Μπίζνα παράνομης συνταγογράφησης αποκάλυψαν οι έλεγχοι της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τα νέα εργαλεία που εισήγαγε η ΗΔΙΚΑ, φέρνοντας στο φως εξωφρενικές περιπτώσεις γιατρών που έγραφαν αθρόα εικονικές συνταγές για φάρμακα -ακόμη και στα παιδιά τους (!)- τα οποία φυσικά ουδέποτε χρησιμοποιούνταν από τους ασθενείς (κατά κανόνα δεν ήταν ασθενείς…) αλλά μεταπωλούνταν με μεγάλο κέρδος.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας, στο οκτάμηνο του έτους πιάστηκαν 100 γιατροί οι οποίοι είχαν συνταγογραφήσει 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή! Οι ποσότητες ισοδυναμούν με 250 έως 1630 τεμάχια φαρμάκων για κάθε ασθενή – προφανώς καμία πάθηση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τόσα φάρμακα σε τόσο μικρό διάστημα.
Μητσοτάκης: τέτοιες πρακτικές, δεν γίνονται ανεκτές από κανέναν και για κανέναν
Στο θέμα αναφέρθηκε, με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Η δέσμευσή μας για νομιμότητα παντού δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο πεδίο πολιτικής. Απλώνεται σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής. Ειδικά όταν πρόκειται για έναν τομέα υψίστης σημασίας, όπως αυτός της Υγείας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: τέτοιες πρακτικές, που φυσικά δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του ιατρικού κόσμου, δεν γίνονται ανεκτές. Από κανέναν και για κανέναν. Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας. Έχουμε τη βούληση και πλέον υπάρχουν και οι μηχανισμοί για να το κάνουμε. Και αυτό ακριβώς πράττουμε».
Δέκα εξόφθαλμες περιπτώσεις:
– Παθολόγος στη Γλυφάδα έγραψε 221 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητες 1.621 τεμαχίων στη μητέρα της…
– Παθολόγος στο ΚΥ Μυτιλήνης συνταγογραφούσε μόνον νύχτα, μεταξύ 9 το βράδυ και 4 τα ξημερώματα. Είχε γράψει 705 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητες 1218 τεμαχίων στον σύζυγό της, στις δύο ανήλικες κόρες της (στη μία μάλιστα είχε γράψει τρεις διαφορετικές στατίνες, που είναι για καρδιοπάθειες) και στον εαυτό της! «Της τηλεφώνησα ο ίδιος και την ρώτησα μου για τα φάρμακα που έγραψε στην 15χρονη κόρη της και μου απάντησε ότι το κορίτσι έχει σπάνια πάθηση αλλά αυτό δεν θα ξαναγίνει. Δηλαδή είχε σπάνια πάθηση και θεραπεύτηκε;», είπε ο υπουργός…
– Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης είχε συνταγογραφήσει σε δύο αλλοδαπούς 500 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητες 925 τεμαχίων.
– Γενικός γιατρός είχε γράψει 258 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητες 704 τεμαχίων σε συγγενή του.
– Παθολόγος στην Αθήνα έγραψε στο οκτάμηνο 362 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητες 686 τεμαχίων σε έναν μόνο ασθενή.
– Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη είχε γράψει 300 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητες 1.450 τεμαχίων σε μόλις τέσσερα παιδιά που είναι μέλη συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, εκτελώντας όλες τις συνταγές σε κεντρικό φαρμακείο της πόλης.
– Ψυχίατρος στην Αθήνα είχε γράψει σε δέκα ασθενείς του 450 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητες 980 τεμαχίων.
– Ορθοπεδικός στην Πάτρα συνταγογράφησε 320 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητες 1760 τεμαχίων.
– Δερματολόγος στο Ηράκλειο συνταγογράφησε 275 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητες 1500 τεμαχίων σε μερικά μόλις ΑΜΚΑ.
– Γυναικολόγος στη Λάρισα έγραψε 200 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητες 1.100 τεμαχίων σε… εγκύους (στην κύηση η χορήγηση φαρμάκων γίνεται πολύ επιλεκτικά και στις ελάχιστες δυνατές ποσότητες) και γυναίκες στην εμμηνόπαυση.
Εχουν φυσικά και οι 100 αποκλειστεί από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές νομικές ενέργειες.
«Είναι καθαρή ανοησία για τους να το κάνουν αυτό με τα συστήματα ελέγχου που διαθέτουμε σήμερα – κάποτε, όταν υπήρχαν τα βιβλιάρια, μπορούσαν, τώρα όχι. Δεν έχει νόημα να προσπαθήσει κάποιος να ξεγελάσει το σύστημα. Τα ίχνη του μένουν για πάντα και το λέω σε όλους: Δεν θα ξεφύγει κανείς! Θα τους πιάσουμε όλους», είπε κατά την παρουσίαση των παραπάνω στοιχείων ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.
Οι έλεγχοι γίνονται πλέον σε δύο παράλληλους «άξονες»: ο μεν ΕΟΠΥΥ ελέγχει την συνταγογραφική δραστηριότητα των γιατρών -όχι μόνον για φάρμακα αλλά και για εξετάσεις- η δε ΗΔΙΚΑ ελέγχει τα ΑΜΚΑ και τις συνταγές που «χρεώνονται σε αυτά».
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορεί να ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο και τα στοιχεία που μπαίνουν στο μικροσκόπιο είναι η συχνότητα επανάληψης των συνταγών, οι ποσότητες των φαρμάκων, οι συνδυασμοί σκευασμάτων κ.ά.
Παρακολουθούνται και τα φαρμακεία που εκτελούν τις συνταγές. Οπως είπε ο υπουργός, οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν τις συνταγές, αλλά αν παρατηρούν ύποπτη συνταγογραφική συμπεριφορά θα πρέπει να κινητοποιούνται και να ενημερώνουν αρμοδίως.
Οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ
«Λαβράκια» έβγαλαν και οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ, με την διοικήτρια του Οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη να αναφέρει την Τετάρτη δύο πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
Μόνον δύο γιατροί είχαν συνταγογραφήσεις άνω του ενός εκατομμύριου έκαστος, σε χρονικό διάστημα που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει τέτοια… υπερ-δραστηριότητα.
Εξάλλου ο ΕΟΠΥΥ επέβαλε πρόστιμο 800.000 ευρώ σε γιατρό ο οποίος μέσα σε έναν μήνα έγραψε χιλιάδες αντιψυχωσικά φάρμακα χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ της μητέρας του…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News