446
| Shutterstock

Παπαστεργίου: Ετοιμη η πλατφόρμα με οδηγίες για γονικό έλεγχο στα κινητά των παιδιών

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2024, 18:38
|Shutterstock

Παπαστεργίου: Ετοιμη η πλατφόρμα με οδηγίες για γονικό έλεγχο στα κινητά των παιδιών

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2024, 18:38

Ετοιμη είναι η πλατφόρμα που θα παρέχει οδηγίες στους γονείς για εργαλεία και ρυθμίσεις «parental control» (γονικός έλεγχος) στα κινητά που χρησιμοποιούν τα ανήλικα παιδιά τους. Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Η νέα πλατφόρμα μένει να ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το επόμενο διάστημα.

Για την προστασία των παιδιών σε αυτόν τον αχανή κόσμο του Διαδικτύου και των social media, σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου, το ένα δεδομένο είναι ότι θα πρέπει πλέον οι πλατφόρμες, όπως η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει, να πιεστούν να είναι πολύ πιο προσεκτικές για το τι θα κάνουν όταν απέναντί τους ξέρουν πως έχουν ανήλικους και να εφαρμόσουν αυτά τα οποία οφείλουν να κάνουν και το δεύτερο κομμάτι είναι πώς βοηθιούνται οι γονείς να έχουν καλύτερο έλεγχο του κινητού των παιδιών. Πόσες ώρες το χρησιμοποιούν, τι περιεχόμενο βλέπουν, τι πρέπει να βλέπουν.

«Υπάρχει ο γονικός έλεγχος, το parental control όπως αναφέρεται σε αρκετές συσκευές και ακριβώς αυτές τις οδηγίες πλέον θέλουμε να εκλαϊκεύσουμε για να μπορεί ο κάθε γονιός που θέλει να τις εφαρμόσει στα κινητά των παιδιών, προκειμένου να υπάρχει μεν χρήση, να υπάρχει χρήση για λόγους ασφάλειας, για να μπορούμε να βρούμε το παιδί μας για να μπορεί να χρησιμοποιεί το κινητό του ως εργαλείο, γιατί τέτοιο πρέπει να είναι» επισήμανε ο υπουργός.

Ο γονιός, για παράδειγμα, θα μπορεί να μπλοκάρει σελίδες αλλά και λέξεις κλειδιά ή βίντεο ή περιεχόμενο, περνώντας κατόπιν συμφωνίας με το παιδί στο κινητό του, τις ρυθμίσεις του γονικού ελέγχου.

«Πρέπει να πάμε σε μια λογική ότι ναι, καταλαβαίνω ότι το χρησιμοποιείς, είναι εργαλείο ένα κινητό, είναι εργαλείο επικοινωνίας σε κάποιο βαθμό, ενημέρωσης, είναι εργαλείο αναζήτησης πραγμάτων. Αλλά θα πρέπει αυτό να γίνεται λελογισμένα. (…) Εφόσον έχει πρόσβαση στο κινητό του παιδιού του και έχει συμφωνήσει με το παιδί του ότι θα τα εγκαταστήσει αυτά τα φίλτρα, μετά μπορεί πλέον να έχει έλεγχο όχι στο τι λέει το παιδί του ή με ποιον μιλάει, αλλά τουλάχιστον στο αν έχει υπερβεί τους χρόνους ή αν δοκίμασε το παιδί να μπει σε ένα περιεχόμενο το οποίο σύμφωνα με τον γονιό του, δεν είναι συμβατό με την ηλικία του παιδιού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.

«Το πιο σημαντικό είναι πως πλέον η Ελλάδα σε αυτό μπορεί να πρωτοστατήσει και θα το κάνει προκειμένου πλέον αυτή η πίεση να μεταφερθεί στις μεγάλες πλατφόρμες. Είναι μικρό το κομμάτι των πραγμάτων που μπορούμε με περιοριστικό τρόπο να πετύχουμε. Το πιο σημαντικό είναι το πώς θα επέλθει αυτή η ισορροπία ανάμεσα στις πλατφόρμες και τους χρήστες, έτσι ώστε πραγματικά τα παιδιά να παίρνουν μόνο αυτό το οποίο πρέπει και όχι καθημερινά να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον γεμάτο από υλικό μη συμβατό για τα συναισθήματα που πρέπει να αναπτύξουν» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...