498
φωτ. αρχείου | ΙΝΤΙΜΕnews

Στη Σύνοδο ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου ο Πρωθυπουργός

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2024, 09:41
φωτ. αρχείου
|ΙΝΤΙΜΕnews

Στη Σύνοδο ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου ο Πρωθυπουργός

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2024, 09:41

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής EE – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Την Πέμπτη ακολουθεί η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με πρώτο θέμα στην ατζέντα το Μεταναστευτικό, στη σκιά της ανησυχητικής αύξησης των ροών στη Μεσόγειο.

Στα υπόλοιπα θεματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής,  η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή, ο ανταγωνισμός της ΕΕ, η ενταξιακή πορεία Μολδαβίας και Γεωργίας, η κατάσταση στη Βενεζουέλα, οι υβριδικές απειλές και η καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων.

Σε μία εντυπωσιακή στροφή τόσο ως προς τη ρητορική όσο και επι της ουσίας (τη διαχείριση του Μεταναστευτικού εφεξής), στις Βρυξέλλες μιλούν ολοένα και περισσότερο για απελάσεις μη δικαιούντων ασύλου, ενώ από τα πια επίσημα χείλη -αυτά της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- προκρίνονται ως βέλτιστες λύσεις (εντός και εκτός εισαγωγικών) και κυρίως ως παράδειγμα προς μίμηση, πρακτικές όπως η ανάπτυξη κέντρων επιστροφής εκτός ΕΕ, κατά το πρότυπο της συμφωνίας Μελόνι-Ράμα.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 14.00 (τοπική ώρα) με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ομάν, Σεΐχη Σαγίντ Άσαντ μπιν Ταρίκ (Sayyid Asaad bin Tarik) και στις 14.30 με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεϊχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι (Tamim bin Hamad Al Thani).

Μεταξύ των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των έξι χωρών του Κόλπου που αναμένονταν στις Βρυξέλλες, είναι και ο πρίγκιπας διάδοχος και de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Στην ατζέντα της Συνόδου με τους επικεφαλής έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) –της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ, του Ομάν και του Κατάρ- περιλαμβάνονται θέματα όπως το εμπόριο, η Ενέργεια και η κλιματική αλλαγή, πως εξηγούσαν ωστόσο διπλωμάτες, βασικό θέμα δεν είναι άλλο από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο και τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης, μίας γενικευμένης σύρραξης, δηλαδή, στη Μέση Ανατολή.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ θα συμμετάσχουν επίσης σε συνεδρίαση της οποίας θα προεδρεύσουν από κοινού ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο εμίρης του Κατάρ Τάμιμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, που ασκεί και χρέη προέδρου στο GCC.

«Μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο Μπορέλ προτού μετάσχει σε δείπνο εργασίας με τους υπουργούς Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ επιδιώκουν να ενισχύσουν τους οικονομικούς τους δεσμούς με τις έξι χώρες του GCC. H ΕΕ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική εταίρος των χωρών του GCC, όμως οι συζητήσεις για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1990, παραμένουν μπλοκαρισμένες.

Αλλα θέματα συζήτησης θα είναι η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία και η καταδίκη των ενεργειών της Ρωσίας.

«Δεν συμφωνούμε σε όλα τα θέματα», δήλωσε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος αρμόδιος για την προετοιμασία της συνάντησης. Ωστόσο, σημείωσε, είναι σημαντικό η ΕΕ να βρίσκεται σε διάλογο με τις χώρες του Κόλπου και να τους εξηγήσει τις απόψεις της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...