763
Καπνός στο νότιο Λίβανο, την Πέμπτη, μετά από πλήγμα των Ισραηλινών | REUTERS/Ammar Awad

Νεκροί σε Λίβανο και Γάζα από ισραηλινά πλήγματα

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2024, 15:16
Καπνός στο νότιο Λίβανο, την Πέμπτη, μετά από πλήγμα των Ισραηλινών
|REUTERS/Ammar Awad

Νεκροί σε Λίβανο και Γάζα από ισραηλινά πλήγματα

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2024, 15:16

Πέντε διασώστες σκοτώθηκαν στον νότιο Λίβανο από ισραηλινό πλήγμα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας την Πέμπτη, ενώ το Ισραήλ προειδοποίησε τους Λιβανέζους που ζουν στο νότιο τμήμα της χώρας να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η φιλοϊρανική τρομοκρατική οργάνωση του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι «κατέστρεψε ένα ισραηλινό άρμα μάχης το οποίο κινούνταν προς τη Ρας Νακούρα», στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν θύματα» μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων.

Από την πλευρά του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, δήλωσε ότι γίνονται εκ νέους επαφές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Μικάτι επεσήμανε ότι «γίνονται επαφές μεταξύ των ΗΠΑ Και της Γαλλίας με στόχο της αναβίωση της διακήρυξης εκεχειρίας για συγκεκριμένη χρονική περίοδο προκειμένου να επαναληφθεί η αναζήτηση πολιτικής λύσης».

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου επεσήμανε ότι η νυχτερινή επίθεση του Ισραήλ έπληξε κτίριο της πολιτικής προστασίας στο χωριό Νταρντεγκάιγια, περίπου 10 χιλιόμετρα από τη μεθόριο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε διασώστες.

Ενα ισραηλινό τανκ μεταφέρεται στο βόρειο Ισραήλ, την Πέμπτη – REUTERS/Ammar Awad

Το Ισραήλ στο μεταξύ ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας έφεδρος στρατιώτης του, σκοτώθηκε στις χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο την Πέμπτη. Είναι ο 12ος ισραηλινός στρατιώτης που σκοτώνεται στις επιχειρήσεις στον Λίβανο.

Ανταλλαγές πυρών Ισραήλ- Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι πλήγματά του στη διάρκεια της νύχτας και τη χθεσινή ημέρα στοχοθέτησαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων στα νότια προάστια της Βηρυτού και στον νότιο Λίβανο.

Διευκρίνισε εξάλλου ότι διεξάγει «περιορισμένες επιχειρήσεις» εναντίον της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και ότι από χθες έχει στοχοθετήσει «περισσότερες από 110 θέσεις» της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Καπνός υψωνόταν πάνω από τα περίχωρα της Τύρου, κοντά στη μεθόριο, σύμφωνα με εικόνες του AFP. Το λιβανέζικο πρακτορείο ANI μετέδωσε ότι σημειώθηκαν ισραηλινά πλήγματα στον νότιο και ανατολικό Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους του νότιου Λιβάνου ότι «για την ασφάλειά τους, απαγορεύεται να επιστρέψουν στα σπίτια τα οποία έχουν εγκαταλείψει στα χωριά και τις πόλεις μέχρι νεότερης διαταγής».

Την ίδια ώρα η Χεζμπολάχ συνεχίζει τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να ανακοινώνουν ότι εντοπίστηκαν περίπου 40 βλήματα προερχόμενα από τον Λίβανο, κάποια από τα οποία αναχαιτίστηκαν, ενώ άλλα έπεσαν σε περιοχή της άνω Γαλιλαίας.

Νέο πλήγμα σε σχολείο της Γάζας

Ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους στο κεντρικό τμήμα της Γάζας είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 28 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Παράλληλα, σε τρία νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα δόθηκαν εντολές εκκένωσης, μια διαδικασία που θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές ασθενών, σύμφωνα με υγειονομικούς.

Το πλήγμα, στο οποίο πολλοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν, έγινε στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν καταφύγει για να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες σε άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα ένα χρόνο και πλέον μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Παλαιστίνιοι στα ερείπια του σχολείου, μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό, την Πέμπτη – REUTERS/Ramadan Abed

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε «πλήγμα ακριβείας κατά τρομοκρατών», που είχαν «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» μέσα σε σχολείο.

«Πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα της συστηματικής κατάχρησης μη στρατιωτικών υποδομών από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς κατά παράβαση του διεθνούς Δικαίου», σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού.

Διασώστες δήλωσαν ότι τουλάχιστον 54 άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση στο σχολείο.

Στο βόρειο τμήμα του θύλακα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επίθεση που ξεκίνησε πριν από έξι ημέρες, όταν έστειλε τα στρατεύματά του στην Τζαμπάλια.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τουλάχιστον 130 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί έως τώρα στην επιχείρηση αυτή, που σύμφωνα με το Ισραήλ έχει στόχο να αποτρέψει την ανασυγκρότηση της Χαμάς.

Ο στρατός έχει ζητήσει από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή, όπου ο ΟΗΕ εκτιμά ότι πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός έδωσε χθες σε ασθενείς και υγειονομικούς περιθώριο 24 ωρών να εγκαταλείψουν το Ινδονησιακό Νοσοκομείο καθώς και το Αλ-Αουντα και το Καμάλ Αντουάν, διαφορετικά κινδυνεύουν από την επιδρομή, όπως συνέβη σε προηγούμενη φάση του πολέμου στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην Πόλη της Γάζας.

Το Ισραήλ, που δεν έχει ακόμα κάνει κάποιο σχόλιο για τις εντολές εκκένωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, έχει δηλώσει ότι η Χαμάς έχει εγκαταστήσει κέντρα διοίκησης στα νοσοκομεία, κάτι που η ίδια η οργάνωση αρνείται.

Ο Χούσαμ Αμπού Σαφίγια, διευθυντής του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, δήλωσε ότι οκτώ ασθενείς, κυρίως παιδιά, κινδυνεύουν εντός των μονάδων εντατικής θεραπείας, στην περίπτωση που ο στρατός τους αναγκάσει να μεταφερθούν. «Τα παιδιά αυτά έχουν τραυματιστεί από θραύσματα σε όλο το σώμα τους, το άνω μέρος και τον εγκέφαλο. Είναι όλα σε κρίσιμη κατάσταση και είναι συνδεδεμένα με συστήματα οξυγόνου», δήλωσε ο Αμπού Σαφίγια μέσω βιντεοσύνδεσης σε δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...