582
Ορισμένα γαλλικά media υπαινίσσονται εσχάτως ότι ο πρόεδρος είναι θλιμμένος έως και καταθλιπτικός | Thibault Camus/Pool via REUTERS

Η «κατάθλιψη» του Μακρόν και τα deepfake βίντεο με την Τέιλορ Σουίφτ

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2024, 15:37
Ορισμένα γαλλικά media υπαινίσσονται εσχάτως ότι ο πρόεδρος είναι θλιμμένος έως και καταθλιπτικός
|Thibault Camus/Pool via REUTERS

Η «κατάθλιψη» του Μακρόν και τα deepfake βίντεο με την Τέιλορ Σουίφτ

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2024, 15:37

Ο Εμανουέλ Μακρόν πιθανώς δεν θα είχε πρόβλημα να χορέψει με την Τέιλορ Σουίφτ, εάν του δινόταν η ευκαιρία, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ (μέχρι τώρα). Και όμως, ένα deepfake βίντεο, δημιούργημα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), που κυκλοφόρησε ευρέως στο Διαδίκτυο, τους δείχνει να κάνουν ακριβώς αυτό. Ακόμη χειρότερα, ένα άλλο, επίσης ψεύτικο, βίντεο δείχνει τον γάλλο πρόεδρο να φιλιέται με έναν από τους άντρες της προσωπικής του ασφάλειας!

Υπό άλλες συνθήκες, όλα αυτά ίσως και να περνούσαν κάπως απαρατήρητα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όμως ο Μακρόν δεν διάγει την καλύτερη περίοδό του και, όπως γράφουν οι Times, οι φήμες τον θέλουν να περνάει ελαφρά κατάθλιψη, μετά το φιάσκο των γαλλικών εκλογών, στις οποίες ο ίδιος οδήγησε τη χώρα.

Ο Μακρόν είπε στο Variety ότι τα βίντεο καταδεικνύουν την ανάγκη για ρύθμιση της ΤΝ. «Εκατομμύρια άνθρωποι το έχουν δει», είπε για το βίντεο με τον άντρα της ασφάλειάς του, προσθέτοντας ότι «το να φιλήσεις έναν άλλον άντρα δεν είναι κάτι μεμπτό από μόνο του, αλλά δεν είναι η πραγματικότητα».

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι τέτοιες ψευδείς εικόνες μπορούν να βλάψουν «άτομα ευάλωτα, μπορεί να τα βυθίσουν σε κατάθλιψη. Είναι μια μορφή παρενόχλησης. Αποσταθεροποιεί τους ανθρώπους και μπορεί να αναστατώσει τις δημοκρατίες μας. Είναι κάτι που πρέπει να ρυθμιστεί».

Τα σχόλιά του έγιναν εν μέσω φημών ότι ο ίδιος έχει βυθιστεί σε μελαγχολία μετά τις εκλογές του καλοκαιριού που οδήγησαν σε κοινοβουλευτικό αδιέξοδο, αναγκάζοντάς τον να διορίσει πρωθυπουργό τον 73χρονο Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit και μέλος του μικρού κεντροδεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ο Μπαρνιέ έχει αποκόψει τον Μακρόν από την εγχώρια λήψη αποφάσεων, με συνέπεια ο άλλοτε υπερκινητικός πρόεδρος «να αναρωτιέται πώς θα περάσει τα τελευταία τρία χρόνια της θητείας του», γράφουν οι Times.

«Μπορούν να το λύσουν μόνοι τους», φέρεται να είπε όταν ρωτήθηκε πώς οι υπουργοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής στο Public Senate, το επίσημο κανάλι της γαλλικής Βουλής, ο Αλεξάντρ Ντεβεκιό, διευθυντής σύνταξης της Le Figaro, τον συνέκρινε με έναν «θλιμμένο έφηβο». Ο τίτλος της εκπομπής ήταν: «Είναι ο Μακρόν ένας καταθλιπτικός πρόεδρος;».

Η παρέμβαση του Μακρόν στο Variety φάνηκε να έχει σχεδιαστεί για να αντικρούσει τέτοιες εικασίες, με τον πρόεδρο να ακούγεται αισιόδοξος στον απόηχο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού και να λέει ότι θα βοηθούσαν στην τόνωση του τουρισμού.

Ωστόσο η συνέντευξη υπογράμμισε τη νέα του κατάσταση τώρα, που ο Μπαρνιέ έχει αναλάβει την καθημερινή διοίκηση της χώρας. Ο Μακρόν, για παράδειγμα, μίλησε για μια σειρά προτεραιοτήτων, όπως η ρύθμιση της ΤΝ και η αντιμετώπιση της εξόδου μεγάλων γαλλικών ομίλων ΜΜΕ από το χρηματιστήριο του Παρισιού. Ομως, δεν παρουσίασε συγκεκριμένες λύσεις για καμία από αυτές.

Οι φήμες λένε, σύμφωνα με τους Times, ότι σκοπεύει να ενισχύσει την παρουσία του στη διεθνή σκηνή, δεδομένου του μειωμένου ρόλου του στη Γαλλία.

Ωστόσο, οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι τα εσωτερικά δεινά του Μακρόν τον έχουν αποδυναμώσει στις Βρυξέλλες. Οπως και τη θέση της Γαλλίας γενικότερα. Ο Τιερί Μπρετόν, πρώην επίτροπος της Γαλλίας στην ΕΕ, παραιτήθηκε ύστερα από διαμάχη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Επιτροπής, τον περασμένο μήνα. Ο Μπρετόν αντικαταστάθηκε από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Μακρόν, Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος ανέλαβε μικρότερης σημασίας χαρτοφυλάκιο. Ο Μπερνάρ Γκετά, ευρωβουλευτής στο κεντρώο στρατόπεδο του Μακρόν, είπε στη HuffPost ότι η αλλαγή «σημαίνει ότι ο πρόεδρος δεν αισθάνεται αρκετά δυνατός για να αντισταθεί στην Φον ντερ Λάιεν. Ναι, η Γαλλία είναι αποδυναμωμένη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...