424
Η τελευταία επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στη Γερμανία, ήταν τον Ιούνιο του 2022 | EPA/CLEMENS BILAN / POOL

Μπάιντεν με Σολτς στο Βερολίνο – Ουκρανικό και Μέση Ανατολή στην ατζέντα

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2024, 11:04
Η τελευταία επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στη Γερμανία, ήταν τον Ιούνιο του 2022
| EPA/CLEMENS BILAN / POOL

Μπάιντεν με Σολτς στο Βερολίνο – Ουκρανικό και Μέση Ανατολή στην ατζέντα

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2024, 11:04

Ο Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί τη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, ταξίδι που ήταν προγραμματισμένο για την περασμένη εβδομάδα, αλλά ακυρώθηκε λόγω του τυφώνα Μίλτον.

Ανώτεροι γερμανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τις αναφορές των ΜΜΕ ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα ταξιδέψει στο Βερολίνο, πιθανότατα εντός της εβδομάδας, αλλά αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Ο σχεδιασμός της επίσκεψης βρισκόταν σε εξέλιξη.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Ολαφ Σολτς και τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ για συνομιλίες στο Βερολίνο την Παρασκευή, οι οποίες αναμένεται να καλύψουν την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Η ακύρωση του αρχικού ταξιδιού ανέτρεψε τα σχέδια για μια σύνοδο κορυφής της ομάδας Ραμστάιν, των χωρών που παρέχουν όπλα στην Ουκρανία. Η συνάντηση στην ομώνυμη αμερικανική αεροπορική βάση θα συζητούσε πιθανές νέες δεσμεύσεις βοήθειας προς την Ουκρανία.

Η Γερμανία είχε δηλώσει ότι στη συνάντηση θα παρευρίσκονταν ο Κιρ Στάρμερ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Μπάιντεν, ο Σολτς και άλλοι 20 ηγέτες. Τώρα όμως, θεωρείται απίθανο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μπάιντεν, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει τέσσερις ημέρες.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παρουσίαζε ένα «σχέδιο νίκης» στη σύνοδο κορυφής του Ράμσταϊν. Οταν η εκδήλωση ματαιώθηκε, οργάνωσε περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να ζητήσει τη διαρκή υποστήριξή τους.

Μετά από συνομιλίες με τον Ζελένσκι την Παρασκευή στο Βερολίνο, ο Σολτς ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,4 δισ. ευρώ για την Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2024, κάνοντας λόγο για μήνυμα προς τη Ρωσία ότι η Δύση δεν θα σταματήσει να υποστηρίζει το Κίεβο.

Η βοήθεια θα δοθεί από κοινού με τις χώρες-εταίρους Βέλγιο, Δανία και Νορβηγία και περιλαμβάνει περισσότερη αεράμυνα, άρματα μάχης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης και πυροβολικό.

«Είναι ένα σαφές μήνυμα προς τον Πούτιν -το παιχνίδι με τον χρόνο δεν θα λειτουργήσει. Δεν θα εγκαταλείψουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Σολτς. Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία μετά τις ΗΠΑ, από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Το ταξίδι του Μπάιντεν στο Βερολίνο θα είναι η πρώτη διμερής επίσκεψή του στη Γερμανία ως προέδρου, μετά τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Βαυαρία, τον Ιούνιο του 2022.

Οπως σημείωσε ο Guardian, το αρχικό πρόγραμμα περιλάμβανε ένα ταξίδι του στην Αγκόλα για να εκπληρώσει την υπόσχεση να πάει στην Αφρική ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν απομένει πολύς χρόνος στην προεδρία του Μπάιντεν για να επαναπρογραμματίσει την επίσκεψη, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές. «Τρεις μήνες δεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...