389
| CreativeProtagon

Αμερικανικά B-2 Stealth χτυπούν στόχους των Χούθι στην Υεμένη

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2024, 10:49
|CreativeProtagon

Αμερικανικά B-2 Stealth χτυπούν στόχους των Χούθι στην Υεμένη

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2024, 10:49

Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-2 Stealth μεγάλης εμβέλειας χτύπησαν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων των Χούθι στην Υεμένη, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδιστικών Β-2 της Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποίησε χτυπήματα ακριβείας εναντίον πέντε θωρακισμένων υπόγειων αποθηκών, σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι.

Οπως γράφει ο Guardian, ο Οστιν διευκρίνισε ότι: «Αυτή ήταν μια μοναδική επίδειξη της ικανότητας των ΗΠΑ να στοχεύουν εγκαταστάσεις που οι αντίπαλοί μας επιδιώκουν να κρατήσουν προστατευμένες, ανεξάρτητα από το πόσο βαθιά κρυμμένες ή οχυρωμένες είναι».

Οι Χούθι είναι μια υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση που κατέλαβε την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, πριν από μια δεκαετία, οδηγώντας τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία νότια, προς το Αντεν. Οι Χούθι ξεκίνησαν εναέριες επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα τον Νοέμβριο, σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τα βομβαρδιστικά stealth B-2 για να επιτεθούν στους Χούθι, ανέφερε το CNN. Το B-2 είναι τα ισχυρότερα μαχητικά αεροσκάφη που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής για να στοχεύουν εγκαταστάσεις και όπλα των Χούθι, ικανά να μεταφέρουν πολύ βαρύ φορτίο βομβών.

Το B-2 είναι ένα βομβαρδιστικό ικανό να μεταφέρει συμβατικά και πυρηνικά πυρομαχικά, έχει τεράστια δύναμη πυρός και παρακάμπτει προηγουμένως αδιαπέραστες άμυνες. (U.S. Air Force photo by Master Sgt. Russ Scalf)

Το δορυφορικό ειδησεογραφικό κανάλι al-Masirah των Χούθι ανέφερε αεροπορικές επιδρομές γύρω από τη Σαναά και γύρω από το προπύργιο των Χούθι, στη Σαάντα. Δεν έδωσαν άμεσες πληροφορίες για ζημιές ή θύματα.

Τα πλήγματα είναι τα πιο πρόσφατα στην αντιπαράθεση ανάμεσα στους Χούθι και τις ΗΠΑ και έρχονται την ίδια στιγμή που μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων άρχισαν να φτάνουν στο Ισραήλ, αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανάπτυξη ενός προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματος για να βοηθήσουν στην προστασία του Ισραήλ μετά τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν

Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι στις 4 Οκτωβρίου, με στόχο οπλικά συστήματα, βάσεις και άλλο εξοπλισμό που ανήκει στην οργάνωση.

«Η χρήση των βομβαρδιστικών stealth B-2 Spirit, μεγάλης εμβέλειας, της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας καταδεικνύει τις παγκόσμιες δυνατότητες κρούσης των ΗΠΑ για την ανάληψη δράσης εναντίον στόχων όταν είναι απαραίτητο, οποτεδήποτε και οπουδήποτε», είπε ο Οστιν στη δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...