Με διαδικασίες εξπρές θα προχωρήσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην κρίση της για τη συνταγματικότητα ή όχι του «μπόνους ορόφων» που έδωσε ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) στους κατασκευαστές για να χτίζουν «ενεργειακές» οικοδομές.
Οπως είναι γνωστό από τις αρχές του χρόνου, όταν άρχισαν να ξεφυτρώνουν πανήψυλα κτίρια σε όλο το παραλιακό μέτωπο, την Κηφισιά και όλα τα Βόρεια προάστεια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι τιμές των ακινήτων καλπάζουν, ξεσηκώθηκε θύελλα διαμαρτυριών από τους κατοίκους και τους δημάρχους, οι οποίοι πάγωσαν την ανέγερση οικοδομών προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη. Ζήτησαν μάλιστα να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος με τον οποίο θεσπίστηκαν οι ελαστικοί κανόνες δόμησης του ΝΟΚ.
Η δίκη ξεκίνησε την Παρασκευή (11 Οκτωβρίου) όπου οι εμπλεκόμενοι κατέθεσαν τις απόψεις τους, τονίζοντας άλλοι ότι η εφαρμογή του ΝΟΚ έχει δημιουργήσει ήδη τετελεσμένα σε ορισμένες περιοχές με αύξηση στο ύψος των κτιρίων και δεν μπορεί να ανατραπεί ενώ την ίδια στιγμή πολλοί Δήμοι έχουν μπλοκάρει τις οικοδομικές άδειες έως ότου ξεκαθαρίσει η νομιμότητα και η συνταγματικότητα ή όχι των διατάξεων.
Οπως έγινε γνωστό από νομικούς κύκλους, ο πρόεδρος του ΣτΕ Μιχάλης Πικραμένος, ενημέρωσε τους 13 δικηγόρους οι οποίοι εκπροσωπούν τους Δήμους, το ΤΕΕ, το δημόσιο και άλλους εμπλεκομένους ότι η πρόθεσή του, λόγω της βαρύτητας της υπόθεσης, είναι να εκδοθεί απόφαση σε διάστημα δύο μηνών, το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα επί του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.
Κι αυτό γιατί οι περισσότερες οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί με αυτό το πλαίσιο, έχουν «παγώσει» μετά την προσφυγή κατοίκων και των Δημάρχων – όπως έγινε στην Κηφισιά, τον Άλιμο, τη Βούλα, την Αθήνα – ενώ σε άλλες περιοχές πχ. το Γαλάτσι η δόμηση με το μπόνους ορόφων συνεχίζεται απρόσκοπτα.
Ο Κανονισμός που ισχύει ήδη δύο χρόνια, δέχεται βολές από τους Δημάρχους Αλίμου, Βουλιαγμένης, Βούλας, Κηφισιάς, Χολαργού, Παπάγου και Αθηναίων και σφοδρές επικρίσεις από πολεοδόμους και περιβαλλοντικές οργανώσεις, για αλλοίωση των τοπικών χαρακτηριστικών των κηπουπόλεων και του περιβάλλοντος (και ειδικά της θέας των υφιστάμενων κτιρίων) στις συνοικίες του παραλιακού μετώπου, καθώς ανεβάζει τα ύψη των οικοδομών.
Προθεσμία 10 ημερών
Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΣτΕ ζήτησε από τους εμπλεκόμενους να υποβάλουν τις προτάσεις τους το αργότερο σε διάστημα 10 ημερών.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο και τις προσφυγές κατά του ΝΟΚ, το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει εάν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα οι διατάξεις του, με τις οποίες δίνονται κίνητρα για την αύξηση της δόμησης και την προσαύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους (έτσι όπως αυτό καθορίζεται σε ειδικές ανά περιοχή διατάξεις), προκειμένου να κατασκευαστούν φιλικά για το περιβάλλον κτίρια και να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου.
Οι 5 διατάξεις που κρίνει το ΣτΕ
Η Ολομέλεια θα κρίνει αν είναι συνταγματικές οι παρακάτω διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού που επιτρέπουν:
1. την αύξηση του συντελεστή δόμησης (κατά 10%, 15% και 20%), εάν ο κατασκευαστής μειώσει το ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου (κατά 10%, 15% και 20% αντίστοιχα),
2. την αύξηση του συντελεστή δόμησης (κατά 5% ή 10%), εάν αναβαθμιστεί ενεργειακά το κτίριο,
3. την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους κάθε κτιρίου κατά 1 μ. εάν χρησιμοποιηθεί το ισόγειο και η pilotis ως χώρος στάθμευσης οχημάτων ή εάν κατασκευαστεί φυτεμένο δώμα με κτίσμα ή εάν μειωθεί το ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου κατά 5%,
4. την κατασκευή φυτεμένου δώματος (το οποίο περιλαμβάνει κτίσμα μέγιστης επιφάνειας 35 τ.μ. και μέγιστου ύψους 3,40 μ.) χωρίς να προσμετράται στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κάθε κτιρίου,
5. να μην προσμετρώνται στον οριζόμενο συντελεστή δόμησης ορισμένες κατασκευές, όπως πατάρια, σοφίτες, έρκερ, φυτεμένα δώματα και κλιμακοστάσια.
Τέλος το ΣτΕ θα κρίνει κατά πόσο θα έπρεπε πριν από τη θέσπιση των διατάξεων αυτών του ΝΟΚ να προηγηθεί εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών τους, όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/42/ΕΚ για τα σχέδια ή προγράμματα που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News