838
| REUTERS/ CreativeProtagon

Γιαχία Σινουάρ: Ο άνθρωπος που έσυρε τη Γάζα στην καταστροφή

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2024, 12:05
|REUTERS/ CreativeProtagon

Γιαχία Σινουάρ: Ο άνθρωπος που έσυρε τη Γάζα στην καταστροφή

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2024, 12:05

Ο Γιαχία Σινουάρ είχε ένα όνειρο: να επιτεθεί στο Ισραήλ και να το διαλύσει. Το ονειρεύεται εδώ και 13 χρόνια, από τότε που απελευθερώθηκε από τις ισραηλινές φυλακές. Ο ίδιος ήταν ανάμεσα σε χίλιους παλαιστίνιους κρατούμενους που ανταλλάχθηκαν, τότε, για έναν ισραηλινό στρατιώτη τον οποίον κρατούσε η Χαμάς. Μετά την απελευθέρωσή του πήγε στη Γάζα και ανέλαβε την εκεί ηγεσία της οργάνωσης, ξεκινώντας να εξυφαίνει το σχέδιό του.

Τελικά, το εξετέλεσε, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό ακριβώς που περίμενε, όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά οι λονδρέζικοι Times.

Μέσα σε έναν χρόνο από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το σχέδιο του Σινουάρ έφερε καταστροφή στον λαό του, με 42.000 νεκρούς στη Γάζα, ενώ μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα έχει ισοπεδωθεί.

Η ίδια η Χαμάς έχει υποστεί καταστροφικές απώλειες, ενώ η Χεζμπολάχ (σύμμαχος της Χαμάς στον Λίβανο) που είχε κατασκευάσει και αποθηκεύσει με κόπο ένα οπλοστάσιο πυραύλων και ρουκετών, έχει καταρρεύσει, με τους ηγέτες της νεκρούς.

Το Ιράν, ο κύριος προστάτης της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, έχασε δύο από τους σημαντικότερους συμμάχους του στην περιοχή και τώρα περιμένει τα ισραηλινά αντίποινα για την πυραυλική επίθεση της περασμένης εβδομάδας, αντίποινα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την παραγωγή όπλων του και πιθανώς την ενεργειακή του υποδομή.

Οι σύμμαχοι του Σινουάρ πιάστηκαν στον ύπνο, πέρυσι, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ. Δυτικοί διπλωμάτες λένε στους Times ότι ούτε το Ιράν ούτε η Χεζμπολάχ είχαν ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα ή την κλίμακα του σχεδίου, κάτι που επιβεβαιώθηκε εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η Χεζμπολάχ προσπάθησε να ανοίξει ένα «μέτωπο υποστήριξης» προς τη Χαμάς μια μέρα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αλλά επικρίθηκε δημόσια από τη Χαμάς επειδή δεν έκανε περισσότερα.

Σε μια συνάντηση μεταξύ του Ισμαήλ Χανίγια, του τότε ηγέτη της Χαμάς, και του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο ιρανός ηγέτης είπε ότι η χώρα του δεν ήταν έτοιμη να ξεκινήσει πόλεμο για τη Χαμάς, η οποία δεν τους είχε προειδοποιήσει για την επίθεση, και ζήτησε από τους παλαιστίνιους μαχητές να μετριάσουν την κριτική τους για τη Χεζμπολάχ.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, αναπληρωτής αρχηγός της Χαμάς, είπε στους Times για τους Ιρανούς: «Ούτε είχαν ενημερωθεί, αλλά ούτε εξοργίστηκαν με αυτό».

«Ας καούν τα πάντα»

Οι Ιρανοί, ωστόσο, θα είχαν πολλούς λόγους να εξοργιστούν, αφού έχασαν μέσα σε ένα χρόνο αυτό που έχτιζαν επί δεκαετίες: Τη δύναμή τους να αποτρέπουν το Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, ο Σινουάρ, ο «αρχιτέκτονας» της 7ης Οκτωβρίου, δεν δείχνει σημάδια αλλαγής της τακτικής του.

Πριν από μερικές ημέρες ο αρχηγός των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Χέρτζι Χαλεβί, ενημέρωσε άλλους αξιωματούχους για την πορεία των στρατιωτικών ενεργειών του Ισραήλ. Μια οθόνη πίσω του έδειχνε τους νεκρούς ηγέτες της Χεζμπολάχ και της Χαμάς. Δίπλα στη φωτογραφία του Σινουάρ υπήρχε ένα ερωτηματικό, καθώς κυκλοφόρησαν αναφορές στο Ισραήλ ότι μπορεί να είχε σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς τους τελευταίους μήνες.

Ο Σινουάρ, όμως, είναι ακόμα ζωντανός. Πρόσφατα ήρθε σε επαφή με την πολιτική ηγεσία της Χαμάς στο Κατάρ, ανέφεραν ισραηλινά ΜΜΕ, και δεν έδειξε σημάδια υποχώρησης στις απαιτήσεις του για κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων.

Τους τελευταίους μήνες, στελέχη της Χαμάς στο Κατάρ, όπου εδρεύει η πολιτική ηγεσία της οργάνωσης, είπαν σε ιδιωτικές τους συζητήσεις ότι είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος. Ωστόσο, η οργάνωση σκλήρυνε τη στάση της μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, τον Ιούλιο, ανοίγοντας το δρόμο στον Σινουάρ για να αναλάβει τη γενική διοίκηση.

Ο Σινουάρ, λένε οι αναλυτές, στην πραγματικότητα ήταν εκείνος που κρατουσε τα ηνία της Χαμάς ακόμη και πριν από το θάνατο της Χανίγια. Η δολοφονία του δεύτερου απλώς έβγαλε από τη μέση μια αντίθετη φωνή, είπε ένας διπλωμάτης στους Times. «Η στρατηγική του Σινουάρ είναι πλέον απλή: Αφήστε τη Γάζα, τον Λίβανο, το Ισραήλ και το Ιράν να καούν».

Πριν από τη συντριβή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετοί αξιωματούχοι της Χαμάς συνέχιζαν να δικαιολογούν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, λέγοντας ότι θα έκαναν ξανά το ίδιο εάν τους δινόταν η ευκαιρία.

«Εχουμε επιτύχει ήδη μια στρατηγική νίκη», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος στους Times. Το Ισραήλ «είναι απομονωμένο στην κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο». Το ίδιο μήνυμα επαναλήφθηκε στην επέτειο της 7ης Οκτωβρίου από τον Καλέντ Μεσάαλ, πρώην ηγέτη της Χαμάς, ο οποίος επέμεινε ότι τα κέρδη του Ισραήλ στο πεδίο της μάχης ήταν απλώς «τακτικά», ενώ η Χαμάς είχε σημειώσει μια «στρατηγική νίκη».

Αυτή δεν ήταν μόνο η άποψη της Χαμάς. Ενας ανώτερος άραβας αξιωματούχος καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς -η οποία συγκρίνεται από πολλούς άραβες αξιωματούχους με εκείνες που πραγματοποιούσε το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία -αλλά επεσήμανε ότι ο πόλεμος που προέκυψε επανέφερε το ζήτημα του παλαιστινιακού κράτους στο προσκήνιο και τώρα οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες «επιμένουν σε μια πολιτική λύση στη σύγκρουση».

Το Ισραήλ, ωστόσο, έχει άλλη άποψη. Εείναι αποφασισμένο ότι όποια κι αν θα είναι τα αποτελέσματα του πολέμου, η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δεν θα είναι ένα από αυτά. «Θα ήταν μια ανταμοιβή για την τρομοκρατία», υποστηρίζει. Η Γάζα πιθανώς θα αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη κατοχή, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία απολαμβάνει κάποιο βαθμό αυτονομίας στη Δυτική Οχθη, θα συνεχίσει να επιβιώνει με ισραηλινές και διεθνείς δωρεές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...