467
Ο Αλεξέι Ναβάλνι εμφανίστηκε από το κελί του, μέσω βίντεο, σε δικαστήριο της Μόσχας, τον Μάιο | REUTERS/Evgenia Novozhenina

Το κρυφό ημερολόγιο του Ναβάλνι: Θα πεθάνω στη φυλακή

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2024, 17:33
Ο Αλεξέι Ναβάλνι εμφανίστηκε από το κελί του, μέσω βίντεο, σε δικαστήριο της Μόσχας, τον Μάιο
|REUTERS/Evgenia Novozhenina

Το κρυφό ημερολόγιο του Ναβάλνι: Θα πεθάνω στη φυλακή

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2024, 17:33

Ο Αλεξέι Ναβάλνι πίστευε ότι θα πέθαινε στη φυλακή, σύμφωνα με αποσπάσματα από τα απομνημονεύματά του.

Οι New Yorker και οι Times δημοσίευσαν αποσπάσματα από το βιβλίο του, «Patriot», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Οκτωβρίου.

Η έκδοση του βιβλίου ανακοινώθηκε τον Απρίλιο από τον εκδοτικό οίκο Alfred A Knopf, ο οποίος το χαρακτήρισε την «τελευταία επιστολή του Ναβάλνι στον κόσμο».

Σύμφωνα με τον Knopf, ο πρώην αρχηγός της ρωσικής αντιπολίτευσης άρχισε να το γράφει ενώ ανέρρωνε από τη δηλητηρίασή του από ρώσους πράκτορες το 2021 και συνέχισε να το γράφει στη Ρωσία, τόσο μέσα όσο και έξω από τη φυλακή.

Στις 22 Μαρτίου 2022, έγραψε: «Θα περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου στη φυλακή και θα πεθάνω εδώ. Δεν θα υπάρχει κανένας να με αποχαιρετήσει… Όλες οι επέτειοι θα γιορταστούν χωρίς εμένα. Δεν θα δω ποτέ τα εγγόνια μου».

Οπως σημείωσε ο Guardian, αν και ο Ναβάλνι είχε «αποδεχτεί» τη μοίρα του, τα απομνημονεύματά του δείχνουν την αποφασιστική του στάση ενάντια στην επίσημη διαφθορά στη Ρωσία.

Επίσης, στις 22 Μαρτίου 2022, ο Ναβάλνι έγραψε: «Η προσέγγισή μου στην κατάσταση δεν είναι σίγουρα μια στοχαστική παθητικότητα. Προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ από εδώ για να βάλω ένα τέλος στον αυταρχισμό (ή, πιο μετριοπαθώς, να συμβάλω στον τερματισμό του)».

Σε ένα απόσπασμα με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 2024, ένα μήνα πριν από τον θάνατό του, ο Ναβάλνι απαντά στην ερώτηση που του έθεσαν οι συγκρατούμενοί του και οι δεσμοφύλακες: «Γιατί επέστρεψες;».

Έγραψε σχετικά: «Δεν θέλω να εγκαταλείψω τη χώρα μου ή να την προδώσω. Εάν οι πεποιθήσεις σας σημαίνουν κάτι, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να τις υπερασπιστείτε και να κάνετε θυσίες αν χρειαστεί».

Εκτός από την αποτύπωση της απομόνωσης και των προκλήσεων της φυλάκισής του, η γραφή του Ναβάλνι είναι επίσης αξιοσημείωτη για το χιούμορ της, ανέφερε ο Guardian.

Αφηγείται ένα στοίχημα με τους δικηγόρους του για τη διάρκεια μιας νέας ποινής φυλάκισης: «Η Ολγα υπολόγισε 11 με 15 χρόνια. Ο Βαντίμ εξέπληξε τους πάντες με την πρόβλεψή του για ακριβώς 12 χρόνια και έξι μήνες. Υπέθεσα επτά με οκτώ χρόνια και ήμουν ο νικητής».

Ειρωνεύθηκε επίσης τον παραλογισμό της τιμωρίας του από τους δεσμοφύλακες, που τον υποχρέωναν να κάθεται «για ώρες σε ένα ξύλινο παγκάκι κάτω από το πορτρέτο του Πούτιν» ως «πειθαρχική δραστηριότητα».

Περιγράφει την ταλαιπωρία από την απεργία πείνας και το κρύο όλη την ώρα, προσθέτοντας ειρωνικά: «Ακόμα δεν έχω κοιλιακούς».

Η χήρα του Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, είπε σε δήλωση που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο από τον εκδότη, ότι το βιβλίο δεν ήταν μόνο “μια απόδειξη της ζωής του Αλεξέι, αλλά της ακλόνητης δέσμευσής του στον αγώνα κατά της δικτατορίας», προσθέτοντας ότι η κοινοποίηση της ιστορίας του, «θα εμπνεύσει άλλους να υπερασπιστούμε αυτό που είναι σωστό και να μην ξεχνάμε ποτέ τις αξίες που έχουν πραγματικά σημασία».

Είπε επίσης ότι τα απομνημονεύματα έχουν μεταφραστεί σε 11 γλώσσες και ότι θα εκδοθούν «σίγουρα» στα ρωσικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...