577
Το B-2 είναι ένα βομβαρδιστικό ικανό να μεταφέρει συμβατικά και πυρηνικά πυρομαχικά, έχει τεράστια δύναμη πυρός και παρακάμπτει άμυνες αδιαπέραστες από άλλα αεροσκάφη | U.S. Air Force photo by Master Sgt. Russ Scalf

Ποιοι Χούθι; Τα B-2 Stealth έστειλαν μήνυμα στο Ιράν

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2024, 14:09
Το B-2 είναι ένα βομβαρδιστικό ικανό να μεταφέρει συμβατικά και πυρηνικά πυρομαχικά, έχει τεράστια δύναμη πυρός και παρακάμπτει άμυνες αδιαπέραστες από άλλα αεροσκάφη
|U.S. Air Force photo by Master Sgt. Russ Scalf

Ποιοι Χούθι; Τα B-2 Stealth έστειλαν μήνυμα στο Ιράν

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2024, 14:09

Οι ΗΠΑ έστρεψαν για πρώτη φορά το «βαρύ πυροβολικό τους» προς τη νότια άκρη της αραβικής χερσονήσου, βομβαρδίζοντας πέντε (βαθιά) υπόγειες αποθήκες όπλων σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, με αεροσκάφη stealth B-2 και βόμβες διείσδυσης. Το σημαντικότερο στην επίθεση αυτή είναι ότι εκλαμβάνεται ευρέως από τους αναλυτές ως προειδοποίηση προς την Τεχεράνη.

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, είπε, σύμφωνα με τους New York Times, ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τα πλήγματα ώστε οι ΗΠΑ να μειώσουν περαιτέρω την ικανότητα των Χούθι να επιτίθενται σε πλοία και να διακόπτουν τη ροή του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν». Ο Οστιν δεν έκανε καμία αναφορά στο Ιράν, αλλά η πολύ σπάνια χρήση του Β-2 –του μοναδικού αεροπλάνου που μπορεί να πλήξει τις βαθιά θαμμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν– εναντίον των Χούθι, δεν πέρασε απαρατήρητη σε μια εποχή εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν που απειλούν να οδηγήσουν σε ανοιχτό πόλεμο.

Ο Οστιν είπε πάντως ότι αυτή ήταν μια μοναδική επίδειξη της ικανότητας που έχουν οι ΗΠΑ να στοχεύουν εγκαταστάσεις που οι αντίπαλοί της προσπαθούν να κρατήσουν εκτός της εμβέλειάς της, ανεξάρτητα από το πόσο βαθιά θαμμένες ή οχυρωμένες είναι – όπως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Η χρήση των βομβαρδιστικών stealth μεγάλης εμβέλειας B-2 Spirit της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ καταδεικνύει τις δυνατότητες παγκόσμιας κρούσης των ΗΠΑ για να αναλάβουν δράση εναντίον αυτών των στόχων όταν είναι απαραίτητο, οποτεδήποτε, οπουδήποτε», συμπλήρωσε ο αμερικανός υπουργός.

Η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ότι «μέσα» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ συμμετείχαν επίσης στην επίθεση, την οποία εξαπέλυσε εναντίον «διαφόρων προηγμένων συμβατικών όπλων που χρησιμοποιούνται για να στοχεύουν αμερικανικές και διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις και πολιτικά σκάφη που πλέουν σε διεθνή ύδατα».

Η επίθεση στις θωρακισμένες υπόγειες τοποθεσίες απαιτεί τη χρήση ειδικών βομβών που έχουν πολύ παχύτερα χαλύβδινα περιβλήματα και περιέχουν μικρότερη ποσότητα εκρηκτικών από τις βόμβες γενικής χρήσης παρόμοιου μεγέθους. Τα ενισχυμένα περιβλήματα τέτοιων βομβών επιτρέπουν στα πυρομαχικά να παραμένουν ανέπαφα καθώς οι βόμβες διαπερνούν χώμα, βράχο ή σκυρόδεμα πριν εκραγούν.

Το B-2 Stealth είναι το μόνο πολεμικό αεροσκάφος που μπορεί να μεταφέρει τη μεγαλύτερη από αυτές τις βόμβες: μια βόμβα 13,5 τόνων, καθοδηγούμενη  από GPS που ονομάζεται GBU-57 Massive Ordnance Penetrator. Η MOP περιέχει περίπου 2,5 τόνους TNT. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δεν απάντησε σε ερώτηση εάν η συγκεκριμένη βόμβα χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Τετάρτης.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει κατασκευάσει τουλάχιστον 20 τέτοιες βόμβες από το 2015, γράφουν οι ΝΥΤ, και πέντε χρησιμοποιήθηκαν σε δοκιμές στο πεδίο βολής White Sands Missile Range στο Νέο Μεξικό το 2012. Η βόμβα είναι είναι ικανή να φτάσει σε βάθος έως και 70 μέτρων κάτω από το έδαφος πριν εκραγεί.

Το οπλοστάσιο των ΗΠΑ περιλαμβάνει επίσης βόμβες διείσδυσης 2,2 τόνων και 1,8 τόνου που μπορούν να ριχθούν από άλλα πολεμικά αεροσκάφη.

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία πιστεύεται ότι διαθέτει μόνο 19 επιχειρησιακά βομβαρδιστικά B-2, που όλα εδρεύουν μόνιμα στην αεροπορική βάση Whiteman στο Μιζούρι. Το Πεντάγωνο έχει κατά καιρούς αναπτύξει μερικά από αυτά για ασκήσεις στον Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό.

Προκειμένου να συμμετάσχουν τα βομβαρδιστικά B-2 στην επίθεση της Τετάρτης, θα έπρεπε είτε να πετάξουν μετ’ επιστροφής από το Μιζούρι στην Υεμένη και να ανεφοδιαστούν με καύσιμα στον αέρα, ή να απογειωθούν από μια βάση πολύ πιο κοντά στους στόχους τους.

«Λόγω επιχειρησιακής ασφάλειας, δεν θα συζητήσουμε τις βάσεις που χρησιμοποιούμε εντός της περιοχής», είπε ο υποστράτηγος Πάτρικ Σ. Ράιντερ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, απαντώντας σε ερώτηση από πού απογειώθηκαν τα B-2 για την επίθεση της Τετάρτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...