745
| Reuters/ CreativeProtagon

Τέλος και ο Σινουάρ: τον σκότωσαν οι Ισραηλινοί

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2024, 16:10
|Reuters/ CreativeProtagon

Τέλος και ο Σινουάρ: τον σκότωσαν οι Ισραηλινοί

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2024, 16:10

UPDATE Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, επιβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σκοτώθηκε. «Ο τρομοκράτης Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σφαγή και τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκε σήμερα από στρατιώτες των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις)» δήλωσε.

Πρόκειται για «ένα μεγάλο στρατιωτικό και ηθικό επίτευγμα για το Ισραήλ και μια νίκη για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο ενάντια στον Αξονα του Κακού του ριζοσπαστικού Ισλάμ με επικεφαλής το Ιράν» όπως το έθεσε.

Ο ίδιος εκτίμησε, επίσης, ότι η εξόντωση του Σινουάρ «δημιουργεί τη δυνατότητα» για άμεση απελευθέρωση των ομήρων και για τη δημιουργία μιας Γάζας ελεύθερης από τον έλεγχο της Χαμάς και του Ιράν.

«Το Ισραήλ χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ τη στήριξή σας και τη βοήθειά σας για να προωθήσουμε μαζί αυτούς τους σημαντικούς στόχους» κατέληξε ο ισραηλινός ΥΠΕΞ.

Ο Κατζ ήταν ο πρώτος ισραηλινός αξιωματούχος που επιβεβαιώσε επίσημα την είδηση.

Ακολούθησε αντίστοιχη ανάρτηση από τον IDF.

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης ήθελαν τους Ισραηλινούς να έχουν εξοντώσει, με νέο στοχευμένο χτύπημα ακριβείας, και τον νέο ηγέτη της Χαμάς (από τον Ιούλιο, όταν σκοτώθηκε ο Ισμαήλ Χανίγια), Γιαχία Σινουάρ, τον Νο1 καταζητούμενο στη Γάζα και οργανωτή της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Σε μία πρώτη επίσημη ενημέρωσή τους επί του θέματος οι Ισραηλινές Δυνάμεις (ΙDF) ανέφεραν πως ελέγχουν την πιθανότητα να έχουν εξολοθρεύσει τον Σινουάρ, χωρίς να το επιβεβαιώνουν.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση των IDF στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα «εξουδετερώθηκαν τρεις τρομοκράτες» με τις Αρχές να «ελέγχουν την πιθανότητα ένας από τους τρομοκράτες να ήταν ο Γιαχία Σινουάρ».

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης στην Ράφα, στα νότια της Γάζας.

Λίγο αργότερα ισραηλινοί αξιωματούχοι που επικαλέστηκαν τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα Kan και Channel 12 ανέφεραν ότι «ο Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός». Αλλες πηγές ανέφεραν ότι το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενημερώθηκε για την «πιθανότητα» αυτή.

Πηγή ασφαλείας διευκρίνισε ότι «πραγματοποιούνται εξετάσεις DNA στο πτώμα ενός ενόπλου, για να εξακριβωθεί αν πρόκειται για τη σορό του Σινουάρ», σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Την ίδια στιγμή στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν μη επαληθευμένες φωτογραφίες (προσοχή, ο σύνδεσμος περιέχει «σκληρό» περιεχόμενο) που φέρονταν να δείχνουν τη σορό αυτή.

Καθώς τα δημοσιεύματα και οι εικασίες για τον θάνατο του Σινουάρ πολλαπλασιάζονταν, ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ τόνισε σε ανάρτηση στο Χ: «Θα φτάσουμε σε κάθε τρομοκράτη και θα τον εξοντώσουμε».

Στην ανάρτησή του ο υπουργός Αμυνας επισύναψε φωτογραφίες του πρώην στρατιωτικού αρχηγού της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ και του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, με τις φωτογραφίες μαρκαρισμένες με ένα κόκκινο «Χ», μια τρίτη μαύρη φωτογραφία είναι και αυτή μαρκαρισμένη με «Χ», σε μια προφανή αναφορά στον Σινουάρ.

Η Χαμάς, από την πλευρά της, απέφυγε να προχωρήσει σε κάποια επίσημη δήλωση ωστόσο πηγές της τρομοκρατικής οργάνωσης σχολίαζαν, αργά το ίδιο απόγευμα, πως υπάρχουν «ενδείξεις ότι ο Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση», σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα το Al-Majd, ιστότοπος που συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση και δημοσιεύει πληροφορίες για θέματα ασφαλείας, είχε περιοριστεί να καλέσει τους Παλαιστίνιους να περιμένουν ενημέρωση από τη Χαμάς και όχι από τα ισραηλινά ΜΜΕ, τα οποία θέλουν «να κάμψουν το πνεύμα τους».

Ο Σινουάρ, κεντρική φιγούρα της Χαμάς και είδωλο της αντίστασης για τους Παλαιστινίους ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας της επίθεσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, και διαδέχθηκε στην ηγεσία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος τον Ισμαήλ Χανίγια που δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...