522
Νεκροπομποί μεταφέρουν το φέρετρο του Αλεχάντρο Αρκος, που βρήκε φρικτό θάνατο στα χέρια συμμορίας | REUTERS/Oscar Ramirez

Φρίκη στο Μεξικό: Δήμαρχος αποκεφαλίστηκε από συμμορίες έξι μέρες μετά την ορκωμοσία του

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 13:04
Νεκροπομποί μεταφέρουν το φέρετρο του Αλεχάντρο Αρκος, που βρήκε φρικτό θάνατο στα χέρια συμμορίας
|REUTERS/Oscar Ramirez

Φρίκη στο Μεξικό: Δήμαρχος αποκεφαλίστηκε από συμμορίες έξι μέρες μετά την ορκωμοσία του

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 13:04

Ο δήμαρχος μιας πόλης του Μεξικού, η οποία μαστίζεται από τη βία των συμμοριών, δολοφονήθηκε λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν, σύμφωνα με την Telegraph, το κομμένο κεφάλι του Αλεχάντρο Αρκος πάνω σε μια νταλίκα και το υπόλοιπο σώμα του μέσα σε ένα αυτοκίνητο στη γειτονιά Βίλας ντελ Ρόμπλε στην πόλη Τσιλπανσίνγκο.

Ο Αρκος ορκίστηκε δήμαρχος του Τσιλπανσίνγκο, πρωτεύουσα της επαρχίας Γκερέρο, τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από τις αρχές την Κυριακή 6 Οκτωβρίου.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι είχε αποκεφαλιστεί, αλλά οι εισαγγελείς δεν έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες όταν επιβεβαίωσαν τον θάνατό του.

Ο θάνατος του Αρκος προκάλεσε ανησυχία σε όλο το Τσιλπανσίνγκο, μια πόλη που μαστίζεται από τη βία. Οι κάτοικοι της πόλης μένουν στα σπίτια τους μετά τις 9 το βράδυ και τα σχολεία ανέστειλαν τα μαθήματα.

Ο Αλεχάντρο Μορένο, ηγέτης του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος, κάλεσε τις ομοσπονδιακές αρχές να αναλάβουν την έρευνα, δεδομένης της «ακυβερνησίας» στο Γκερέρο.

Ο Μορένο είπε ότι η δολοφονία του Αρκος έγινε μόλις τρεις ημέρες μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό του Φρανσίσκο Ταπία, του νέου γραμματέα της κυβέρνησης της πόλης. «Βρίσκονταν στην εξουσία λιγότερο από μία εβδομάδα», είπε ο Μορένο. «Ηταν νέοι και έντιμοι δημόσιοι υπάλληλοι που επεδίωκαν την πρόοδο για την κοινότητά τους».

Το Τσιλπανσίνγκο είναι εδώ και χρόνια το πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους Ardillos και τους Tlacos, δύο τοπικές συμμορίες ναρκωτικών.

Η πόλη είναι στο έλεος των συμμοριών, γράφει η Telegraph. Πρόσφατα οι Ardillos οργάνωσαν μια δημόσια διαδήλωση, άρπαξαν ένα θωρακισμένο κυβερνητικό αυτοκίνητο και πήραν ομήρους 10 αστυνομικούς, όταν οι αρχηγοί τους συνελήφθησαν για κατοχή ναρκωτικών και όπλων.

Οι αναρτήσεις του Αρκος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι είχε περάσει τις πρώτες μέρες του στην εξουσία επιβλέποντας τις επιχειρήσεις βοηθείας μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Τζον στο Ακαπούλκο και τις γύρω πόλεις.

Το πορτρέτο του χαμογελαστού δημάρχου δεσπόζει και προσθέτει έναν ακόμα πιο τραγικό τόνο στην κηδεία του (REUTERS/Oscar Ramirez)

Εκτός από τις δολοφονίες του Ταπία και του Αρκος, τουλάχιστον έξι υποψήφιοι που διεκδικούσαν δημόσια αξιώματα δολοφονήθηκαν στο Γκερέρο ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η ομάδα του Αρκος κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι διεξήγαγαν έναν «βρώμικο πόλεμο» εναντίον του συνδέοντάς τον με τη συμμορία Ardillos σε φυλλάδια που μοιράστηκαν σε χιλιάδες κατοίκους.

Ο Αρκος κέρδισε τις εκλογές στις 2 Ιουνίου, την ίδια ημέρα που η Κλαούντια Σέινμπαουμ εξελέγη ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού.

Τους μήνες που προηγήθηκαν των γενικών εκλογών της χώρας, τουλάχιστον 37 υποψήφιοι σολοφονήθηκαν, ενώ δεκάδες άλλοι αποχώρησαν μετά από απειλές κατά της ζωής τους. Η Σέινμπαουμ έχει καταστήσει «την ειρήνη και την ηρεμία στη χώρα» έναν από τους πρωταρχικούς της στόχους.

Εχει ήδη καταθέσει προτάσεις για τον περιορισμό των δολοφονιών στις 10 πιο επικίνδυνες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Ακαπούλκο.

«Αναπτύσσουμε ένα πρόγραμμα για τους δήμους που αυτή τη στιγμή έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρωποκτονιών», είπε η Σέινμπαουμ λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της την 1η Οκτωβρίου.

Ο Αεκος είναι ο τρίτος δήμαρχος που δολοφονείται στο Γκερέρο φέτος, μετά τον θάνατο του Σαλβαδόρ Βιλάλβα Φλόρες, δημάρχου της Κοπάλα και του Αψάσιο Φλόρες Γκερέρο, δημάρχου του Μαλιναλτεπέκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...