551
Το εντυπωσιακό νέο παρκέ του γηπέδου του Παναθηναϊκού | ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ / IntimeNews

Τι είναι το glass floor που εγκαινιάζει ο Παναθηναϊκός;

Sportscaster Sportscaster 9 Οκτωβρίου 2024, 16:54
Το εντυπωσιακό νέο παρκέ του γηπέδου του Παναθηναϊκού
|ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ / IntimeNews

Τι είναι το glass floor που εγκαινιάζει ο Παναθηναϊκός;

Sportscaster Sportscaster 9 Οκτωβρίου 2024, 16:54

Το πρώτο εντός έδρας ματς του Παναθηναϊκού στην εφετινή Ευρωλίγκα, με αντίπαλο την Μπάγερν (10/10), θα είναι ιστορικό. Εγκαινιάζει τη νέα, ψηφιακή εποχή στο Κλειστό του ΟΑΚΑ, το οποίο γίνεται το πρώτο γήπεδο στην Ευρώπη που θα έχει μόνιμα εγκατεστημένο γυάλινο, φωτιζόμενο δάπεδο.

Πρόκειται για μια καινοτομία που θα φέρει επανάσταση: στον τρόπο με τον οποίο οι θεατές -και οι τηλεθεατές- θα μπορούν παρακολουθούν τους αγώνες, στην προβολή χορηγών και διαφημιστικών μηνυμάτων, αλλά και στο ίδιο το παιχνίδι. Θα προσφέρει στους αθλητές ένα πιο ασφαλές τερέν, ευνοϊκό για ακόμη καλύτερες επιδόσεις.

Στο LED Glass Floor, που θα λειτουργεί και ως τεράστια οθόνη, θα προβάλλονται στατιστικά στοιχεία που αφορούν τον αγώνα ή τους παίκτες (και σε μορφή δυναμικών γραφικών), λογότυπα ομάδων, μηνύματα χορηγών και άλλων διαφημιζόμενων, και πάσης φύσεως εικόνες, βίντεο, πληροφορίες και data. Η νέα τεχνολογία θα προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες και στο κομμάτι της διαδραστικής συμμετοχής των θεατών στα events που θα λαμβάνουν χώρα πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος κάθε αγώνα.

Τα διαφημιστικά αυτοκόλλητα των χορηγών, που βλέπαμε στο παρκέ, θα γίνουν παρελθόν. Δεν ήταν μόνο αντιαισθητικά. Συχνά οι παίκτες γλιστρούσαν ή κολλούσαν πάνω στα stickers, με κίνδυνο να τραυματιστούν. Σε κάθε περίπτωση, το γυάλινο δάπεδο είναι αντιολισθητικό, πιο ελαστικό σε σχέση με τα συμβατικά, ξύλινα δάπεδα, και μειώνει σημαντικά τους κραδασμούς που ταλαιπωρούν τις αρθρώσεις των αθλητών.

Είναι κατασκευασμένο από γυαλί, αλουμίνιο και κεραμικά, υλικά εξαιρετικά ανθεκτικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Εχει διάρκεια ζωής έως και 70 χρόνια, και LED φωτισμό που διαρκεί έως και 100.000 ώρες. Η επιφάνειά του έχει υποστεί ειδική επεξεργασία, ώστε να «φιλτράρει» τυχόν αντανακλάσεις που θα ενοχλούσαν τα μάτια των παικτών.

Το glass floor πρωτοεμφανίστηκε στα αθλητικά δρώμενα πριν από μια δεκαετία, σε ένα τουρνουά μπάσκετ «3 on 3» στο Βερολίνο. Επειτα από αρκετά χρόνια εργαστηριακών ελέγχων και τεχνικών δοκιμών, τον Μάιο του 2022 η FIBA (παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ) το ενέκρινε και το ενσωμάτωσε στον κανονισμό της. Αμέσως μετά πήρε και την έγκριση της EuroLeague.

Σε επίσημο αγώνα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2023 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών Κ19 της FIBA, που φιλοξενήθηκε στη Μαδρίτη. Στη συνέχεια, στο Φάιναλ-4 του Basketball Champions League, στο Βελιγράδι, στο οποίο συμμετείχε και το Περιστέρι. Η Μπάγερν το δοκίμασε σε έναν αγώνα της στο «BMW Park» του Μονάχου. Και τον περασμένο Φεβρουάριο έκανε την εμφάνισή του στις ΗΠΑ: το All-Star Weekend 2024 στο «Λούκας Οϊλ Στέιντιουμ» της Ιντιανάπολις διεξήχθη σε γυάλινο δάπεδο.

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός το αγόρασε από γερμανική εταιρεία στις 11 Ιουλίου και η εγκατάστασή του ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες. Κόστισε 3,2 εκατομμύρια ευρώ – είναι το ακριβότερο μοντέλο που κυκλοφορεί στην αγορά (υπάρχουν και πολύ φθηνότερα, όπως αυτό στο οποίο διακρίνονται μόνον οι γραμμές του γηπέδου).

Τον Μάιο του 2023, όταν εξασφάλισε το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του Κλειστού του ΟΑΚΑ για 49 χρόνια, ο Παναθηναϊκός έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο ριζικής ανακαίνισης, συνολικής δαπάνης 20 εκατ. ευρώ. Το γυάλινο δάπεδο είναι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αυτού του πρότζεκτ, όμως όχι το μοναδικό.

Τοποθετήθηκαν καινούργια (πράσινα) καθίσματα στις εξέδρες, νέα scoreboards πάνω από τις μπασκέτες και νέο σύστημα κλιματισμού. Προστέθηκαν σουίτες και αναβαθμίστηκαν όλοι οι εσωτερικοί χώροι, όπως το VIP Lounge (που δημιουργήθηκε πέρυσι) και οι τουαλέτες.

Οι θεατές που θα γεμίσουν το γήπεδο την Πέμπτη, θα το βρουν αγνώριστο. Σαν να χτίστηκε από την αρχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...