410
| INTIMENEWS/

Πετρέλαιο θέρμανσης: Φθηνότερο εφέτος κατά 14%

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2024, 09:09
|INTIMENEWS/

Πετρέλαιο θέρμανσης: Φθηνότερο εφέτος κατά 14%

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2024, 09:09

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022 αναμένεται η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης σήμερα 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της αγοράς.

Η μέση τιμή στην Αττική αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,15-1,17 ευρώ το λίτρο με κλιμάκωση προς τα πάνω στην περιφέρεια και τα νησιά λόγω μεταφορικών.

Πέρυσι –σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης– ο πανελλαδικός μέσος όρος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην έναρξη της περιόδου ήταν 1,425 ευρώ το λίτρο (στην Αττική 1,4 ευρώ) και το 2022 διαμορφώθηκε αντίστοιχα πανελλαδικά στο 1,409 ευρώ και στην Αττική στο 1,379 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η μέση τιμή είναι χαμηλότερη από πέρυσι κατά 14%.

Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι τα στοιχεία των καταναλώσεων τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, δείχνουν ότι η πλειονότητα των καταναλωτών δεν έχει αποθηκεύσει πετρέλαιο για τον επόμενο χειμώνα. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι παρά το γεγονός πως ο καιρός ακόμα δεν επιβάλλει την αγορά πετρελαίου, όσοι εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος ανόδου των διεθνών τιμών θα σπεύσουν για παραγγελίες.

Σύμφωνα με τους πρατηριούχους, η τιμή στα αστικά κέντρα κυμαίνεται μεταξύ 1,10 και 1,20 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η ζήτηση φαίνεται να είναι περιορισμένη, καθώς ο καλός καιρός μεταθέτει για αργότερα το γέμισμα των δεξαμενών από τους καταναλωτές.

Ωστόσο, αν και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι χαμηλότερη από πέρυσι, καθώς το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς τιμές κινούνται πτωτικά και χθες το πετρέλαιο διαμορφώθηκε στα 77,9 ευρώ το βαρέλι, οι πρατηριούχοι δεν μπορούν να κάνουν προβλέψεις, καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αποτελεί αστάθμητο παράγοντα.

Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης και την ημερομηνία έναρξης των αιτήσεων. Το επίδομα εφέτος εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 100 και 800 ευρώ, ενώ στις πολύ πιο κρύες περιοχές της χώρας θα φτάσει έως τα 1.000 ευρώ.

Θα δοθεί με βάση εισοδηματικά κριτήρια και όριο ακίνητης περιουσίας 200.000 ευρώ για τους άγαμους δικαιούχους και 300.000 ευρώ για τους έγγαμους. Με βάση την περσινή Κοινή Υπουργική Απόφαση, το επίδομα θέρμανσης θα αφορά όλα τα είδη καυσίμων, δηλαδή: πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, με δικαιούχους όσους πληρούν τα κριτήρια.

Πάντως, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή για όσους υποβάλουν  πρώτη φορά φέτος αίτηση, τα όρια θα είναι χαμηλότερα, όπως ίσχυσε πέρυσι. Το δημοσιονομικό κόστος για την επιδότηση αναμένεται στα 237 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, φέτος θα υπάρξει και «κόφτης» για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε αν έχουν πάνω από 80.000 ευρώ ετήσιο τζίρο, να μην είναι δικαιούχοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...