704
| Reuters / CreativeProtagon

Ο Πούτιν έγινε 72 ετών και οι Ρώσοι το «γιόρτασαν με ενθουσιασμό»

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 13:00
|Reuters / CreativeProtagon

Ο Πούτιν έγινε 72 ετών και οι Ρώσοι το «γιόρτασαν με ενθουσιασμό»

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 13:00

Η 7η Οκτωβρίου ήταν φέτος μια πολύ δύσκολη επέτειος, καθώς σηματοδότησε έναν χρόνο από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Για τη Ρωσία, όμως, ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο ηγέτης της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έκλεισε τα 72 χρόνια του και, πλήρως εναρμονισμένη με το γενικό κλίμα εθνικισμού και προσωπολατρίας που ο ίδιος έχει επιβάλει, η χώρα γιόρτασε και τον αποθέωσε.

Ο μηχανισμός προπαγάνδας του Κρεμλίνου «δούλεψε υπερωρίες» τις τελευταίες εβδομάδες για να καλλιεργήσει το ενθουσιώδες κλίμα των φετινών εορτασμών, όπως γράφουν οι Τimes. Στρατιώτες στην Ουκρανία και φοιτητές στην Αγία Πετρούπολη εμφανίστηκαν σε δεκάδες βίντεο να εκφράζουν τον θαυμασμό τους για τον ρώσο ηγέτη στα 72α γενέθλιά του.

Τα γενέθλια του Πούτιν, τα οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του ήταν μια ιδιωτική υπόθεση χαμηλών τόνων, μεταμορφώθηκαν φέτος σε μια προσεκτικά ενορχηστρωμένη εθνική γιορτή.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tass, ένα από τα λιγότερο «πατριωτικά» κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει ρώσους στρατιώτες από διάφορες μονάδες που υπηρετούν στην Ουκρανία, να στέλνουν τους χαιρετισμούς τους στον ηγέτη της χώρας.

Σε ένα από τα βίντεο, ένας μυώδης άνδρας με στολή καμουφλάζ έστειλε τους χαιρετισμούς κρατώντας ένα πολυβόλο. Αμέσως μετά, έδωσε εντολή στους υπόλοιπους ενόπλους γύρω του να εκτοξεύσουν «γενέθλια πυροτεχνήματα» κι εκείνοι άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα. Σε ένα άλλο βίντεο, ένας ιερέας με τζάκετ αεροπόρου, περιτριγυρισμένος από μια ομάδα στρατιωτών, αποθέωσε τον Πούτιν και του υποσχέθηκε ότι «θα νικήσουν το κακό με τη βοήθεια του Θεού και των στρατιωτών μας».

Ενας διαβάτης προσπερνά μια αφίσα με τον Πούτιν που τοποθετήθηκε για τα γενέθλιά του (Reuters/Alexander Ermochenko)

Στην Αγία Πετρούπολη, τη γενέτειρα του Πούτιν, αρκετές εκατοντάδες φοιτητές και προσωπικό από ένα κολέγιο εθεάθησαν να ξεχύνονται στην κεντρική πλατεία της πόλης, ποζάροντας στον φωτογραφικό φακό με αφίσες που επαινούν τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης μιας που γράφει «Η γέφυρα της Κριμαίας είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη». Στη συνέχεια, ομάδες πολιτών προχώρησαν στην πλατεία που πλαισιώνει τα Χειμερινά Ανάκτορα και στάθηκαν σε σχηματισμό για να σχηματίσουν τη φράση «Χρόνια πολλά, Πρόεδρε», κρατώντας ρωσικές σημαίες πάνω από το κεφάλι τους.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν ακόμη άρει επισήμως τους περιορισμούς για την Covid-19 στις δημόσιες συγκεντρώσεις, σύμφωνα με τους Times, κάτι που τους επιτρέπει να καταστέλλουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Στο Νταγκεστάν, μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ρωσίας και πεδίο συχνών διαμαρτυριών ενάντια στην επιστράτευση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια ομάδα νεαρών εθεάθη να απλώνει μια τεράστια σημαία της Ρωσίας στην κεντρική πλατεία και να στέκεται σχηματίζοντας τη λέξη «Δύναμη», καθώς ένα αερόστατο πέταξε από πάνω με μια μεγάλη φωτογραφία του Πούτιν κρεμασμένη από το καλάθι του.

Ρώσοι αξιωματούχοι κάθε βαθμού, από κυβερνήτες και δήμαρχους μέχρι επικεφαλής κρατικών εταιρειών, δημοσίευσαν ευχετήρια μηνύματα για τα γενέθλια τον Πούτιν στο Διαδίκτυο. Σε ένα από αυτά, ο Αλεξέι Μπέλκοφ, επικεφαλής μιας εταιρείας καθαρισμού των δρόμων και αποκομιδής απορριμμάτων στον Αρχάγγελο (Αρχάγγελσκ), πόζαρε μπροστά σε τρακτέρ και φορτηγά, επαινώντας τις ηγετικές ικανότητες του Πούτιν και λέγοντας: «Το μόνο άτομο που μπορεί να μας προσφέρει μια ειρηνική και ήρεμη ζωή είναι ο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν, ο οποίος αποτελεί πρότυπο για μένα στη σκληρή δουλειά μου».

Στο Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ένας παραστρατιωτικός βγάζει σέλφι με αφίσα του εορτάζοντος προέδρου (Reuters/Alexander Ermochenko)

Την ίδια στιγμή, δορυφορικές εικόνες που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα υποδηλώνουν ότι η επίσημη κατοικία του Πούτιν στο θέρετρο του Σότσι της Μαύρης Θάλασσας έχει γκρεμιστεί.

Το Μποχάροβ Ρούτσεϊ ήταν ένας από τους αγαπημένους προορισμούς του Πούτιν, καθώς τα αρχεία πτήσεων υποδεικνύουν ότι περνούσε εκεί τέσσερις έως πέντε εβδομάδες τον χρόνο πριν από την πανδημία και την εισβολή στην Ουκρανία. Ομως, ο ρώσος ηγέτης πήγε στο Σότσι μόνο μία φορά φέτος, τον Μάρτιο, σύμφωνα με το ρωσικό ερευνητικό μέσο ενημέρωσης Proekt.

Δορυφορικές εικόνες από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας δείχνουν ότι το κεντρικό κτίριο της κατοικίας κατεδαφίστηκε τον Φεβρουάριο και ισοπεδώθηκε πλήρως τον Μάρτιο.

Η Ουκρανία πέρυσι ενίσχυσε τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη νότια Ρωσία, χτυπώντας το Σότσι και τα περίχωρά της λίγο πριν ή μετά τις επισκέψεις του Πούτιν. Ανώνυμοι αξιωματούχοι που επικαλείται το Proekt είπαν ότι ο Πούτιν δεν προσκαλούσε πλέον αξιωματούχους για συναντήσεις στο Σότσι και σταμάτησε να ταξιδεύει στο Νότο εντελώς, καθώς φοβόταν τα ουκρανικά drones.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...