Ενας υπάλληλος της μεγαλύτερης τράπεζας στην Ιταλία παρακολουθούσε κρυφά και παράνομα τους λογαριασμούς χιλιάδων πελατών, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί πολιτικοί. Ο ίδιος διατείνεται ότι το έκανε «από περιέργεια». Η Τζόρτζια Μελόνι, από την πλευρά της, «βλέπει» μια συνωμοσία για να τη ρίξουν από την εξουσία.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας ισχυρίστηκε ότι «ομάδες πίεσης προσπαθούν να τη ρίξουν από την εξουσία» μέσω εκβιασμών, μετά την αποκάλυψη ότι ένας τραπεζικός υπάλληλος από τη νότια Ιταλία είχε αποκτήσει παράνομα πρόσβαση σε λογαριασμούς υψηλού προφίλ πελατών, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας.
Ο Βιντσέντζο Κοβιέλο κατηγορείται ότι εκμεταλλεύτηκε τη θέση του ως υπάλληλος στην Banca Intesa Sanpaolo, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, για να αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε περισσότερους από 3.500 λογαριασμούς πελατών της. Μεταξύ άλλων θυμάτων της κατασκοπείας ήταν, όπως γράφουν οι Times, ο υπουργός Αμυνας Γκουίντο Κροσέτο, πρώην πρωθυπουργοί, ο πρώην σύντροφος της Μελόνι, Αντρέα Τζιαμπρούνο, η αδελφή της, Αριάνα, και διασημότητες από τους χώρους των επιχειρήσεων, του θεάματος και του αθλητισμού.
Σε συνέντευξή της, που μεταδόθηκε από ένα από τα τηλεοπτικά δίκτυα της οικογένειας Μπερλουσκόνι, η Μελόνι περιέγραψε την παράνομη δραστηριότητα ως απόπειρα υπονόμευσης της κυβέρνησής της. «Οι ομάδες πίεσης δεν δέχονται να έχουν κάποιον στην κυβέρνηση που δεν υποκύπτει στις πιέσεις και δεν μπορεί να εκβιαστεί. Ισως, λοιπόν, προσπαθούν να μας ξεφορτωθούν με άλλα μέσα. Αλλά φοβάμαι ότι δεν θα καταφέρουν να με ξεφορτωθούν», είπε στο ειδησεογραφικό δίκτυο TG5.
«Ολοι ξέρουμε για αυτούς που κλέβουν κοσμήματα από σπίτια και τα πουλούν σε κλεπταποδόχους. Νομίζω ότι το ίδιο συμβαίνει και στην αγορά πληροφοριών», συνέχισε η Μελόνι. Η αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί που στοχοποιήθηκαν στο σκάνδαλο κατασκοπείας ήταν σχεδόν όλοι από τη «δική της» πλευρά του πολιτικού φάσματος.
Ο Τζιοβάνι Ντοντζέλι, μέλος του κόμματος και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής που είναι αρμόδια για τις μυστικές υπηρεσίες, είπε: «Αυτή η παράνομη συγκέντρωση πληροφοριών αποτελεί επίθεση στη δημοκρατία. Στην Ιταλία, φαίνεται ότι κάποιοι δεν έχουν αποδεχτεί ότι έχασαν τις εκλογές». Ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόσι, είπε ότι η πολιτικά στοχευμένη κατασκοπεία ήταν μια προσπάθεια «αλλαγής της πορείας της δημοκρατίας».
Ο 52χρονος Κοβιέλο, όπως γράφουν οι Times, είπε στους ανακριτές ότι οι παράνομες δραστηριότητές του υποκινήθηκαν από «απλή περιέργεια» και έγιναν σε μια χρονική περίοδο που ήταν απογοητευμένος στην καριέρα του. Ισχυρίστηκε ότι δεν έχει κρατήσει αρχεία με τα τραπεζικά στοιχεία και δεν τα θυμάται πια.
Ο Κοβιέλο κατηγορείται για παραβίαση της νομοθεσίας περί απορρήτου και απειλή για την εθνική ασφάλεια, ενώ πιστεύεται ότι δρούσε μαζί «με άγνωστους συνεργούς».
Νωρίτερα φέτος υπήρξαν υπόνοιες και ισχυρισμοί ότι ένας δικαστής και ένας αξιωματικός της οικονομικής αστυνομίας χρησιμοποιούσαν πληροφορίες από τη βάση δεδομένων της Εθνικής Εισαγγελίας Κατά της Μαφίας για να συντάξουν φακέλους για μέλη της κυβέρνησης Μελόνι. Ολα αυτά ενίσχυσαν τη αίσθηση ότι η πρωθυπουργός και το κόμμα της βρίσκονται υπό «πολιορκία».
Ο Κοβιέλο πρόσθεσε ότι ενήργησε υπό το κράτος «ψυχολογικού καταναγκασμού», ότι είχε ζητήσει επαγγελματική βοήθεια από ψυχολόγο και ότι έπαιρνε φάρμακα.
Στο στόχαστρο του υπαλλήλου φαίνεται να είχαν μπει από μέλη της οικογένειάς του και γείτονές του, μέχρι τον διευθύνοντα σύμβουλο της Banca Intesa Sanpaolo, Κάρλο Μεσίνα.
Στις 15 Μαρτίου 2023, ο Κοβιέλο μπήκε στον αδρανή λογαριασμό του αργεντινού άσου του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο πρώην σταρ της Νάπολι είχε πεθάνει τρία χρόνια νωρίτερα, αλλά οι εφημερίδες έβριθαν δημοσιευμάτων για τη δικαστική μάχη με επίκεντρο την περιουσία του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News