Τον Αύγουστο, οι δικαστικές αρχές έκριναν ότι η Google, με μερίδιο 90% των διαδικτυακών αναζητήσεων στις ΗΠΑ, έχει οικοδομήσει ένα παράνομο μονοπώλιο. Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να σπάσει σε τμήματα την εταιρεία, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούνται οι κολοσσοί της τεχνολογίας.
Από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είπαν ότι τα μέτρα ενδέχεται να περιλαμβάνουν «απαιτήσεις δομικών αλλαγών» με στόχο να εμποδίσουν την Google να διατηρήσει το «μονοπώλιο» της αναζήτησης στο διαδίκτυο, σύμφωνα με το BBC.
Σε απάντηση, η Google προειδοποίησε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν «ανεπιθύμητες συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές των ΗΠΑ», κάτι που ακούγεται ως απειλή, πιθανώς επειδή είναι.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης έρχεται σε συνέχεια της δικαστικής απόφασης-ορόσημο του περασμένου Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία η Google έχει διατηρήσει την κυριαρχία της στην ηλεκτρονική αναζήτηση μέσω παράνομων πρακτικών.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι εξετάζει «μέσα που θα εμπόδιζαν την Google να χρησιμοποιεί προϊόντα όπως το Chrome, το Play και το Android προς όφελος της μηχανής αναζήτησής της και των προϊόντων που σχετίζονται με την αναζήτηση μέσω αυτής».
Σε μια ανάρτηση ιστολογίου, η αντιπρόεδρος ρυθμιστικών υποθέσεων της Google, Λι-Αν Μαλχόλαντ, έγραψε ότι οι συστάσεις συνιστούν «υπέρβαση αρμοδιοτήτων εκ μέρους της κυβέρνησης».
Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να υποβάλει λεπτομερέστερη σειρά προτάσεων έως τις 20 Νοεμβρίου. Η Google θα μπορεί να υποβάλει τα δικά της προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα έως τις 20 Δεκεμβρίου.
Η δικαστική απόφαση του Αυγούστου ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για την Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google. Ηρθε ύστερα από μια δίκη 10 εβδομάδων, στην οποία οι εισαγγελείς κατηγόρησαν την Google ότι πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Apple και της Samsung, για να διασφαλίσει ότι θα είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στις συσκευές τους.
Οι δικηγόροι της Google υποστήριξαν ότι οι χρήστες έλκονται από τη μηχανή αναζήτησης επειδή τη βρίσκουν χρήσιμη και ότι η εταιρεία επενδύει για να βελτιώσει τις υπηρεσίες της προς τους καταναλωτές.
Υπάρχουν αρκετές ακόμη εκκρεμείς αγωγές κατά μεγάλων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας –συμπεριλαμβανομένων των Meta, Amazon και Apple– που τις κατηγορούν για αντιανταγωνιστικές και μονοπωλιακές πρακτικές. Οι αγωγές αποτελούν μέρος των προσπαθειών των αμερικανικών αρχών να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό στον κλάδο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News