281
Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολόντιμιρ Ζελένσκι μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις Βρυξέλλες | ΙΝΤΙΜΕnews

Συμφωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι για θέματα ασφαλείας – τι προβλέπει

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2024, 15:15
Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολόντιμιρ Ζελένσκι μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις Βρυξέλλες
|ΙΝΤΙΜΕnews

Συμφωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι για θέματα ασφαλείας – τι προβλέπει

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2024, 15:15

Την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως αναφέρεται, η Ελλάδα είναι το 21ο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπογράφει αντίστοιχη διμερή συμφωνία με την Ουκρανία.

Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της προσχώρησης της Ελλάδας και της ΕΕ στην Κοινή Δήλωση των G7 (Ιούλιος 2023) για την υποστήριξη της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, αλλά και της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ – Ουκρανίας, που υπεγράφη στις 27 Ιουνίου 2024 στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας.

Στόχος των διμερών αυτών συμφωνιών με την κυβέρνηση του Κιέβου είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας και η πολύπλευρη στήριξη της χώρας και της ενταξιακής της πορείας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι προβλέπει συνεργασία και κοινά εγχειρήματα σε μια σειρά από τομείς, όπως η οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις, η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η ανοικοδόμηση και ανάκαμψη της Ουκρανίας, η πολιτιστική συνεργασία και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εμφαση δίνεται στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας – και ιδιαίτερα της Οδησσού, σε συνέχεια της σχετικής δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την τελευταία του επίσκεψη στην πόλη τον περασμένο Μάρτιο.

Περιλαμβάνεται τέλος, αμοιβαία δέσμευση για τη συνεργασία εταιρειών των δύο χωρών, καθώς και για συνεργασία στους τομείς της παραγωγής και μεταφοράς πράσινης ενέργειας, στις θαλάσσιες μεταφορές, τα logistics.

Οσον αφορά τη στρατιωτική-αμυντική συνδρομή,  οι ίδες πηγές αναφέρουν ότι η  Ελλάδα στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία, στο μέτρο του δυνατού και εφόσον δεν υποβαθμίζεται η αμυντική ικανότητα της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...