531
Πυκνοί καπνοί στα νότια προάστια της Βηρυτού μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό, την Τρίτη, ενώ απογειώνεται αεροσκάφος από το διεθνές αεροδρόμιο | REUTERS/Mohamed Azakir

Λίβανος: Το Ισραήλ χτυπά τη Χεζμπολάχ και από τη θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 14:18
Πυκνοί καπνοί στα νότια προάστια της Βηρυτού μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό, την Τρίτη, ενώ απογειώνεται αεροσκάφος από το διεθνές αεροδρόμιο
|REUTERS/Mohamed Azakir

Λίβανος: Το Ισραήλ χτυπά τη Χεζμπολάχ και από τη θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 14:18

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στον νοτιοδυτικό Λίβανο, επεκτείνοντας την εισβολή του σε νέα ζώνη.

Συγκεκριμένα, οι IDF αύξησαν την πίεση στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ, ανακοινώνοντας ότι διεξάγουν «περιορισμένες, τοπικές, στοχευμένες επιχειρήσεις» στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαν ανακοινώσει τη διεξαγωγή τέτοιου είδους επιχειρήσεων στο νοτιοανατολικό μεθοριακό τμήμα της.

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε τα νότια προάστια της Βηρυτού στη διάρκεια της νύχτας και ανακοίνωσε ότι σκότωσε υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ, τον υπεύθυνο για τον προϋπολογισμό και την επιμελητεία της οργάνωσης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξέδωσαν εξάλλου προειδοποίηση στα αραβικά προς τους παραθεριστές και αυτούς που χρησιμοποιούν σκάφη να αποφύγουν μια λωρίδα στην ακτή του Λιβάνου, λέγοντας ότι θα αρχίσουν πολύ σύντομα επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ από τη θάλασσα.

Ο ισραηλινός στρατός έχει χαρακτηρίσει την χερσαία επιχείρησή του στον Λίβανο τοπική και περιορισμένη.

Η Χάιφα ξανά στο στόχαστρο της Χεζμπολάχ

Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε την Τρίτη «μεγάλο αριθμό ρουκετών» εναντίον της Χάιφας, μεγάλης πόλης του βόρειου Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός κατέγραψε περίπου 85 βλήματα τα οποία εκτοξεύθηκαν από το Λίβανο εναντίον της Χάιφας.

«Περίπου 85 βλήματα εντοπίσθηκαν να έχουν εκτοξευθεί από το Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος. Πύραυλοι αναχαίτισης εκτοξεύθηκαν εναντίον των βλημάτων», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός προσθέτοντας εξάλλου πως πραγματοποίησε πλήγματα «εναντίον τρομοκρατικών στόχων της Χεζμπολάχ» στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Μεγάλη επιχείρηση στη βόρεια Γάζα

Στο μέτωπο της Γάζας, το Ισραήλ έστειλε την Τρίτη άρματα μάχης βαθύτερα στο έδαφος της Τζαμπάλια στο βόρειο τμήμα της λωρίδας και συνέστησε στον κόσμο να την εγκαταλείψει καθώς σφυροκοπά τον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων από αέρος, σύμφωνα με κατοίκους.

Παλαιστίνιοι γιατροί δήλωσαν ότι απώλειες αναφέρθηκαν στην Τζαμπάλια, αλλά ότι δεν μπορούσαν να φτάσουν στις περιοχές που δέχονται πυρά.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις του προσπαθούν να σταματήσουν τους τρομοκράτες της Χαμάς που οργανώνουν επιθέσεις από την Τζαμπάλια και ότι θέλουν να αποτρέψουν την ανασύνταξή τους.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας το τελευταίο 24ωρο. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στο πεδίο των μαχών στη βόρεια Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης για τους κατοίκους της Τζαμπάλια και τις κοντινές της πόλεις Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λάχια, λέγοντάς τους να κατευθυνθούν σε καθορισμένη ανθρωπιστική ζώνη στην Αλ Μαουάσι, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις στον βορρά με αντιαρματικές ρουκέτες και ότι «υπάρχουν απώλειες» στους κόλπους των ισραηλινών δυνάμεων.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε πολλούς ενόπλους, εντόπισε όπλα και διέλυσε υποδομές στις επιχειρήσεις του στην Τζαμπάλια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...