1466
| Intimenews / CreativeProtagon

Τα περιουσιακά Κασσελάκη: μερικές αφελείς απορίες

Avatar Χρήστος Νίκας 11 Οκτωβρίου 2024, 12:01
|Intimenews / CreativeProtagon

Τα περιουσιακά Κασσελάκη: μερικές αφελείς απορίες

Avatar Χρήστος Νίκας 11 Οκτωβρίου 2024, 12:01

Πρέπει γρήγορα να ξεφορτωθείς μία εταιρεία σου.

Πόσο την πουλάς όταν έχει ανοικτές νομικές υποθέσεις και σε περίπτωση που κερδίσει μπορεί να βγάλει έως και 2,5 εκατομμύρια δολάρια;

Να το δυσκολέψουμε λίγο περισσότερο: όταν επίσης έχει στην κατοχή της το 0,4% μίας άλλης εταιρείας, η οποία έχει πουλήσει όλα της τα μεγάλα καράβια, της έχουν μείνει δύο αστακοκάραβα και γράφει ζημιά;

Και, εντάξει, πόσα χρήματα θα ζητήσεις εσύ. Ποιος μπορεί να βρεθεί να την αγοράσει και πόσο, όταν η κατάσταση είναι έτσι; Ή μήπως θα την παραχωρήσεις δωρεάν; Και αν τελικά το δικαστήριο αποφασίσει ότι η εταιρεία δικαιούται τελικά τα 2,5 εκατομμύρια;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την όχι-και-τόσο-πολύ αρχή.

Στις 3 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε σε ζωντανή σύνδεση κατά τη διάρκεια ομιλίας του τα περιουσιακά του στοιχεία σε ένα φύλλο excel.

«Τα περιουσιακά στοιχεία αφορούν και εμένα και τον Τάιλερ. Το λέω για τα πληρωμένα πιστόλια του Μαξίμου που ετοιμάζονται να τον χτυπήσουν. Δεν πολιτεύεται. Δεν σας φταίει σε τίποτα. Εδώ χτυπήστε! Εδώ, εμένα!

»Βλέπετε να έχω συμμετοχή σε δύο εταιρείες. Η μία από αυτές, η αλλοδαπή, μεταβιβάστηκε στις αρχές του 2024, αμέσως μόλις πληροφορήθηκα ότι δεν μου επιτρέπει να κατέχω αλλοδαπή εταιρεία ο ελληνικός νόμος».

Η αλλοδαπή εταιρεία στην οποία αναφερόταν ο Στέφανος Κασελάκης ήταν η Osios LLC, μέσω της οποίας είχε δοθεί δάνειο 230.000 ευρώ στην Left Media, την εταιρεία των κομματικών Μέσων Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, τα Χριστούγεννα του 2023. Όταν στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024 αποκαλύφθηκε από το News247.gr ότι ήταν ο μοναδικός εταίρος της, ενώ η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει την συμμετοχή αρχηγών πολιτικών κομμάτων και βουλευτών σε εξωχώριες εταιρείες, ο Στέφανος Κασελάκης σε ανάρτησή του ανέφερε:

«Όλοι γνωρίζουν πως είμαι επιχειρηματίας με δραστηριότητα στο εξωτερικό, όπου ζούσα μέχρι πρόσφατα, για 21 ολόκληρα χρόνια. Θα ενημερωθώ άμεσα από τους δικηγόρους μου αν ο νόμος αφορά στους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να είναι ιδιοκτήτες αλλοδαπών εταιρειών. Εγώ, όπως είναι γνωστό, δεν είμαι βουλευτής. Εφ’ όσον ο νόμος αφορά και σ’ εμένα, θα πουλήσω τις εταιρείες που έχω στο εξωτερικό. Μόνο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ δε θα “πουλήσω” ποτέ, με όποιο προσωπικό οικονομικό κόστος». Αυτή η ανάρτηση έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 2024.

Εκείνη την περίοδο στα δικαστήρια του Ντέλαγουερ εκκρεμούσε ήδη υπόθεση αγωγής που είχε υποβάλει η Osios LLC από τον Ιούνιο του 2023 κατά της πρώην εργοδότριας εταιρείας του Στέφανου Κασσελάκη και της μητρικής της – ας τις λέμε όλες μαζί εταιρείες Tiptree. Η Osios, δηλαδή η πλευρά Κασσελάκη, επικαλούνταν αθέτηση όρων συμφωνητικού, αδικαιολόγητο πλουτισμό και κάποιες ακόμα κατηγορίες, και αιτούνταν αποζημίωση ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δύο εβδομάδες μετά τις αποκαλύψεις ότι ο Κασσελάκης συμμετέχει στην αλλοδαπή εταιρεία Osios LLC, η αντίπαλη πλευρά, ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε τις εταιρείες Tiptree, κατέθεσε στο δικαστήριο του Ντέλαγουερ αίτημα να απορριφθούν οι απαιτήσεις της Osios LLC. Αυτή η αίτηση κατατέθηκε από τους διαδίκους στις 6 Μαρτίου 2024. Θα μπορούσε μέσα στις δύο εβδομάδες που μεσολαβούσαν από τις αποκαλύψεις έως την κατάθεση της αίτησης απόρριψης της υπόθεσης ο Κασσελάκης να έχει προλάβει και να συμβουλευθεί τους δικηγόρους του και να έχει ενημερώσει τους υποψήφιους νέους ιδιοκτήτες για την κατάσταση της εταιρείας και να μεταβιβάσει την Osios LLC;

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι η ελληνική νομοθεσία είναι εξόχως αναλυτική όσον αφορά τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε αλλοδαπές εταιρείες: ξεκαθαρίζει ότι απαγορεύεται εντελώς η συμμετοχή τους, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (βλ. Κασσελάκη), είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω παρενθέτων προσώπων.

Και τι είναι παρένθετο πρόσωπο;

α) οι σύζυγοι και οι εν διαστάσει σύζυγοί τους και τα πρόσωπα, με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης,

β) οι πρώτου βαθμού συγγενείς τους,

γ) το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο ενεργεί, για οποιαδήποτε αιτία, για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή των πολιτικών προσώπων.

Έτσι, ο νόμος δίνει δύο μήνες περιθώριο στα πολιτικά πρόσωπα, από την κτήση της ιδιότητάς τους όταν εκλεγούν είτε ως πολιτικοί αρχηγοί είτε ως βουλευτές ή διοριστούν υπουργοί, να μεταβιβάσουν τις αλλοδαπές εταιρείες τους. Στην περίπτωση του Κασσελάκη κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αφού στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2023 έγινε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2023 έδωσε το δάνειο μέσω της Osios στην Left Media, και σχεδόν στα τέλη Φεβρουαρίου 2024 αποκαλύφθηκε ότι ήταν μοναδικός εταίρος της αλλοδαπής εταιρείας, παραβιάζοντας τη νομοθεσία.

Να σημειώσουμε επίσης ότι αν η μεταβίβαση της Osios πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στις 23 Φεβρουαρίου και στις 6 Μαρτίου, είναι κάπως παράξενο να βγαίνεις τρεις μήνες μετά, στις 3 Ιουνίου, και σε ομιλία στη Θεσσαλονίκη να λες ότι «η μεταβίβαση έγινε στις αρχές του 2024, αμέσως μόλις πληροφορήθηκα ότι δεν μου επιτρέπει να κατέχω αλλοδαπή εταιρεία ο ελληνικός νόμος». Οι συμβουλές των δικηγόρων του λογικά ήρθαν μετά τις 23 Φεβρουαρίου οπότε και αποκαλύφθηκε η συμμετοχή του στην Osios, στο μέσο σχεδόν του διαστήματος μεταξύ της ομιλίας στη Θεσσαλονίκη και των αρχών του 2024…

Αν η μεταβίβαση της Osios έγινε μετά την κατάθεση του αιτήματος του δικηγόρου των εταιρειών Tiptree για απόρριψη της υπόθεσης, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, αφού με μία τέτοια αίτηση, επηρεάζονται σοβαρά οι πιθανότητες να πάρεις την αποζημίωση ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Οπότε, πόσα ζητάς για να την πουλήσεις;

Λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα μετά την ομιλία της Θεσσαλονίκης, στις 12 Ιουνίου, εκδίδεται και η απόφαση του δικαστηρίου του Ντέλαγουερ, στο αίτημα απόρριψης της υπόθεσης. Από αυτή φαίνεται ότι κάποιες κατηγορίες της Osios κατά των εταιρειών Tiptree απορρίφθηκαν ενώ άλλες «επιβίωσαν». Σε αυτή την απόφαση της 12ης Ιουνίου, στο τμήμα όπου εξιστορείται η υπόθεση (background), αναφέρονται τα εξής: Ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ο ιδρυτής «μιας σειράς επιτυχημένων ναυτιλιακών επιχειρήσεων ενσωματωμένων στην [Tiptree] και λειτουργούσαν ως θυγατρικές της Tiptree υπό την ομπρέλα της [Marine]». Η ενάγουσα Osios LLC είναι μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης της Νέας Υόρκης που ελέγχεται από τον Κασσελάκη.

Θα μπορούσαν τα δικαστήρια του Ντέλαγουερ να μην έχουν ενημερωθεί για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Osios; Προφανώς, από τη στιγμή που ανασύρουν πληροφορίες από τα στοιχεία του φακέλου της αγωγής, η οποία υποβλήθηκε ενόσω ο Στέφανος Κασελάκης ήταν ακόμα ο μοναδικός εταίρος της Osios. Θα μπορούσαν να μάθουν ότι άλλαξε ο ιδιοκτήτης; Ενδεχομένως – πρόκειται για την απλούστατη υποβολή ενός εγγράφου στον ηλεκτρονικό φάκελο της υπόθεσης (docket), η οποία παραμένει ανοικτή και ενεργή ακόμα και σήμερα. Από τη διατύπωση πάντως που χρησιμοποιείται στην απόφαση του Ιουνίου του 2024, φαίνεται ότι ο δικαστής δεν γνωρίζει ότι η Osios δεν ελέγχεται πια από τον Στέφανο Κασελάκη.

Πάντως, οι δικηγόροι της Osios, που παραμένουν οι ίδιοι από την αρχή της υπόθεσης και την υποβολή της αγωγής τον Ιούνιο του 2023, φαίνεται ότι γνώριζαν για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας. Σε ανακοίνωση που έβγαλαν την ίδια ημέρα που εκδόθηκε η απόφαση των δικαστηρίων ξεκαθάριζαν ότι «η Osios, μέλος της μειοψηφίας της Tiptree Marine, ελεγχόταν στο παρελθόν από τον κ. Κασελάκη».

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου του Ντέλαγουερ, στις 30 Ιουνίου 2024, ο Στέφανος Κασσελάκης καταθέτει το πόθεν έσχες του. Πριν από μερικές ημέρες κατέθεσε φωτοτυπίες του και στον ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια της υποβολής υποψηφιότητάς του για την αρχηγία του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από την ανάρτηση των φωτοτυπιών στο site της παράταξης τα στοιχεία του πόθεν έσχες είχε δημοσιεύσει η «Εφημερίδα των Συντακτών» – γεγονός που προκάλεσε την αποστολή εξωδίκου από την πλευρά Κασσελάκη προς το κόμμα για διαρροή προσωπικών δεδομένων, με στελέχη του κόμματος να βάζουν πλέον στο τραπέζι τη διαγραφή Κασσελάκη για αυτή του την ενέργεια.

Στο δημοσιευμένο πλέον πόθεν έσχες διαβάζουμε τα εξής: Ότι, κατά την απόκτηση ιδιότητας του υπόχρεου (όταν ανέλαβε δηλαδή ο Κασσελάκης την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2023) ήταν μοναδικός εταίρος της Osios LLC με έδρα τις ΗΠΑ, «η οποία αργότερα μεταβιβάστηκε».

Σε αυτό το σημείο να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι υποχρεωμένος να δηλώσει πόσα χρήματα έλαβε -αν έλαβε- για τη μεταβίβαση της Osios, καθώς κάτι τέτοιο συνέβη μετά τις 23 Φεβρουαρίου 2024, αφού συμβουλεύθηκε τους δικηγόρους του όπως είχε αναφέρει στην ανάρτησή του, και ως εκ τούτου θα πρέπει να δηλώσει τα έσοδα από την πώληση στο επόμενο πόθεν έσχες, αυτό του 2024. Ωστόσο, θα μπορούσε να το κάνει, όπως και να αναφέρει πότε ακριβώς μεταβίβασε την Osios, για να διαλύσει οποιαδήποτε σύννεφα αμφιβολιών εκεί στην Κεντρική Επιτροπή όπου κρίνεται το μέλλον της υποψηφιότητάς του.

Γιατί ας πούμε δηλώνει στο «πόθεν έσχες» του -ενώ δεν υπάρχει λόγος- ότι όταν έγινε αρχηγός εκκρεμούσε στα πολιτικά δικαστήρια της Νέας Υόρκης απαίτησή του έναντι των εταιρειών Tiptree ύψους 13,1 εκατομμυρίων δολαρίων; (Τη συγκεκριμένη πληροφορία την εντάσσει σε απάντηση που δίνει στο ερώτημα «Οποιαδήποτε αμειβόμενη τακτική δραστηριότητα που αναλάβατε παράλληλα με την άσκηση των καθηκόντων σας είτε ως υπάλληλοι είτε ως αυτοαπασχολούμενοι»). Και δεν αναφέρει τίποτα για το ότι την ίδια περίοδο, και ενώ ήταν μοναδικός εταίρος της Osios, εκκρεμούσε και άλλη απαίτηση, αυτή που εκδικάζεται στο Ντέλαγουερ, ύψους 2,5 εκατομμυρίων;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...