717
H Κάμαλα Χάρις με τον Μπρετ Μπερ στη συνέντευξη στο Fox News. | YouTube/FoxNews

H Κάμαλα Χάρις στο άντρο του εχθρού: Η σκληρή συνέντευξη στο Fox News

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2024, 09:13
H Κάμαλα Χάρις με τον Μπρετ Μπερ στη συνέντευξη στο Fox News.
|YouTube/FoxNews

H Κάμαλα Χάρις στο άντρο του εχθρού: Η σκληρή συνέντευξη στο Fox News

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2024, 09:13

Ενώ απομένουν λιγότερο από τρεις εβδομάδες ως τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, η Κάμαλα Χάρις πήρε ένα ρίσκο. Στην προσπάθειά της να δημιουργήσει ένα πολιτικό γεγονός, που θα δώσει νέα ορμή στην καμπάνια της –και ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να κερδίζει πόντους σε κρίσιμες δημοσκοπήσεις–, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών πήγε στο άντρο του «εχθρού», στο υπερσυντηρητικό κανάλι Fox News για μια δύσκολη συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Μπρετ Μπερ.

Σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, με τα δύο στρατόπεδα, ιδίως των Ρεπουμπλικανών, να έχουν κλείσει τα αυτιά τους και να φανατίζονται κάθε μέρα που περνάει, η συνέντευξη της Κάμαλα Χάρις στο Fox ήταν μια πολύ έξυπνη κίνηση να επιχειρήσει να προσεγγίσει ένα διαφορετικό σώμα ψηφοφόρων και αναλυτές σημείωσαν ότι επρόκειτο για την πιο ενδιαφέρουσα στιγμή της προεκλογικής της εκστρατείας μετά από το debate όπου είχε νικήσει τον Τραμπ –αλλά το debate του Σεπτεμβρίου πια είναι πολύ μακριά και το δημοσκοπικό κύμα που η ίδια είχε αναπτύξει τον εκείνη την εποχή μετά την τηλεμαχία, έχει γυρίσει.

«Η αντιπρόεδρος δέχτηκε να υποβληθεί σε μια ανάκριση, προσπαθώντας να προσεγγίσει πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους», έγραψε το Politico.

Ηταν μια μισής ώρας συνέντευξη και ήταν επιθετική από την αρχή της ως το τέλος, έγραψε επίσης το Politico, επισημαίνοντας ότι ο Μπρετ Μπερ επιστράτευσε όλα τα Ρεπουμπλικανικά αφηγήματα, τα οποία, ως γνωστόν, δεν βασίζονται ακριβώς στην αλήθεια. «Θα ήθελα να κάναμε μια συζήτηση που βασίζεται σε δεδομένα», παρατήρησε κάποια στιγμή η Χάρις, με τον δημοσιογράφο να απολογείται που μιλούσε την ώρα που η ίδια επιχειρούσε να δώσει τις απαντήσεις της. Σε μια άλλη στιγμή τού είπε, κάπως εκνευρισμένη, ότι «είχα ξεκινήσει την απάντησή μου», καθώς ο ίδιος επέμενε να τη διακόπτει.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο Μπερ έκανε ιδιαίτερα σκληρές ερωτήσεις στην Χάρις και σε ορισμένες από αυτές δεν υπήρχε και καλή απάντηση. Η αντιπρόεδρος δεν μπόρεσε να εξηγήσει επαρκώς το γιατί η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν καθυστέρησε να λάβει μέτρα για να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Επικαλέστηκε μεν ότι είχε υπάρξει νομοσχέδιο για την ασφάλεια στα σύνορα και αυτό δεν πέρασε από το Κογκρέσο επειδή ο Τραμπ το σαμποτάρισε, απαιτώντας από Ρεπουμπλικανούς βουλευτές να το καταψηφίσουν, αλλά αυτό δύσκολα έπεισε ψηφοφόρους στο Τέξας, στο Νέο Μεξικό ή στην Αριζόνα (πολιτεία που είχε κερδίσει οριακά ο Μπάιντεν το 2020).

Ομως υπό μία έννοια και εκεί υπήρξε μια επιτυχία της Χάρις. Ο μέσος τηλεθεατής του Fox News ακούει αυτές τις ιστορίες για τους μετανάστες στα σύνορα αμέτρητες φορές και κάθε ημέρα. Για πρώτη φορά από τη συγκεκριμένη τηλεοπτική συχνότητα υπήρξε ένας κάποιος αντίλογος. Η αντιπρόεδρος επίσης βρήκε τον χρόνο να συστηθεί στο κοινό του καναλιού, να αναπτύξει τα δικά της σχέδια για την προεδρική θητεία της και να καυτηριάσει τα μειονεκτήματα του Τραμπ.

Σε ένα άλλο σημείο και αφού προβλήθηκε ένα απόσπασμα από μια συνέντευξη που είχε δώσει την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα» που θα άλλαζε σχετικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις, η αντιπρόεδρος, όπως σημείωσε και ο Guardian, προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την τετραετία του Τζο Μπάιντεν:

«Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής, η προεδρία μου δεν θα είναι συνέχεια της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν», είπε χαρακτηριστικά.

«Οπως κάθε νέος ηγέτης που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, θα φέρω στο αξίωμα τα βιώματά μου, τις επαγγελματικές εμπειρίες μου και νέες ιδέες», τόνισε.

Η αντιπρόεδρος, η οποία αντικατέστησε στα μέσα του περασμένου Ιουλίου τον Τζο Μπάιντεν στη μονομαχία του με τον Ντόναλτ Τραμπ για την προεδρία, πρωταγωνιστεί σε μια ιδιαίτερα λεπτή άσκηση ισορροπίας: είναι υποχρεωμένη να βάλει το δικό της στίγμα στην εκστρατεία της, χωρίς ωστόσο να απαρνηθεί τη θητεία του 80ετους προέδρου των ΗΠΑ.

«Αντιπροσωπεύω μια νέα γενιά ηγετών», υπογράμμισε στη διάρκεια της συνέντευξης η 59χρονη Χάρις.

Ερωτηθείσα για τη διανοητική ικανότητα του προέδρου των ΗΠΑ, η ίδια ανέφερε ότι ο Μπάιντεν έχει τη «κρίση» και την «πείρα» να είναι πρόεδρος, ενώ παράλληλα αμφισβήτησε την καταλληλότητα του Τραμπ για το αξίωμα.

Πολιτικοί αναλυτές εκτίμησαν ότι αυτή η παρουσία της Χάρις στο Fox, σε μια συνέντευξη που εν πολλοίς είχε χαρακτηριστικά μιας τηλεοπτικής φιλονικίας, δύσκολα θα έπειθε όσους δεν θεωρούν τον Τραμπ επικίνδυνο. Ωστόσο βοήθησε την αντιπρόεδρο να φιλοτεχνήσει ένα ηγετικό προφίλ, να εμφανιστεί ως μία δυναμική και με πυγμή πολιτικός, παράμετρο που έως τώρα ο Τραμπ είχε φανεί να υπερτερεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...