715
| Shutterstock / Creative Protagon

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Η θεραπεία που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 40%

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2024, 11:45
|Shutterstock / Creative Protagon

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Η θεραπεία που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 40%

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2024, 11:45

Μερικές φορές η λύση μπορεί να βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας αλλά να μην τη βλέπουμε. Οι ερευνητές, πάντως, όπως αποδεικνύεται, δεν παραιτούνται εύκολα από την εξεύρεση της καλύτερης θεραπευτικής λύσης. Ακόμη και αν αυτή μοιάζει με άλυτο παζλ, που τα κομμάτια πρέπει να αλλάξουν θέση ξανά και ξανά.

Η απόδειξη; Παρότι εδώ και δύο δεκαετίες η θεραπευτική προσέγγιση μετά τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι συγκεκριμένη, μία διαφορετική «διαδρομή» στον καλά χαρτογραφημένο αυτό κλινικό πεδίο φέρνει την ανατροπή, μειώνοντας κατά 40% τους θανάτους.

Οπως αναφέρουν οι λονδρέζικοι Times, έρευνα με επικεφαλής επιστημονική ομάδα του University College του Λονδίνου (UCL) διαπίστωσε ότι τα ποσοστά επιβίωσης βελτιώνονται σημαντικά, απλώς και μόνο με την αλλαγή της σειράς με την οποία χορηγούνται στις γυναίκες τα ήδη διαθέσιμα φάρμακα και θεραπείες.

Αναλυτικότερα, στη μελέτη διάρκειας δέκα ετών, που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», συμμετείχαν 500 ασθενείς που λάμβαναν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασίλειου, του Μεξικού, της Ινδίας, της Ιταλίας και της Βραζιλίας. Οι μισές από αυτές υποβλήθηκαν στη συνήθη θεραπεία: ταυτόχρονη χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία (CRT).

Στις υπόλοιπες, όμως, υιοθετήθηκε μια εναλλακτική θεραπευτική επιλογή: Υποβλήθηκαν σε μία σύντομη σειρά χημειοθεραπείας πριν από την CRT. Και τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς η νέα αυτή προσέγγιση μείωσε κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου και κατά 35% τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου εντός πέντε ετών.

«Πρόκειται για έναν απλό τρόπο, που όμως κάνει θετική διαφορά, απλά και μόνον χρησιμοποιώντας υπάρχοντα φάρμακα που είναι φθηνά και ήδη εγκεκριμένα για χρήση σε ασθενείς», δήλωσε η δρ Μέρι Mακ Κόρμακ, επικεφαλής ερευνήτρια του Ινστιτούτο Καρκίνου του UCL.

Και πρόσθεσε ότι η προσέγγιση «έχει ήδη υιοθετηθεί από ορισμένα ογκολογικά κέντρα. Δεν υπάρχει, άλλωστε, κανένας λόγος να μην προσφέρεται σε όλους τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοακτινοβολία για τον καρκίνο αυτό».

Οταν τα ποσοστά ισοδυναμούν με ζωές

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη Interlace, όπως είναι γνωστή, επιλέχθηκαν και εντάχθηκαν τυχαία σε μία από τις δύο ομάδες –είτε στην πρώτη που  έλαβε  τη συνήθη θεραπεία είτε στη δεύτερη που «δοκίμασε» το νέο θεραπευτικό συνδυασμό. Επειτα από μία πενταετία, το 80% εκείνων που υποβλήθηκαν πρώτα σε μια σύντομη χημειοθεραπεία είχαν επιβιώσει  και στο 72% δεν είχε επιστρέψει ή εξαπλωθεί ο καρκίνος.

Στην ομάδα της συνήθους θεραπείας πάλι, τα αντίστοιχα ποσοστά  ήταν  72%  και 64%.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, τα αποτελέσματα χαιρετίστηκαν από την επιστημονική κοινότητα με αρκετούς εκπροσώπους της να σημειώνουν πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη βελτίωση στη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Για την Ιστορία, η θεραπευτική προσέγγιση δεν είχε αλλάξει από το 1999.

Focus στη χώρα μας

Ηδη οι μισές από τις συνολικά 2,5 εκατ. δικαιούχους  του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχουν λάβει ειδοποίηση με SMS στο ηλεκτρονικό  ταχυδρομείο τους, ώστε να προγραμματίσουν τις δωρεάν εξετάσεις τους.

Με τον τρόπο αυτό για πρώτη φορά στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη ένα συντονισμένο πρόγραμμα πρόληψης, που απευθύνεται σε γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών, οι οποίες δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε ασφαλισμένες είτε ανασφάλιστες. Επιπλέον, το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης εντελώς δωρεάν στις γυναίκες για τις οποίες υπάρχουν ευρήματα.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 21 έως και 29 έτη και δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST ή HPV-DNA TEST κατά τα τρία τρία προηγούμενα ημερολογιακή έτη, δικαιούνται:

  • Να υποβληθούν σε PAP-TEST και εάν προκύψουν από αυτό συγκεκριμένα ευρήματα,
  • Να πραγματοποιήσουν επίσκεψη σε γυναικολόγο για τη διενέργεια Κολποσκόπησης και Βιοψίας.

Οι γυναίκες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως και 65 έτη και δεν έχουν διενεργήσει εξέταση HPV – DNA TEST κατά τα πέντε προηγούμενα ημερολογιακά έτη, δικαιούνται:

  • Να υποβληθούν σε HPV – DNA TEST και εάν προκύψουν από αυτό συγκεκριμένα ευρήματα,
  • Να πραγματοποιήσουν επίσκεψη σε γυναικολόγο για τη διενέργεια Κολποσκόπησης και  Βιοψίας.

Σημειώνεται πως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί παγκοσμίως τον δεύτερο πιο συχνά εμφανιζόμενο καρκίνο, καθώς και την 4η αιτία θανάτου από καρκίνο στον παγκόσμιο γυναικείο πληθυσμό. Οσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ και την Ελλάδα ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Καρκίνου (Global Cancer Observatory) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνας για τον Καρκίνο, το 2020 υπολογίστηκε ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τη 10η πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες, ενώ για τις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 15-44 ετών αποτελεί την 3η πιο συχνή κακοήθεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...