513
Από τις μέχρι σήμερα δοκιμές, περίπου μία στις 50 τέτοιες εξετάσεις αίματος έδωσε εσφαλμένο αποτέλεσμα, ποσοστό εντυπωσιακό για τη φάση ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται η εξέταση | Shutterstock

Μια απλή εξέταση αίματος θα εντοπίζει 12 μορφές καρκίνου

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2024, 09:20
Από τις μέχρι σήμερα δοκιμές, περίπου μία στις 50 τέτοιες εξετάσεις αίματος έδωσε εσφαλμένο αποτέλεσμα, ποσοστό εντυπωσιακό για τη φάση ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται η εξέταση
|Shutterstock

Μια απλή εξέταση αίματος θα εντοπίζει 12 μορφές καρκίνου

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2024, 09:20

Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αναπτύξει καινοτόμες εξετάσεις αίματος, οι οποίες θα μπορούν να εντοπίζουν τον καρκίνο χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλονται οι ασθενείς σε επώδυνες και χρονοβόρες διαγνωστικές εξετάσεις. Γίνεται μάλιστα προσπάθεια οι εξετάσεις αυτές να εντοπίζουν την παρουσία του καρκίνου όταν αυτός βρίσκεται στα αρχικά του στάδια, και άρα να αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισής του.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας προσφέρει επί του παρόντος έλεγχο για καρκίνο του μαστού, του εντέρου, του τραχήλου της μήτρας και του πνεύμονα, αλλά οι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε σαρώσεις ή βιοψίες.

Οι Times του Λονδίνου αναφέρουν ότι η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει μια πειραματική εξέταση αίματος που ονομάζεται Mionco, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές, με ένα μόνο δείγμα αίματος θα μπορεί να εντοπίζει 12 μορφές καρκίνου στα αρχικά στάδια της ασθένειας.

Η εξέταση θα εντοπίζει τον καρκίνο των πνευμόνων, του μαστού, του προστάτη, του παγκρέατος, του παχέος εντέρου, των ωοθηκών, του ήπατος, του εγκεφάλου, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, των οστών και των μαλακών ιστών. Οι ερευνητές πίσω από το τεστ πιστεύουν πως όταν η εξέταση βγει στην αγορά θα κοστίζει από 130 έως 330 ευρώ.

Είναι μία από τις πολλές νέες τεχνολογίες που το βρετανικό κράτος έχει υποσχεθεί ότι θα αναπτυχθούν και θα δοκιμαστούν στη χώρα, εν μέσω ανησυχιών ότι τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο στο ΕΣΥ της Βρετανίας υπολείπονται πολύ από εκείνα άλλων χωρών.

Ο υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ, που έχει νοσήσει από καρκίνο, ανέφερε ότι η εξέταση αίματος θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι στην επιτάχυνση των διαγνώσεων. «Μόνο μερικές σταγόνες αίματος θα μπορούσαν να σας πουν αν έχετε καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού ή της ουροδόχου κύστης, βοηθώντας να τερματιστούν οι πολύμηνες αναμονές για εξετάσεις» είπε.

Το εγχείρημα

Αυτή η νέα εξέταση αίματος, που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, αναζητά έναν τύπο γενετικού υλικού γνωστό ως microRNA, η ανακάλυψη του οποίου προσέφερε το φετινό βραβείο Νομπέλ στους επιστήμονες που το βρήκαν. Οι ερευνητές αναμένεται να λάβουν κρατική χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Από τις μέχρι σήμερα δοκιμές, περίπου μία στις 50 έδωσε εσφαλμένο αποτέλεσμα, ποσοστό εντυπωσιακό για τη φάση ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται η εξέταση: αυτό σημαίνει ότι σύντομα η εξέταση θα είναι… αλάνθαστη. Πάντως θα χρειαστεί, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, ένα χρονικό διάστημα πέντε έως επτά ετών για να είναι διαθέσιμη στην ιατρική κοινότητα.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την ίδρυση ενός ταμείου με κουμπαρά περίπου 120 εκατ. ευρώ. για τη δημιουργία πέντε ερευνητικών κέντρων σε ολόκληρο το νησί, τα οποία θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη τεχνολογιών υγείας. Θα βρίσκονται στο University College του Λονδίνου και στα Πανεπιστήμια του Λίβερπουλ, του Μπρίστολ, της Γλασκώβης και του Εδιμβούργου.

Οι ερευνητές θα διερευνήσουν επίσης την επιτάχυνση του χρόνου που απαιτείται για την κυκλοφορία νέων φαρμάκων στην αγορά δοκιμάζοντας τη «μικροδοσολογία», δηλαδή τη χορήγηση μιας μικρής ποσότητας φαρμάκου σε ένα μέρος του σώματος.

Η ανοσοθεραπεία –η εκπαίδευση του ανοσοποιητικού συστήματος στο να εντοπίζει και να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα– συνιστά ένα ακόμη σημείο εστίασης, με έμφαση στην παρακολούθηση της προόδου του ασθενούς, ώστε να αξιολογείται η λειτουργία μιας θεραπείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...