα, «εξουδετερώθηκαν τρεις τρομοκράτες», μεταξύ των οποίων ενδέχεται να βρισκόταν και ο εγκέφαλος της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου.

Η πρώτη ενημέρωση από πλευράς IDF

Οι φήμες για τον θάνατό του ενισχύθηκαν όταν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε διεξαγωγή εξετάσεων DNA για την επιβεβαίωση της ταυτότητας μιας σορού που εικαζόταν πως ανήκε στον επικεφαλής της Χαμάς.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούσαν ήδη φωτογραφίες (προσοχή, ο σύνδεσμος περιέχει «σκληρό» περιεχόμενο) που φέρονταν να δείχνουν ισραηλινούς στρατιώτες γύρω από τη σορό. Το πτώμα φαίνεται να βρίσκεται μέσα στα χαλάσματα, καλυμμένο από σκόνη, και έχει ευρύ τραύμα στο κεφάλι. Ο νεκρός φοράει ένα μεγάλο ρολόι και «μοιάζει με τον Σινουάρ», μετέδωσαν ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ.

Εγχώρια ΜΜΕ ανέφεραν επίσης ότι η επιχείρηση που οδήγησε στην εξέλιξη αυτή ήταν μια «επιδρομή ρουτίνας» που «έπιασε» τυχαία τον Σινουάρ.

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ προειδοποιούσε ότι «κάθε τρομοκράτης θα εντοπιστεί και θα εξοντωθεί», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επιβεβαίωση της είδησης ήταν απλώς θέμα χρόνου για το Τελ Αβίβ. Ανέβασε μάλιστα στην πλατφόρμα X φωτογραφίες ηγετικών στελεχών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν σε προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις, δίπλα από ένα κενό μαύρο πορτρέτο.

Η Χαμάς απέφυγε εκ πρώτοις να τοποθετηθεί, ωστόσο πηγές της οργάνωσης παραδέχονταν το απόγευμα ότι πράγματι υπήρχαν «ενδείξεις πως ο Σινουάρ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης».

Ο Γιαχία Σινουάρ, κεντρική φιγούρα της Χαμάς και βασικός αρχιτέκτονας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, διαδέχθηκε τον Ισμαήλ Χανίγια στην ηγεσία της οργάνωσης μετά τον θάνατο του τελευταίου στην Τεχεράνη τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...