1045
Πίσω από την πλάτη του ισραηλινού στρατιώτη διακρίνεται η είσοδος της σήραγγας, λίγα μέτρα από το στρατόπεδο της δύναμης του ΟΗΕ | Ilia Yefimovich/picture alliance via Getty Images/Ideal Image

Λίβανος: Από πάνω φυλάκιο του ΟΗΕ, από κάτω τούνελ της Χεζμπολάχ

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2024, 16:33
Πίσω από την πλάτη του ισραηλινού στρατιώτη διακρίνεται η είσοδος της σήραγγας, λίγα μέτρα από το στρατόπεδο της δύναμης του ΟΗΕ
|Ilia Yefimovich/picture alliance via Getty Images/Ideal Image

Λίβανος: Από πάνω φυλάκιο του ΟΗΕ, από κάτω τούνελ της Χεζμπολάχ

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2024, 16:33

Σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 100 μέτρα από παρατηρητήριο του ΟΗΕ που εποπτεύει μία μεγάλη έκταση στον νότιο Λίβανο, μια σκουριασμένη μεταλλική καταπακτή ανοίγει και αποκαλύπτει μια σήραγγα που κατεβαίνει βαθιά στο βραχώδες υπέδαφος.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, είναι η είσοδος τούνελ που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Είναι η μία από τις δύο σήραγγες που βρίσκονται δίπλα σε βάση του ΟΗΕ, όπου τα μέλη της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης (UNIFIL) εναλλάσσονται εδώ και χρόνια για να αποτρέψουν το ξέσπασμα ενός νέου πολέμου, σημείωσε η Telegraph.

Ο ισραηλινός στρατός συνόδεψε δημοσιογράφους στο σημείο την Κυριακή, πριν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώσει ότι οι δυνάμεις του ΟΗΕ πρέπει να αποχωρήσουν «αμέσως» από τη ζώνη των συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ, αλλιώς κινδυνεύουν να γίνουν «ανθρώπινες ασπίδες».

«Η άρνησή σας να εκκενώσετε τους στρατιώτες του ΟΗΕ τούς έχει μετατρέψει σε ομήρους της Χεζμπολάχ. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τις ζωές των στρατιωτών μας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, δύο ισραηλινά τανκς μπήκαν σε βάση της UNIFIL (για να βρουν καταφύγιο από τρομοκρατικά πυρά, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός), ενώ πριν λίγες ημέρες, στρατιώτες του ΟΗΕ τραυματίστηκαν από ισραηλινά βλήματα.

Το «πιο σημαντικό είναι να δούμε πόσο κοντά είναι η σήραγγα στον ΟΗΕ», είπε ισραηλινός στρατιώτης στους δημοσιογράφους.

«Για να φτιάξεις μια τέτοια σήραγγα χρειάζεσαι πολύ εξοπλισμό. Δεν μπορείς να τον κρύψεις. Μας φαίνεται πολύ περίεργο που ο ΟΗΕ δεν είδε αυτές τις δραστηριότητες», πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατηγός Γιφτάχ Νόρκιν, η μεραρχία του οποίου ελέγχει πλέον την περιοχή.

Ο δημοσιογράφος της Telegraph, η πρώτη βρετανική εφημερίδα που εισήλθε στο νότιο Λίβανο από το Ισραήλ, μεταφέρθηκε στη σήραγγα με ένα θωρακισμένο όχημα.

Ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονταν παραταγμένοι στους χωματόδρομους και τα μονοπάτια στο νότιο Λίβανο, καθώς το όχημα ανέβαινε ψηλά μέσα από ξερούς θάμνους και δέντρα, τεράστιες εκτάσεις των οποίων είχαν ισοπεδωθεί από φάλαγγες αρμάτων μάχης.

Φτάνοντας στη σήραγγα, η θέα προς το Ισραήλ εκτεινόταν σχεδόν μέχρι τη Χάιφα, ενώ πάνω στο λόφο φαινόταν καθαρά ένα παρατηρητήριο του ΟΗΕ.

Οι δύο σήραγγες που αποκάλυψαν οι IDF απέχουν μόλις 10 μέτρα μεταξύ τους και εξυπηρετούσαν δύο διαφορετικούς σκοπούς για τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς.

Το ένα τούνελ ήταν ένα παρατηρητήριο, γεμάτο κάμερες που χρησιμοποιούνταν για τη συλλογή πληροφοριών για τα ισραηλινά χωριά στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Το άλλο χρησιμοποιούνταν για να εκτοξεύει αντιαρματικούς πυραύλους σε ισραηλινά χωριά μέχρι που εισέβαλαν ισραηλινοί στρατιώτες στο νοτιοδυτικό τμήμα του Λιβάνου την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται για δύο μόνο από τις περίπου 100 θέσεις της Χεζμπολάχ που βρέθηκαν στο ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο το οποίο ανέλαβε να ελέγξει η ισραηλινή μεραρχία.

«Θέλω να τονίσω ότι ο ΟΗΕ δεν είναι εχθρός μας. Μερικές φορές κάνουμε λάθη και διερευνούμε τα περιστατικά», δήλωσε ο Νόρκιν.

Ο ΟΗΕ έχει απαιτήσει από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις κοντά στις βάσεις του και έχει υπερασπιστεί την ειρηνευτική του αποστολή, η οποία συγκροτήθηκε το 1978 και ανανεώθηκε μετά τον πόλεμο του 2006.

Οι επικριτές του λένε ότι η Χεζμπολάχ αναπτύχθηκε και εδραιώθηκε στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Telegraph στο νότιο Λίβανο, αξιωματικός των IDF δήλωσε ότι ο στρατός ζήτησε από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ να απομακρυνθεί από την περιοχή λόγω του κινδύνου που ενέχει η παραμονή της εκεί όπου τα ισραηλινά στρατεύματα πολεμούν ενάντια της Χεζμπολάχ.

Ο στρατηγός Νόρκιν παραδέχθηκε ότι οι στρατιώτες της UNIFIL «τραυματίστηκαν από τη δράση μας» τις τελευταίες ημέρες, «αλλά όπως βλέπετε είναι πολύ περίπλοκο να επιχειρείς σε αυτές τις περιοχές, όταν η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί τις βάσεις του ΟΗΕ ως ανθρώπινες ασπίδες. Επιχειρούν πολύ κοντά τους. Όταν ένα άρμα μάχης ή μια άλλη δύναμη των IDF βλέπει ότι η Χεζμπολάχ πρόκειται να δράσει εναντίον μας, ανταποδίδουμε τα πυρά», πρόσθεσε.

Η Χεζμπολάχ, είπε, έχει δημιουργήσει μια εκτεταμένη υποδομή σε όλο το νότιο Λίβανο, που εξυπηρετεί έναν σκοπό: να «κατακτήσει» μια μέρα τη Γαλιλαία.

Μετά από μια σειρά περιστατικών τις τελευταίες δύο ημέρες κατά τα οποία ειρηνευτές του ΟΗΕ δέχθηκαν και πάλι πυρά, ο εκπρόσωπος των IDF, Ναντάβ Σοσάνι, δήλωσε ότι περισσότερες από 24 επιθέσεις είχαν πραγματοποιηθεί από τη Χεζμπολάχ με πυραύλους από σημεία κοντά σε θέσεις της UNIFIL, «σε ορισμένες περιπτώσεις σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων».

«Η Χεζμπολάχ τοποθετεί σκόπιμα τα όπλα της σε περιοχές όπως κοντά σε βάσεις της UNIFIL. Σήμερα, 25 στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μια επίθεση της Χεζμπολάχ σε πολύ κοντινή απόσταση» από ένα φυλάκιο της ειρηνευτικής δύναμης.

«Η Χεζμπολάχ επέλεξε να φέρει τη γραμμή του πυρός κοντά σε φυλάκια της UNIFIL διότι θέλει να την σύρει στη σύγκρουση», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατηγό, οι IDF δεν συνάντησαν σθεναρή αντίσταση στο νοτιοδυτικό Λίβανο, κυρίως λόγω των σφοδρών αεροπορικών βομβαρδισμών της περιοχής τους τελευταίους 12 μήνες που ανάγκασαν πολλά μέλη της Χεζμπολάχ να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Αλλά ο στόχος τους ήταν σαφής: να διεισδύσουν στα σύνορα και να πάρουν τον έλεγχο των ισραηλινών χωριών.

Για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό τους, οι IDF οδήγησαν τους δημοσιογράφους σε ένα μονοπάτι ενός χιλιομέτρου κρυμμένο μέσα σε θάμνους κοντά στα σύνορα. Είναι μόνο ένα από τα περίπου 25 μονοπάτια που είχαν περίπου 700 αποθήκες όπλων διασκορπισμένες σε αυτά.

Τα τεθωρακισμένα των IDF μετέφεραν τους δημοσιογράφους στο νότιο Λίβανο – REUTERS/Artorn Pookasook

Στα μισά του μονοπατιού, «βρίσκεται μια μικρή βάση», γράφει η Telegraph. Εδώ οι IDF επιδεικνύουν τα όπλα και τον εξοπλισμό που άφησε πίσω της η Χεζμπολάχ.

Μπότες, όπλα, κράνη και εκρηκτικοί μηχανισμοί, που προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν για μια ταυτόχρονη επίθεση εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε ο στρατηγός

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα όπλα που είναι κρυμμένα στις 700 αποθήκες, είναι εξαιρετικά εξελιγμένα και προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα, τη Ρωσία και το Ιράν.

Το Ιράν έχει μεταφέρει λαθραία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και όπλα στη Χεζμπολάχ μέσω της Συρίας στο Λίβανο από τον τελευταίο πόλεμο με το Ισραήλ το 2006.

Οι IDF προσπαθούν να απωθήσουν τη Χεζμπολάχ όσο το δυνατόν βορειότερα, ώστε 60.000 εκτοπισμένοι Ισραηλινοί να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...