472
Η επίμαχη φωτογραφία των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου με τα τσαλακωμένα παντελόνια και τις άκρες των γιλέκων να φαίνονται | Toru Hanai/REUTERS

Ιαπωνία: Ρετούς σε υπουργούς με τσαλακωμένα παντελόνια

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 17:23
Η επίμαχη φωτογραφία των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου με τα τσαλακωμένα παντελόνια και τις άκρες των γιλέκων να φαίνονται
|Toru Hanai/REUTERS

Ιαπωνία: Ρετούς σε υπουργούς με τσαλακωμένα παντελόνια

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 17:23

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας παραδέχτηκε ότι μια επίσημη φωτογράφηση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου παραποιήθηκε για να κάνει τα ρούχα των μελών του να φαίνονται λιγότερο απεριποίητα, μετά από διαδικτυακές εικασίες ότι η εικόνα είχε υποστεί ψηφιακή επεξεργασία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι βοηθοί του νέου πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σιγκέρου Ισίμπα, επιμελήθηκαν την επίσημη φωτογραφία του ίδιου και του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να βελτιώσουν την εμφάνισή τους, η οποία συνιστούσε παραβίαση των συμβάσεων που διέπουν την επίσημη ένδυση.

Σε φωτογραφίες του Ισίμπα και του υπουργού Αμυνας, Τζεν Νακατάνι, που τραβήχτηκαν από τους φωτορεπόρτερ, φαίνονται τα λευκά πουκάμισά τους να εξέχουν λίγα εκατοστά κάτω από τα κουμπιά των πρωινών σακακιών τους. Στις επίσημες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το γραφείο του πρωθυπουργού, ωστόσο, οι άκρες των πουκαμίσων που εξέχουν έχουν «βαφτεί» ψηφιακά σε ομοιόμορφο μαύρο χρώμα.

Μετά από μπόλικο διαδικτυακό τρολάρισμα, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα παραδέχθηκε ότι «έγινε μια μικρή επεξεργασία» στην εικόνα. Ο Γιοσιμάσα Χαγιάσι είπε στους δημοσιογράφους ότι η εικόνα είχε παραποιηθεί, καθώς οι ομαδικές φωτογραφίες που τραβιούνται από το γραφείο του πρωθυπουργού «διατηρούνται για πάντα ως αναμνηστικά». Πρόσθεσε ότι «συνήθως γίνεται μικρή επεξεργασία σε αυτές τις φωτογραφίες».

Η ρετουσαρισμένη εκδοχή της φωτογραφίας του Υπουργικού Συμβουλίου, που διένειμε το γραφείο του νέου πρωθυπουργού (Prime Minister’s Office of Japan)

Τα σχόλια ήρθαν μετά από έναν καταιγισμό επικριτικών και κοροϊδευτικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι πιο αποτρόπαιο από μια ομαδική εικόνα κάποιου είδους κλαμπ ηλικιωμένων κατά τη διάρκεια ταξιδιού τους σε ιαματικές πηγές. Είναι εντελώς ντροπιαστικό» έγραψε ένας χρήστης στο X. Ενας άλλος έγραψε ότι τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου φορούσαν κοστούμια σε λάθος μέγεθος.

Κάποιοι άλλοι αναφέρθηκαν στα παντελόνια των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου –αλλά και στα ίδια τα μέλη– ως πάσχοντα από «κακή εφαρμογή», σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η φωτογραφία τραβήχτηκε την Πέμπτη, μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου της Ιαπωνίας.

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο 67χρονος Ισίμπα είχε αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα στη θέση του επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος . Ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του πρωθυπουργού την Τρίτη, ενώ έχει ανακοινώσει πρόωρες εκλογές στις 27 Οκτωβρίου. Οι εκλογές, που θα διεξαχθούν έναν χρόνο πριν το προβλεπόμενο, θα αναδείξουν το κόμμα που θα ελέγχει την Κάτω Βουλή για την επόμενη τετραετία.

Το αταίριαστο γιλέκο και το τσαλακωμένο παντελόνι δεν είναι ο πιο περίεργος συνδυασμός ρούχων που έχει φορέσει ο νέος πρωθυπουργός δημοσίως. Από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του έχουν διαρρεύσει πολλές φωτογραφίες του από το 2018, όταν έδωσε μια ομιλία φορώντας το κοστούμι του Ματζίν Μπάου – τον μοβ μανδύα του «κακού» στη σειρά του ιαπωνικού κόμικ «Dragon Ball Z».

Πάντως οι πολιτικοί παρατηρητές της χώρας εστιάζουν σε κάτι πιο σημαντικό από την ένδυση των μελών του υπουργικού συμβουλίου – και την επακόλουθη ψηφιακή επεξεργασία της φωτογραφίας τους: τα 21 από τα 23 μέλη του είναι άνδρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...