286
Η Χαν Κανγκ σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ, τον Νοέμβριο του 2023 | Yonhap via REUTERS

Στη Χαν Κανγκ από τη Νότια Κορέα το Νομπέλ Λογοτεχνίας

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2024, 14:21
Η Χαν Κανγκ σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ, τον Νοέμβριο του 2023
|Yonhap via REUTERS

Στη Χαν Κανγκ από τη Νότια Κορέα το Νομπέλ Λογοτεχνίας

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2024, 14:21

Στη συγγραφέα Χαν Κανγκ από τη Νότια Κορέα απονεμήθηκε το φετινό Νομπέλ Λογοτεχνίας, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή των βραβείων, το μεσημέρι της Πέμπτης, στη Στοκχόλμη.

Τα μέλη της επιτροπής επέλεξαν την 54χρονη Χαν «για την έντονη ποιητική της πρόζα που αντιμετωπίζει ιστορικά τραύματα και εκθέτει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής», σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης.

Ανακοινώνοντας το βραβείο, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Νομπέλ, Αντερς Ολσον, είπε: «Στο έργο της, η Χαν Κανγκ αντιμετωπίζει ιστορικά τραύματα και αόρατα σύνολα κανόνων και, σε κάθε βιβλίο της, εκθέτει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής. Εχει μια μοναδική επίγνωση των δεσμών μεταξύ σώματος και ψυχής, ζωντανών και νεκρών και με το ποιητικό και πειραματικό της ύφος έχει γίνει καινοτόμος στη σύγχρονη πεζογραφία».

Ο Αντερς Ολσεν ανακοινώνει την φετινή νικήτρια, το μεσημέρι της Πέμπτης, στη Στοκχόλμη – TT News Agency/Jessica Gow/via REUTERS

Η Χαν Γκανγκ εκτοξεύθηκε στο διεθνές στερέωμα με το μυθιστόρημά της «Η χορτοφάγος», η αγγλική μετάφραση του οποίου (2015) τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2016.

Στα ελληνικά, το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη το 2020 σε μετάφραση της Αμαλίας Τζιώτη. Το 2022 κυκλοφόρησε επίσης από τις ίδιες εκδόσεις, και πάλι σε μετάφραση Αμαλίας Τζιώτη, το μυθιστόρημά της «Μάθημα Ελληνικών».

Τα βιβλία της Χαν Κανγκ σε διάφορες γλώσσες, παρουσιάζονται στη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, την Πέμπτη – REUTERS/Tom Little

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...