601
Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης συζητά με τον υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για την Ενέργεια, Τζέφρι Πάιατ και τον υπ. Ενέργειας της Βουλγαρίας Βλαντίμιρ Μαλίνοφ | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο Πάιατ στην Αθήνα: Ο Κάθετος Διάδρομος και ο… αμερικανικός ρεαλισμός για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2024, 10:39
Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης συζητά με τον υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για την Ενέργεια, Τζέφρι Πάιατ και τον υπ. Ενέργειας της Βουλγαρίας Βλαντίμιρ Μαλίνοφ
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο Πάιατ στην Αθήνα: Ο Κάθετος Διάδρομος και ο… αμερικανικός ρεαλισμός για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2024, 10:39

Η περιφερειακή ενεργειακή μετάβαση και οι προτεραιότητες ενεργειακής ασφάλειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Ενεργειακούς Πόρους (και πρώην πρεσβευτή στην Αθήνα) Τζέφρι Πάιατ, στη χώρα μας.

Στη διήμερη (8,9 Οκτωβρίου) παραμονή του στην Αθήνα, ο κ. Πάιατ είχε την ευκαιρία να συζητήσει την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας με ανώτερους έλληνες αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων του Γραφείου του Πρωθυπουργού και των υπουργείων Εξωτερικών και  Ενέργειας. H συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη έγινε στις 10.30 της Τετάρτης.

Είχε επίσης σειρά επαφών με ηγετικά στελέχη ενεργειακών εταιρειών προκειμένου να συζητήσει ευκαιρίες σχετικά με την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας και τη βελτίωση της περιφερειακής συνδεσιμότητας.

Το πρόγραμμα του Τζέφρι Πάιατ περιλάμβανε ακόμη ομιλία σε εκδήλωση της Κομισιόν -REPowerEU Diversification Workshop –με θέμα τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη και την προώθηση του κοινού στόχου ΗΠΑ-ΕΕ για πλήρη αποσύνδεση από τη ρωσική ενέργεια έως το 2027– ένα στόχος πάντως που ήδη δείχνει μη ρεαλιστικός.

Η παρουσία τριών μεγάλων αμερικανικών εταιρειών στο workshop επιβεβαίωσε πάντως το ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε υποδομές, πλωτούς σταθμούς, όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης και εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη.

Στην ατζέντα του workshop, κυριάρχησε άλλωστε ο Κάθετος Διάδρομος, με αφετηρία την Ελλάδα και κατάληξη την Ουκρανία, που όπως σημείωσε και σε ανάρτησή του ο κ. Πάιατ, θα «βοηθήσει τη μετάβαση της Ευρώπης από τον αναξιόπιστο ρωσικό εφοδιασμό, διασφαλίζοντας χαμηλότερες ταρίφες».

Παρά τις προσδοκίες και τις δημόσιες δηλώσεις για τον στόχο της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, οι Αμερικανοί δείχνουν πάντως ολοένα και πιο ρεαλιστές όσο προς την τρέχουσα κατάσταση που τείνει μάλιστα να παγιωθεί. Ενδεικτική και η δήλωση του Τζέφρι Πάιατ ότι «ο Κάθετος Διάδρομος απειλείται από το γεγονός ότι οι Ρώσοι ρίχνουν σκοπίμως τις τιμές του φυσικού αερίου, κάνοντας dumping, για να τον υπονομεύσουν».

Με την τιμή του αερίου της Gazprom  στα 10 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι των 40 ευρώ των Αμερικανών και με το LNG από μερίδιο 70% στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, να έχει πέσει πια στο 30% και ελάχιστες εξαγωγές στα Βαλκάνια, είναι προφανές ότι ο στόχος και τα λόγια περί πλήρους απεξάρτησης είναι ουτοπικός αν όχι ανέφικτος.

Στην εκδήλωση μετείχαν περισσότερα από 60 στελέχη υπουργείων και ενεργειακών επιχειρήσεων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Κροατία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η βέλτιστη χρήση των υφιστάμενων και υπό κατασκευή υποδομών, όπως τερματικοί σταθμοί επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, διασυνδέσεις αγωγών και χώροι αποθήκευσης, ιδίως στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κροατία.

Σκυλακάκης, Μαλίνοφ και Πάιατ κατά τη διάρκεια του REPowerEU diversification workshop (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)

«Υπέροχο να βρίσκομαι ξανά στην Ελλάδα. Πάντα ευχάριστο να συναντιέμαι με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη. Ενθαρρυντικές ενημερώσεις για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας και τις προοπτικές εξαγωγών, την πρόοδο στην περιφερειακή συνδεσιμότητα, τις συζητήσεις Αμερικανών επενδυτών όπου η υποστήριξη του Υπουργείου Ενέργειας μπορεί να βοηθήσει», έγραψε σε ανάρτησή του ο κ. Πάιατ ο οποίος συναντήθηκε στην Αθήνα και με τον υφυπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας Μίκολα Κόλισνικ.

«Σημαντικό να πληροφορηθώ για την προετοιμασία του χειμώνα και να επεκτείνουμε την συνεργασία μας με αμερικανικές εταιρείες ενέργειας για να υποστηρίξουμε την ανοικοδόμηση ενέργειας της Ουκρανίας», τόνισε σε νέα ανάρτησή του ο αμερικανός υφυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...